On juba tavaks saanud, et testime hirmkalleid tippmudeleid, aga sel korral võtsin testimisse ühe soodsama nutitelefoni, mis poelettidel on, et esiteks näha, kas sellega on võimalik midagi teha ka ning teiseks sobivad paljudele odavamad telefonid paremini, sest maha kukkudes pole kahju nii suur, kirjutab Kiip.ee.

Tehnilised näitajad:

* Qualcommi protsessor Snapdragon 210 8909 (1,1 GHz)

* 1 GB muutmälu & 8 GB sisemälu

* 2200 mAh aku

* 5-tolline 1280 x 720 HD ekraan

* 8 MP tagumine ja 2 MP esikaamera

* Mõõtmed: 143,5 x 72,1 x 8,5 mm

* Kaal: 125 grammi

* Operatsioonisüsteem: Android 5.1

Esmamuljed & välimus

Huawei Y6 kätte võttes tundsin kohe, et ehituskvaliteet pole küll selline nagu iPhone’il, aga samas oli see oodatust parem.

Ei tohiks olla üllatus, et telefon on valmistatud plastikust ja ehituskvaliteet on keskmine – pole midagi suurepärast ega ole ka midagi väga halba.

Kahjuks on ekraan ja korpuse tagaosa “sõrmejäljemagnetid”, kuid puhastuslapiga kulub vaid mõni minut, et telefon jälle ilusaks saada.

Välimuselt sarnaneb Y6 pisut OnePlus X-iga, kuid sisult see nii võimas pole.

Telefoni paremal poolel asub sisselülitamisnupp ja helitugevuse nupud. Õnneks on need sõrmega kergesti leitaval kohal.

Tavaliselt olen harjunud telefoni sisse lülitamiseks kodunupule vajutama, kuid sellel mudelil füüsilist kodunuppu ei ole.

Kõlareid on lausa kaks ja need asuvad telefoni ääres, mitte taga – see mulle väga meeldib. Samuti meeldib, et kaamera ei ulatu korpusest välja – nii püsib see kauem kriimudeta. Sõrmejäljelugejast tuleb kahjuks vaid unistada.

Foto: kiip.ee

Ekraan

Ekraan on HD resolutsiooniga, mille kallal muidugi saab viriseda, aga sellise hinnaga telefonilt midagi rohkemat ei tasuks ka oodata. Pilt pole väga hea ega väga halb – on korralik keskmine. Ekraani juures pikemalt ei peatu, sest ekraanis midagi jalustrabavat ei ole.

Kaamera

Kaamera suudab jäädvustada 8-megapiksliseid fotosid, mis on enam-vähem kasutatavad, kui need on tehtud hästi valgustatud kohas.

Pimedat see kaamera pelgab, kuigi ava on 2.0, ja ilutulestiku pildistamine jääb ära, aga kodukroonika saab sellega ära tehtud küll.

Aku ja mälukaart

Huawei nutitelefoni akukestvus üllatas mind positiivselt, sest ma poleks nii soodsalt telefonilt oodanud niivõrd head akut.

Telefoni saab probleemideta terve päeva kasutada ilma, et aku vahepeal tühjaks saaks. Mina kasutan päevas üsnagi palju 4G internetti ja õhtuks oli akut järel täpselt 59 protsenti. Nii head tulemust pole ma saanud ka tippmudelitega.

Teiseks suureks plussiks, mida sageli pole ka kõige vingematel mudelitel, on selline lihtne asi nagu mälukaardipesa. Arvatavasti on see telefonil seepärast, et sisemälu on vaid 8 GB ja seda oleks hea laiendada.

Aku ja mälukaart on mõlemad vahetatavad, mis on samuti üsna harv ja positiivne nähtus tänapäeva telefonide juures.

Kui soovite näiteks 4-5 päeva telefoni ilma laadimiseta kasutada, siis väiksema kasutuse korral piisaks ainult ühest lisaakust. Aku ise on väga õhuke ja pikliku kujuga, kuid mahutab 2200 mAh, mis pole palju, aga akukestvus on siiski väga hea.

Tarkvara

Tarkvara juures peatun pikemalt. Pehmelt öeldes on tarkvara halb, lausa alla igasugust arvestust. Ma olen kasutanud väga palju erinevaid Android nutitelefone, aga sellise tarkvaraga seadet pole ma veel kohanud.

Telefonis olev Android 5.1 on väga hea, aga Huawei kasutajaliides EMUI 3.1 selle peal rikub kõik ilusa ära.

Esimene miinus – puudub menüü. Sellist kohta, kust saaks näha rakendusi ja neid deinstalleerida, sellel seadmel lihtsalt ei ole. Rakendused ilmuvad avaekraanile ja avaekraan ongi Huawei arvates menüüks piisav. Sellega võib muidugi ajapikku ära harjuda.

Teiseks ei suutnud ma leida kiirmenüüd, mis tavaliselt avaneb sõrmega ülevalt allapoole tõmmates. Õnneks sain teada, et kiirmenüü nägemiseks peab eelnevalt ette tulnud teavituste “vahekaardi” lükkama vasakule kõrvale. Miks ei võiks seal olla teavitused ja kiirsätted koos nagu tavaliselt on?

Ja kolmas miinus – kuigi ma pole seadmele suurt midagi installeerinud, jääb telefon tihtipeale isegi Facebooki sirvides sekundiks “mõtlema”.

Foto: kiip.ee

Plussid ja miinused

+ Taskukohane hind
+ Kaamera teeb normaalseid fotosid
+ Ehituskvaliteet on üpris hea, kui arvestada seadme hinda
+ Kõlarid on üllatavalt hea heliga
+ Aku & mälukaart on vahetatavad
+ Väga hea akukestvus
+ Väga hea wifi ja mobiilse andmeside signaal ka seal, kus seda kunagi varem olnud pole

– Tarkvara on arusaamatu ja kohmakas
– Ekraan võiks parem olla
– Kaameraga ei saa salvestada Full HD videot
– Komplektis olev laadimiskaabel ja kõrvaklapid on väga halva ehituskvaliteediga

Kokkuvõtteks

Kui ma oleksin esmakordne nutitelefoni omanik, siis millestki rohkemast ma unistada ei oskaks. Nutitelefonide maailmas esimese tutvuse tegijail pole vahet - varasem kogemus ja harjumus nagunii puudub.

Senised kõnetelefonide kasutajad ei tohiks pettuda eelkõige akukestvuses, sest kui väga palju seadet ei kasuta, saab mitu päeva ilma laadimata läbi.

Kui olete varem kasutanud teise kasutajaliidesega Androidi nutitelefoni ja pole Huawei tarkvaraga kokku puutunud, siis soovitan proovida erinevaid allalaaditavaid äppe, millega saab kasutajaliidest veidi kohandada.

Tegemist on üsna hea hinna ja omaduste suhtega telefoniga, mis sobib soodsa hinna poolest näiteks jõulukingiks lastele või inimestele, kellel kipub telefonidega juhtuma palju õnnetusi.