Ajad on ammu muutunud. Hiinlaste toodang on tulnud ja nii mõnestki loorberitel lebavast senisest suurest tuntud tegijast vaikselt mööda kihutanud, kirjutab AM.ee.

Eks seda tõestab ka uus Huawei Mate S. Väljast meenutab see telefon küll pisut HTC uuemaid One'isid, kuid korpus on tehtud veelgi elegantsemaks ja õhemaks.

Sisult on Hiina tootjad läinud oma teed ja disaininud lihtsa, iphone'iliku kasutajaliidese, mis mõnedele väga meeldib. Mõned aga eelistaksid selle asemel puhast Androidi, mille jaoks tuleks Mate S-ile paigaldada vastav Launcher.

Eestis on praegu saada kaht tooni. Autoterminoloogiast lähtudes – kuldset metallikut või hõbedast metallikut. Vastavalt on siis kas kollakat või hallikat tooni metallkorpus.

Huawei kohendatud Androidiliidesega aga on üks probleem. Kui teised tulevad välja juba Android 6.0-ga, siis Huawei pakub ikka veel Android 5.1.1, kuna EMUI liidese uuele Androidipõlvkonnale ümberkohendamine võtab natuke rohkem aega.

Aga samas – vaevalt et Huawei jätab uuele põlvkonnale üle hüppamata, kuigi selle hetke saabumine pole praegu teada. Kasutajad ei saa vaid olla esimeste seas, kes saavad uut operatsioonisüsteemi maitsta.

Kaasas on Mate S-il kaantega ja aknaga ümbris – selliste kaantega, mille sulgemise telefon ära tunneb ja näitab väikeses vaateaknas ka suletud kaanega kõike olulist: kellaaega, saabunud sõnumeid, vastamata kõnesid jm.

Septembris ilmunud seade on Eestis juba müügil ja hind on tipptelefonile vastav – ligi 650 eurot.

Eks Full HD ekraani, 13-megapikslise tagakaamera, 32 GB välkmälu ja kaheksatuumalise protsessoriga ülikiire nutitelefoni eest tulebki oma taskut rohkem kergendada.

Kas just nii palju, on iseküsimus, sest Huaweil on Eesti turul natuke vara veel hinnale fänni-juurdehindlust lisada.

Kui esialgu tundub, et küljel on vaid üks luuk nano-SIMi jaoks, siis tehnilistest andmetest selgub, et kuhugi peaks käima veel kuni 128 GB suurune microSD kaart.

Kuid kuhu? SIM kaarti paigaldades selgub vastus – koprusest väljuval alumiiniumraamil on pesa nii SIM-i kui ka mälukaardi jaoks. Nutikalt ruumi kokku hoidev lahendus.

Telefoni esikülg on kogu ulatuses kaetud kriimustuskindla Gorilla Glass 4 klaasiga ja sellele on tehtud kumerad servad – peaaegu nagu Samsungi Galaxy S6 edge, kuid kumerus ei ulatu pilti näitava ekraanini.

See on lihtsalt disainielement ja aitab telefoni servast katsudes veelgi käepärasemaks teha, sest ääred on kõik veidi ümarad.

Küljel on sisse-välja lülitamise ja helivaljuse metallist nupud, tagaküljel keskel sõrmejäljelugeja. Sellega saab telefoni mugavalt avada, teha fotosid, kerida edasi fotoalbumites, hoida sõrme peal kõnele vastamiseks jne. Sõrmejäljelugeja töötab täpselt ja kiirelt.

Ekraani värvisoojus on seadistatav

Full-HD ekraan pole enam tippklassist, kuid 5,5-tollise ekraani jaoks täiesti piisav. Mõnel Huawei mudelil on ka survetundlik ekraan (128 GB välkmäluga), mis tähendab, et tugevamale vajutusele peaks reageeritama teistmoodi kui nõrgemale. Seda seekord testida ei saanud.

Samuti on telefon tundlik sõrmenuki- ja sõrmeotsapuudutusele. Näiteks sõrmenukiga kaks korda koputades tehakse ekraanipilt, kahe sõrmenukiga korraga koputades hakatakse ekraanitegevust videona salvestama.

Seadetest leiab veel ekraani värvustemperatuuri reguleerimise võimaluse. See on neile, kes tahavad tavalisest külmemaid või soojemaid toone. Kasuta omal vastutusel, eriti kui pilte vaatad.

Andmeside ja jõudlus

Andesidekiiruse saab seadetest kuvada ka ülaribale – alati on näha, mis kiirusega telefon bitte liigutab. 4G peaks lubama 150 Mbit/s alla ja 50 Mbit/s üles.

WiFi toetab standardeid b, g ja n. Kaheksatuumalise protsessori ((2 korda 4 tuuma) HiSilicon Kirin 935 ja 3 GB operatiivmäluga võiks loota tipptulemusi jõudlustestides – proovime järele.

Jõudlustestid:

* Quadrant - 10 598 p
* AnTuTu – 47 115 p
* 3DMark (Sling Shot) – 294 p
* Geekbench 3 – 3478 p

Hämmastav – tulemus on Quandranti testis enam-vähem sama, isegi natuke väiksem vanema Huawei Ascend Mate 7 telefoni omast (vaata edetabelit).

Seega polegi nii tipptasemel jõudlusega nagu võiks oletada. Päris keskmine kohe. Kasutajaliideses ja igapäevaselt telefoni kasutades see aga küll kuskilt välja ei paista – mobiil lippab ka nõudlikumates mängudes täiesti korralikult.

Kuigi telefonil on 32 GB välkmälu, saab sellest kasutada vaid 24 GB. Üsna suure osa hõivab Huawei ise oma failide ja operatsioonisüsteemiga. Õnneks on võimalik lisada microSD kaart.

Kaamerad ees ja taga: välguga ja üle keskmise korralikud, eriti esimene

13-megapikslist kaamerat tuleb praegusel pimedal ajal üsna hämarates õueoludes testida, aga siin on mõned klõpsud tänavalt (klõpsates pildil näeb originaali):

Foto: AM.ee
Foto: AM.ee

Lihtsa veebi-illustratsiooni saab siit muidugi väga hästi kätte, suurt plakatit välja ei pruugi trükkida, aga ega enamusel pole seda eriti vajagi, kui mobiiliga pildistama lähevad. 80% piltidest, mis tehtud mobiiliga, kipuvadki Facebooki jõudma.

Siiski tunduvad pildid olema mobiilide seas üle keskmise, pakkudes detaile nii heledamas valguses kui ka varjus, nii palju kui neid hallis detsembrisügises leida õnnestus.

Kvaliteeti parandab RGBW ehk nelja erineva värvielemendiga sensor, samuti sisseehitatud optiline pildistabilisaator.

HDR, toidupildistamise režiim ja ülipikad öövõtted lisavad võimalusi oma kaameraga huvitavaid pilte teha. Valida saab ka profirežiimi, kus, nagu profikaameratelgi, saab kõiki seadeid käsitsi kruttida.

Kui pildistad 8-megapikslise esikaameraga, saad oma enesepilti kohendada Beauty-režiimis. Siin saad ühe klõpsuga samad Photoshopi-efektid, millega paljud pärast oma selfiet tuunides maadlevad – nahk tehakse heledamaks ja siledamaks, silmad suuremaks ja kontuurid kontrastsemaks.

Esiküljekaamerat toetab välk, nagu tagakaameratki. Videot tehakse tagakaameraga kuni Full-HD kvaliteedis.

Aku: ei midagi erilist

Huawei sisseehitatud ja mittevahetatav 2700 mAh aku ei üllata oma mahutavusega, kuid üks päev kõvasti koormates ja heledat ekraani võimalikult palju sees hoides oli õhtuks ikka veel järel 20%. Teine päev suhteliselt vähe tarvitades oli õhtuks alles veel üle 40%.

Kokkuvõtteks: on see siis oma hinda väärt?

Praeguse valiku juures isiklikult küll nii kallist telefoni enam ei ostaks – ajad muutuvad kiiresti ja niikuinii on üsna hetke pärast telefonid veel hulga võimsamad ja rakendused aplamad.

Kuid hinda mitte vaadates on Huawei telefon jälle parem kui eelmised ja jälle mugavam kasutada.

Kes tahab saada parimat saadaolevat Hiina telefoni, see peab ilmselt Mate S-i poole vaatama, ehkki Hiinast on saadaval ka veel võimsamaid, kuid tunduvalt odavamaid mudeleid. Neid peab aga ootama nädalaid või isegi kuid, sest alati pole eksootilisemaid (või kutsetega saadaolevaid) mobiile siinsetest poodidest saada.

Igatahes näeb Mate S stiilne välja. Ja paljudel polegi stiili eest raha väljakäimine probleem.

TEHNILISED ANDMED
Nutitelefon Huawei Mate S
Hind: 649 eurot (Elion)

* Ekraan: 5,5-tolline, AMOLED, Full-HD, Gorilla Glass 4

* Protsessor: Hisilicon Kirin 935, kaheksatuumaline (4 x 2,2 GHz + 4 x 1,5 GHz), 64-bitine

* Operatsioonisüsteem: Android 5.1 + kasutajaliides EMUI 3.1

* Mälu: ROM 32 GB (24 GB vaba), RAM 3 GB

* Võrk: UMTS 850/900/1800/1900/2100 MHz; LTE kuni 150 Mbit/s

* GPS / AGPS / Glonass

* Ühendused: Bluetooth 4.0, wifi 802.11 b/g/n, USB 2.0

* Kaamerad: taga 13 MP, optiline pildistabilisaator, RGBW sensor, autofookus, välk; ees 8 MP, pehme välk

* Video: kuni 1080p

* Aku: 2700 mAh

* Mõõtmed: 149,8 x 75,3 x 7,2 mm

* Kaal: 156 g