Poole odavamast väikevennast ei julgenud loomulikult päris sellist tulemust loota. Pigem meenus Sony NEX-C3 pettumus pärast NEX-5 kasutamist. Õnneks Fuji puhul pool hinda siiski poolt pildikvaliteeti ära ei viinud. Kaugel sellest, kirjutab Digitest.ee.

Väljast ja seest

Tõsiselt ilus ja stiilne aparaat. Välimuse eest kindlasti maksimumpunktid. Mitte, et see nüüd ühe fotoaparaadi juures maailma tähtsaim omadus oleks, aga ega ta paha ka ei tee.

Finepix X10 on väga väike kaamera. Kuna 28-112mm f/2.0-2.8 teleskoopobjektiivi saab "uneasendisse" väga kompaktseks kokku vajutada, võib seda aparaati sõna otseses mõttes rinnataskufotokaks nimetada.

Sellegipoolest on kaamera peal ning tagaküljel tähtsaimad nupud kenasti oma koha leidnud. Lisaks võtterežiimikettale paistavad kaamerale pähe vaadates kitsal korpusel veel loomulikult päästik, särikompensatsiooniketas, iseprogrammeeritav otseteenupp Fn, välise välgu pesa ning kaamera enda pop-up välk.

X10'l pole kahjuks eraldi nuppu tundlikkuse muutmiseks, seega kasutasin mina iseprogrammeeritava Fn nupu just selleks ära.

Lõviosa kaamera tagaküljest võtab enda alla suur ja kirgas ekraan. Nii ava kui ka säri on muudetavad mugavalt pöidla alla jääva ketta abil. Ühelt funktsioonilt teisele hüppamiseks tuleb ketas korraks "sisse" vajutada, nii nagu uuematel ühe kettaga kaameratel kombeks.

Menüünupu ümber paiknevad neli otseteed (mille hulgas nii piltide kustutamine kui ka makrofunktsiooni sisselülitamine) töötavad näiteks menüüdes surfates ka suunanuppudena.

Reaalses kasutuses

Kui mälukaart ning täislaetud aku kaamerasse pistetud, kulus mitu nõutut hetke kaamera sisselülitusnupu leidmiseks. Hiljem seda kaamerat proovinud inimestega vesteldes tuli välja, et ma ei olnud ainus, kellel siin korraks mõistus otsa sai.

Fuji X10 istus kätte nii hästi kui üks pisike ja kandiline karp istuda saab – aparaati oli küll pildistamise ajal lihtne häälestada ja käsitleda, samas oli kogu aeg tunne, et peaks kaamerale rihma külge panema, juhuks kui näppude vahelt maha pudeneb.

Fuji X10 menüüd on piltlikult öeldes sama kompaktsed kui aparaat ise – kellasid ja vilesid ning über-pilditöötlusprotsesse ei ole X10'sse topitud. Fotoka enda käe järgi häälestamine võtab aega mintutit kaks ning pildistamine võib alata!

Ma saan aru, et nii stiilsele kerele oleks patt pööratavat-kallutatavat ekraani külge pookida, aga sellest tundsin pildistades pisut puudust küll. Kaamera päästik oli väga tundlik, "käigu pealt kogemata" kaadreid sündis iga pildistamise kohta paar tükki, kui näpp päästikule unus.

Pildistamisel võib lisaks kadreerimisel abiks joontele ka digitaalse loodi ekraanile kuvada. Manuaalrežiimil pildistades saab nii ava kui ka säri väärtust muuta pöidla alla jääva ketta abil, kusjuures avalt särile ja vastupidi hüppamine käib korraks kettale vajutamisega. Kuigi ma eelistaksin (harjumusest) kaht eraldi ketast, saab ka ühe kettaga lihtsalt ja kiirelt toimetatud, nagu kogemus näitas. Harjumise asi.

Fuji aparaadile sobivalt on menüüs ka filmi simulatsiooni funktsioon. Teiste seas on võimalik valida näiteks vanade heade Velvia või Provia toonide vahel.

Kui kõrgemad tundlikkused toovad X10 pilti pisut nö seebikarbilikku hägu, siis normaalsetes tingimustes võetud kaadrid on tõepoolest peegelkaamerate pildiga võrreldavad.

Videot salvestab Finepix X10 küll kuni Full HD formaadis, kuid videovõttel on kasutatav vaid automaatrežiim, st kaamera otsustab ise, mis ava, säri ja tundlikkust kasutada. Videokvaliteet on kusjuures üllatavalt hea. Nagu näidisklipist näha, teeb aliasing teravatale joontele liiga, samas on üleminekud tumedatelt heledatele väga sujuvad ja puhtad.

Kogu selle kiidulaulu lõpuks pean tõdema, et nagu selle (hinna)klassi kaameratele kohane, on ka X10 kohati ebameeldivalt aeglane.

Eriti hästi tuleb see välja tehtud pilte või klippe kaamerast vaadates. Kui sellega võib veel leppida, lõpuks ehk isegi harjuda, siis X10 suutmatus kesisemates valgusoludes fokusseerida on juba tõsisem jama. Samuti on paras pähkel mõnele peenemale objektile, näiteks raagus oksale, teravustamine. Siin saab asjad manuaalfookust kasutades kiiremini aetud.

Kokkuvõte

Üle pika aja üks tõsiselt positiivne üllatus. Eks neid edeva välimusega taskukaameraid ole varemgi nähtud, aga see siin teeb päriselt head pilti ja ei maksa seejuures hingehinda.

Nagu ütlesin, on X10'l kohati raskusi fokusseerimisel, seda nii pildistades kui ka filmides, kuid ükski pilt sellepärast tegemata ei jäänud.

Tegemist on äärmiselt lihtsa ja loogilise fotokaga (kui "peidetud" ON/OFF nupp välja arvata), millega kindlasti iga kasutaja pärast põgusat tutvumist heaks sõbraks saab.

Fujifilm Finepix X10 sobib ideaalselt nii harrastaja-perepiltnikule igapäevakaameraks kui ka edasijõudnule "igal pool kaasas" kaameraks.

Plussid ja miinused

+ disain ja kompaktsus
+ pildikvaliteet
+ digitaalne lood
+ valgusjõuline, väga hea joonisega suumobjektiiv
+ püsiv autofookus videorežiimil

- manuaalrežiimi puudumine videovõttel
- aeglane piltide-videote järelvaatamine
- ebapädev autofookus hämaramates valgusoludes

Vaata Digitest.ee leheküljelt: 

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!