Samuti on juhtmevabasid klappe saada ülimalt laial hinnaskaalal – alates paarikümnest eurost kuni kolme-neljasaja euroni. Et kõrvaklapid on üheks minu suurimaks nõrkuseks, siis olin üpris põnevil, kui mu kätte sattusid arvustamiseks firma Boya kõrvaklapid BY-AP1. Saadaval nii mustas kui valges värvitoonis, kirjutab Digitest.ee

Ehkki Boya pole eelnevalt klappidega kuulsust kogunud, siis on nende toodetud mikrofonid juba piisavalt positiivset kuulsust omandanud. See tähendab, et firmal on helitehnikaga seoses vähemalt mingi kogemus.

Analoogina võiks siin tuua sellise firma nagu Shure, mis alustas samuti mikrofonidega, kuid mille kõrvaklapid on täna audiomaailmas vägagi kõrgelt hinnatud – paraku väljendub see ka nende klappide hinnas.

Boya BY-AP1 hind on umbes poole võrra väiksem, kui näiteks Apple AirPodidel, aga kuidas on lood nende kvaliteediga?

Välimus

Kõrvasisesed klapid jagunevad oma välimuselt laias laastus kaheks – varrega punnid, mis imiteerivad oma välimuselt Apple AirPodsi ning ilma varreta punnid.

Boya koledalt tehnilise nimega klapid kuuluvad ilma varreta punnide hulka. Välimuselt on need sarnased näiteks Sony, Jabra või Bang & Olufseni kõrvasiseste klappidega. Ühesõnaga suhteliselt ilmetu välimusega musta värvi punnid, mille välisküljel on firma logo – õnneks mitte eriti silmatorkavalt.

Tagasihoidliku välimusega klapid käivad veelgi lihtsakoelisema välimusega musta plasttopsi, mis on samas mõeldud ka klappide laadimiseks – nagu need tavaliselt on.

Kui klappide enda välimusele mul mingeid erilisi etteheiteid pole, siis laadimistops näeb välja ja tundub käes suhteliselt odavakene. Võibolla on mind ära hellitanud minu isiklike Master & Dynamic MW07 klappide roostevabast terasest karp. Või mis siin rääkida, ka Apple AirPodside karp jätab igati luksusliku mulje ning seetõttu võiks antud hinnaklassis ka Boya karp terakese parema mulje jätta.

Odava plastefekti vältimiseks on Boya oma klappidega kaasa andnud ka hõbedase sünteetilisest tekstiilist kotikese, et hoida plasttopsi kriimude eest, kuid topsi enda kvaliteeti arvestades tundub see arusaamatu ülepakkumisena.

ekraanitõmmis

Heli

Õnneks pole pisikest kõrvasiseste klappide juures välimus kuigi oluline. Küll aga on seda heli ning vähemalt siin teeb Boya minu arvates AirPodidele pika puuga ära.

Boya klappide heli on avar, elav ja jõuline ning oma hinnaklassi kohta üllatavalt detailne. Vähemalt mina midagi sellist ei oodanud ja esmakordsel kuulamisel läks mu suu laiale naerule, mis tähendab, et heli suutis mind üllatada. Meeldivalt üllatada!

Kõige paremini kõneleb nende klappide helikvaliteedist fakt, et minu tavalised kõrvasisesed klapid, mis maksavad umbes kolm korda rohkem, jäid kogu Boya klappide testperioodi ajaks kasutamata minu taskusse.

Heli kohta võiks öelda veel seda, et minu arvates on Boya timminud selle üldise helipildi sobivaks just kaasaegse, popi ja noortepärase muusika jaoks.

See mudugi ei tähenda bassi üleküllust ja/või mudasust. Lihtsalt heli on mingite muusikastiilide jaoks harjumatult või ülepakutult reibas ja energiline. Isegi sedavõrd, et pikema kuulamise korral kippusid minu vanad kõrvad mõnevõrra väsima.

“Pauerit” neil klappidel igatahes jätkub. Kui ma varem Apple AirPodse ja Master & Dynamic MW07 klappe kuulasin tavaliselt maksimaalse helitugevuse juures, siis nende klappide juures piisas, kui volüüm oli keeratud poole või kahe kolmandiku peale. See muidugi süvendab minu arvamust, et need klapid on mõeldud pigem reipama muusika tarvis.

Kasutamine

Siin asjad nii lihtsad enam pole. Alustaks klappide ehitusest – väikeste, ümarate ja libedatena on kohmakamate sõrmedega neid hallata paras piin.

Haldamise all pean silmas nende topsist võtmist ja kõrvapanekut. Esimene kord lipsas üks klapp lihtsalt minu sõrmede vahelt minema ja seetõtu ei soovita ma kindlasti neid näppude vahele võtta märgade sõrmedega, mis suurendavad libedusefekti veelgi.

Kõrvas seevastu püsisid klapid ülihästi ja mugavalt. Kohati mind küll häiris vasakusse kõrva tekkiv vaakumefekt, kuid õnneks see siiski püsivat ebamugavust ei valmistanud.

Üpris mugav oli ka muusika haldamine klappide abil. Kuna füüsilised nupud klappidel puuduvad, siis käib kogu suhtlemine nendega koputamise abil, millele need reageerivad suhteliselt adekvaatselt. Välja arvatud ehk helitugevuse reguleerimine, mida oli kokkuvõttes mugavam teha telefonist. “Pleilistis” edasi-tagasi liikumine ja kõnedele vastamine kulges igati sujuvalt.

Kui kõnedele vastamine sujub, siis tundub neil klappidel olevat probleem mikrofoniga. Ma ei oska öelda, kas see oli seotud ainult minu kätte sattunud klappidega või on see omane kogu tooteseeriale, kuid kuuldavasti polnud kuuldavus kuigi hea. Peale mitmekordset proovimist leidsin, et on mõttekam võtta kõne vastu telefonis kui klappides.

Passiivne helisummutus on neil klappidel parem kui näiteks esimese generatsiooni AirPodsidel. Kuigi siin võib oma rolli mängida klappide üksjagu tugevam helitase.

Juhul, kui kellegagi oli vaja kiiresti suhelda, siis oli kõige mugavam võtta üks klapp kõrvast. Erinevalt kõrgema klassi klappidest, mis kõrvast võttes vaikivad, jääb Boya klapp mängima ka siis, kui see kõrvast võtta.

Vahetevahel käitusid klapid hektiliselt – näiteks neid karbist võttes ja pähe pannes vaikis üks klapp. Selle vastu aitas kõige paremini, kui klapid uuesti karpi panna, karp sulgeda ja siis uuesti klapid pähe panna.

Üldiselt tundus nende klappidega toimivat Windowsi või tehnoloogia kuldreegel laiemalt – restart on alati abiks. S.t, kui asi ei tööta, siis lülitage see välja ja prooviga siis uuesti.

Kui esialgu häiris mind, et ma ei näinud kusagilt klappide aku täituvust, siis tegelikult teatavad klapid sõbraliku naishäälega, kui aku tühjenema hakkab.

Minuga juhtus seda ainult korra, sest Boya sõnadel peaks aku vastu pidama 6 tundi muusikat. Mul endal seda katseliselt järgi proovida ei õnnestunud, sest ma pole ilmselt kunagi kuulanud klappidest muusikat 6 tundi järjest.

Samuti ei pea klappide karpi igal õhtul laadima panema, nagu ma olin harjunud tegema AirPodidega. Minu kasutuse juures piisas suurepäraselt korrast-kahest nädalas.

ekraanitõmmis

Kokkuvõtteks

Siiani olen oma heliesitusaparatuuri juures eelistanud tuntud kaubamärke ja tooteid. Well, Boya on pannud mind oma seisukohti üle vaatama.

Olen küll lugenud ja vaadanud videoid erinevatest Hiina chi-fi klappidest, mis oma odava hinna kohta imelist heli teevad, aga endal mul isiklik kogemus sel teemal puudus. Nüüd kaldun ma neid legende tõsisemalt võtma ja allapoole teatavat hinnaklassi on elu täiesti olemas ning täiesti nauditav elu sealjuures.

Boya juhtmevabad kõrvasisesed klapid on selle suurepäraseks tõestuseks. Ehkki oma hinnaklassilt kuuluvad nad kuhugi odavate ja kallite klappide vahele, siis heli tundub vähemalt minu jaoks olevat pigem kõrgemasse kategooriasse kuuluv.

Hoolimata väikestest ebakõladest saavad Boya BY-AP1 kõrvasisesed kõrvaklapid minu sooja ostusoovituse – suurepärane, puhas ja võimas heli, korralik aku, suurepärane passiivne mürasummutus ning mugavad kasutada ka pikema aja jooksul.

Kõige nõrgem külg on nende mikrofon, kuid siin võib olla tegu ka konkreetse klapi probleemiga, mitte laialtlevinud veaga.

Peale kogemust Boya BY-AP1-ga ei julge ma väita, et selle raha eest paremaid klappe ei saa, sest Hiina tootjad võivad ilmselt üllatada ikka ja jälle.

Küll aga olen suhteliselt kindel, et kui oleks valida Boya BY-AP1 ja mõne tuntud tootja samas hinnaklassis olevate klappidega, siis suure tõenäosusega eelistaksin ma Boya klappe tänu nende kvaliteetsele helipildile.

Suurimaks kiituseks nendele klappidele on mu salaplaan ühel või teisel moel lisada need klapid minu tagasihoidlikku klapikollektsiooni.