Pole ka ime, puuduvad ju reaalsel inimsuhtel HD resolutsioon, Dolby surround-heli, 3D-efektid ja mis põhiline – sisu. Kipub ju iga inimene ikka ja jälle üht ja sedasama juttu ajama. Ei saa vahetada kanaleid, keerata heli vaiksemaks või hoopis välja lülitada, kirjutab Digitest.ee.

Nutiteleviisorid omakorda peaksid aga häbisse jätma tavalised, nutitud televiisorid. Seda vähemalt teoreetiliselt. Praktiliselt aga on enamus nutiteleviisoritest nutikuselt kuskil algkooli tasemel. Pikkade juhtmetega, aeglased ja kohmakad. Ühesõnaga mitte just parimad suhtluspartnerid.

Kui aga Smith & Wesson tegi omal ajal Lääne elanikud võrdseks, siis sedasama teeb AppleTV telekatega.

AppleTV teeb tavalistest televiisoritest nutikad ja nutiteleviisoritest Einsteinid. OK, vähemalt teaduste kandidaadid. Muutes nende integreeritud nutiosa atavismiks. Seda isegi Eestis.

Ameerikas aga on selle väikese musta kasti võimalused mõistagi veelgi suuremad. Samas pole seda, mida õuna-TV eestlasele pakub, põrmugi vähe. Aga alustagem otsast.

Pakend

Kui teater algab teatavasti puhvetist, siis AppleTV, nagu ka kõik teised Apple'i tooted, algab teadagi pakendist.

Apple'i vidinate pakendite kvaliteet on vähemalt fännide seas kõrgelt hinnatud ning lisab järelmüügi hinnale tavaliselt priske penni.

Paraku – vähemalt AppleTV kolmandal versioonil, mille mina lahti pakkisin – oli ümbris üks nirumaid. Mitte, et see oleks olnud kehva kvaliteediga, vaid oli lihtsalt selline tavaline. Karbi sisu aga oli õunalikult ilus ning pakendatud nutikalt, s.t mugavalt ja ruumisäästlikult.

Sisu

Keskendumegi nüüd sellele hästipakendatud sisule. Karp peidab Apple'ile omaselt minimaalselt pudi-padi. Minimalistlik must kastike ehk Apple TV ise, nägus ja taaskord minimalistlik kaugjuhtimispult, toitekaabel (kusjuures samuti minimalistlik) ja lühike manuaal.

Seega on soovitav koduses majapidamises eelnevalt omada ühte vaba HDMI kaablit, millega AppleTV televiisoriga ühendada.

Kui seade soovitakse ühendada ka ressiiveriga, on vajalik ka koaksiaalkaabli olemasolu. Kindlasti peaks olema käepärast ka üks prii võrgujuhe, millega must kastike ruuteriga ühendada.

Alustamine

Esialgu tundub kõik kahtlaselt lihtne ning ette rutates võib öelda, et tegelikkuses ongi see nii. Ühendamine käib sujuvalt ning häälestamine praktiliselt automaagiliselt, s.o kasutajalt ei nõuta mingeid tehnilisi eelteadmisi. Tõenäoliselt ei peaks isegi vanaema tehniliselt toelt või suguvõsalt abi küsima. Piisab, kui ta inglise keelt valdab.

Samuti ei tohiks kellelegi valmistada raskusi telekapuldi kasutamine. Eriti, kui mõelda, et sellel on vaid kolm nuppu – menüünupp, menüüs liikumiseks vajalik nupp ning esita/paus.

Ning mis kõige kummalisem, tundub, et nuppude arv on täiesti piisav, sest menüü ülesehitus on intuitiivne ja loogiline. Okei, ehk võiks puldil olla veel hääletugevuse regulaator.

Lõpuks olemegi jõudnud ülevaate põnevaima osa juurde ehk mida siis selle aparaadiga ka teha saab.

Põhimõtteliselt jagunevad AppleTV funktsioonid kaheks – veebiteenuste kasutamine ning kohalikust arvutivõrgust erinevate meediate voogesitus.

Internet

Alustame veebiteenustest. Kuigi see on kindlasti üks AppleTV põhifunktsioone, siis Eestisse jõuavad need muidugi pügatud kujul. Ei mingeid Netflixe, Hulusid jms lombitaguseid hüvesid. Kuigi ilmselt ka YouTube, Vimeo, Flickr ja sajad veebiraadiod suudavad vähenõudlikumale Eesti vaatajale piisavalt meelelahutust pakkuda.

Teenusepakkujate arv on paraku piiratud ning Apple'i kontrolli all. Veebimõnud jõuavad AppleTV kasutajani kas läbi võrgukaabli või WiFi.

Kui läbi võrgukaabli oli videote vaatamine igati kiire ja sujuv, siis WiFit kasutades tuli varuda veidi kannatust. Mitte midagi ebainimlikku isegi HD-kvaliteediga filmide jaoks, kuid mingi aeg tuleb siiski tühja ooteekraani põrnitseda.

Seevastu ei esine mingeid viivitusi ehk lääge hiljem, filmide mahamängimisel. Raadiosignaal jõuab ka juhtmevabalt kohale kiiresti ja kvaliteetselt.

Ühendamine

Võrguga ühenduma oli AppleTV igati tubli, WiFi võrk oli suht kiire ja kvaliteetne. Erinevalt ühest no-name-meediaarvutist, millega ma sedasama üritasin teha. Ning veel paarist seadmest, mis on sunnitud võrguga ühendumisel loodusjõududele alla vanduma.

Kuna minu ruuter asub põhimõtteliselt maja teises otsas, siis televiisorini (täpsemalt küll Elioni digiboksini) jõuab internet Comcasti adaptereid kasutades mööda elektrijuhtmeid.

Õigupoolest ongi Elioni digiboks ainuke, mis suudab sel moel võrku vastu võtta, sest ükski teine aparaat sh Sony nutiteleviisor ise, internetiga niimoodi ühendust ei saa.

Loobumisvõidu andis ka AppleTV. Kuigi ka WiFis toimis AppleTV igati talutavalt, siis tuleb ikkagi soovitada eeskätt juhtmega võrguühendust. Seega proovige oma AppleTV üles seada võimalikult lähedale ruuterile.

Koduvõrk

Paljude kasutajate jaoks on veebiteenuste kasutamisega samaväärne kodusest (või töisest) arvutivõrgust meediafailide voogesitus läbi televiisori.

Apple'i enda ettekujutuse järgi tähendaks see eeskätt iTunesist ja Apple Store'ist soetatud või renditud muusika ja filmide vaatamist. Eestis paraku pole eelmainitud ostukohad veel üldist poolehoidu võitnud ning võib arvata, et enamus eestlaste arvutites asuvatest filmidest ja muusikapaladest on sinna jõudnud ACTA kiuste, s.o ilma sentigi kulutamata.

Nende, interneti metsikutest avarustest kõvakettale kogunenud meediafailide mahamängimisel võib AppleTV paraku pettumuse valmistada.

Esiteks on toetatud vaid väga piiratud arvul failiformaate ning teiseks võite ära unustada subtiitrid. Viimased on saadaval ainult läbi iTunesi soetatud filmidele ning samuti Apple'i poolt määratud keeltevalikus.

Muusikas arvab Apple, et mp3 failiformaat on piisavalt kvaliteetne kõigi jaoks, mis omakorda tähendab, et hifi gurmaani *.flac vormingus failid muutuvad AppleTVs kasutuks.

iTunes

Kõigele krooniks tahab AppleTV, et installiksite igasse arvutisse, millele ligi soovite pääseda, iTunesi. Viimane omakorda soovib arvutis asuvaid meediafaile oma soovi kohaselt katalogiseerida. See tegevus oli põhjus, miks ma omal ajal oma iPodi surnud kassi vastu vahetasin.

Vahepeal aga on aastaid möödunud, iTunes paranenud ning mina ise leplikumaks muutunud. Igatahes hetkel on iTunes ennast minu koduarvutisse sisse seadnud ja ilmselt püsib seal seni, kuni mul õunafirma telefon taskus on.

Eile maandus mu arvutisse ka ülalmainitud tarkvara viimane versioon elik iTunes 11. Eks elu näitab selle plusse ja miinuseid.

Igatahes oli minu jaoks juba piisavalt positiivne, kui pärast iTunesi abil arvutiga ühendumist leidis AppleTV üles ja mängis maha ka video- ning muusikafaile, mida polnud soetatud läbi iTunesi. Mitte küll kõiki, kuid asi seegi.

Film

Kõige meeldivama kasutajakogemuse andis siiski just iTunesist soetatud filmi vaatamine. Spetsiaalselt arvustuse jaoks valisin ma iTunesi poolt pakutavast valikust "Phantom of the Opera" Full HD juubeliversiooni.

Tagantjärele võin öelda, et tegu oli parima 12 euroga, mida ma eales meelelahutusele olen kulutanud. Full HD jõudis ekraanile isegi läbi WiFi ilma igasuguste pauside ja viivitusteta, samuti olid heli ja pilt algusest lõpuni täielikus sünkroonis. Igatahes maksimumpunktid minu poolt!

Kuigi asjal oli ka huvitav kõrvalnäht. Nimelt imes AppleTV Full HDd edastades kogu WiFi omale, sest ei iPad ega iPhone filmi vaatamise ajal WiFit kasutada ei saanud. Aga asjatundjate arvamuse kohaselt pidavat see igati ootuspärane olema. Igatahes elimineeris see filmi vaatamist segavad potentsiaalsed faktorid.

Pildid

Peale filmivaatamise on AppleTV teine ilmselt populaarseim kasutusvõimalus näidata omatehtud pilte ja koduvideoid.

Siin on muidugi jälle eelistatud olukorras Apple ID omanikud ehk need, kes kasutavad pildistamiseks iPhone'e või iPade.

AppleTV avaekraanile on integreeritud otsetee PhotoStreamile ehk siis pilveteenusele, kuhu reeglina jõuavad iTelefoniga tehtud fotod. Mõistagi näeb AppleTVga ka koduse PC kõvakettal asuvaid pilte, selleks lihtsalt puudub mugav otsetee.

AppleTV koos AirPlay rakendusega aga võimaldab tuua suurele ekraanile (olgu siis teleri või projektori) iPhone'is või iPadis leiduva. Lisaks projektijuhtidele ja muule sarnasele seltskonnale on see mugav võimalus oma loomingut tutvustada neil, kes iPade või iPhone'e loometöös kasutavad.

Kokkuvõtteks

Nagu asjaosalised juba teavad, siis tegelikult ei müü Apple mitte raud- ega tarkvara, vaid keskkonda. Sellist, kus raudvara ja tarkvara täiendavad üksteist ja tarbija elu sealhulgas.

AppleTV on igati vääriline täiendus sellele keskkonnale, muutes kodud mugavamaks, intuitiivsemaks ning juhtmevabamaks. Kuigi see sobib kasutamiseks ka siis, kui on ainus Apple'i firma toode teie majapidamises, siis tõeliselt särama hakkab see ikkagi koos iPhone'ide, iPadide ja iMacidega.