Eriti reibas polnud ta tegelikult isegi ostes, kuid mingil hetkel sai mul lihtsalt hing täis ja võtsin vastu resoluutse otsuse see nuhtlus tööandjale tagastada ning soetad endale lõpuks üks korralik töövahend, kirjutab Digitest.ee.

Et kasutan juba aastaid iPhone’i, iPadi ja Apple Watchi, siis ei valinud ma kuigi kaua Windowsi ja Mac OS-i vahel. Seda enam, et Apple’i sülearvuteid peetakse juba aastaid sülearvutite etalonideks.

Ehkki teiste tootjate rüpperaalid ületavad oma raudvaralt MacBooke juba ammu, siis on siin eeskujuliku kasutuskogemuse taga ideaalilähedane tark- ja raudvara koostöö.

Niisiis, heites veel aeg-ajalt otsivaid pilke Windows operatsioonisüsteemi kasutavate sülearvutite poole, keskendusin siiski põhiliselt MacBooki otsingule.

Olles otsustanud MacBooki kasuks, pidin nüüd valima Airi ja Pro vahel. Perekonda oli umbes pool aastat varem maandunud Air, kuid et hellitasin lootust oma võimalikku tööarvutisse ka mõni mäng installida, siis eelistasin pikemalt kestvale akule pisut enam võimsust. Nii jäigi sõelale Apple MacBook Pro.

Aga ka siin ei lõppenud veel minu valikud

Äsja olid just ilmavalgust näinud 2016. aasta MacBooki-mudelid. Ehkki Apple oli nende uudset Touch Bari mehiselt promonud, tõdesin, et minu jaoks on siiski tegu suhteliselt tarbetu gimmick’iga ning vaatasin pigem ilma puuteribata mudelit.

Suurem puuteplaat (mis on kasutusel tegelikult ülioluline), stereoheli, seksikas relvavärvi korpus... ahvatlust oli piisavalt. Lisaks õhutasid mitmed tehnoloogiahuvilised sõbrad-tuttavad ikka seda uuemat mudelit eelistama.

Ometi ei kiirustanud ma massipsühhoosiga kaasa minema, vaid mõõtsin enne siiski üheks korda, kuna kaalul oli minu jaoks üpris suur summa.

Peale umbes kuuajalist kaalumist langes minu valik siiski vanema mudeli, s.t Apple MacBook Pro 2015 peale. Allpool püüan oma valikut põhjedada.

Foto: Digitest.ee

Välimus ja mõõdud

Ehkki 13-tolline MacBook Pro 2016 on kompaktsem, kergem ja laiema värvivalikuga, siis sellele eelneva põlvkonna mudeli välimus on juba ikooniline. Minimalistlik, stiilne ja helendava õunaga kaanel, millest uus mudel muuseas ilma on jäetud.

Täisjõus mehe jaoks jääb mudelite kaaluvahe marginaalseks, seega polnud see minu jaoks argument. Ehkki tumedam korpuse värv oleks olnud mehelikum, siis ajatu alumiiniumikarva kest rahuldab ka kõige nõudlikumat esteeti. Eriti veel kui võrrelda näiteks Windowsiga varustatud rüperaalidega.

Kindlasti on kellegi jaoks olulised MacBook Pro 2016 vähenenud gabariidid, kuid minu poolest võiks mu MacBook Pro 2015 olla isegi pisut suurem, sest soetasin sellele oma lemmikfirma Twelve Southi poolt valmistatud BookBook-kaaned, mis on omakorda tehtud varasemate ja veel suuremate 13-tolliste mudelite mõõtude järgi.

Aku

Aastaid oli sülearvutite seas akupidavuselt teistele eeskujuks MacBook Air. Tänapäeval on sellele järgi jõudnud juba nii mitmedki PC-d.

Minu MacBook Pro aku Airi omale konkurentsi ei paku, kuid eks ole sellel ka vähe võimsam “mootor” jooksutada. Teatava kahjurõõmuga aga lugesin ma peale endale vanema mudeli ostmist, et uuel, 2016 MacBook Prol pidavat aga akuga olema tõsiseid probleeme, mistõttu USA tarbijaamet seda erinevalt varasematest mudelitest tarbijatele ei soovita.

Kuuldavasti on peale tarkvarauuendusi saavutatud akuga teatavat progressi, kuid olen siiski veendunud, et minu süleri oma peab oma noorema “venna” omast siiski kauem vastu.

Puuteplaat

Minu käest on enne MacBook Pro 2015 sülerit läbi käinud õige mitu Windowsi sülearvutit ning minu poolest võiks kõigi nende puuteplaadid kimpu siduda ja allavoolu lasta.

MacBookide puuteplaadid on lihtsalt nii head ja funktsionaalsed! Ning siin oli MacBook Pro 2016-el suurema puuteplaadi näol sellevõrra suurem eelis.

Ometi suutsin selle enda jaoks kongeniaalselt lahendada, soetades endale töötegemiseks Magic Trackpad2 eraldiseisva puuteplaadi, mis oma suuruselt ületab MacBook Pro 2016 oma, jäämata funktsionaalsuselt sellele alla.

Tõsi, kaasas ma seda eraldi puuteplaati igapäevaselt ei kanna, vaid see seisab mul kenasti tööl laua peal. Puuteplaat on nii mõnus, et viimasel ajal oma PC-lauaarvutit kasutades kipub mu käsi ikka instinktiivselt puuteplaati otsima.

Klaviatuur

Ehkki mu MacBook Pro 2015 klaviatuur ületab mäekõrguselt kõigi teiste mitte-Maci-sülerite omi, siis MacBook Pro 2016 suhtes ei pruugi ma objektiivne olla, kui ütlen, et mulle meeldib pisut kõrgema käiguga ja häälekam klaviatuur.

MacBook Pro 2016 puhul on Apple kasutanud uudset butterfly-tehnoloogiat, mis on arvutiklaviatuuri klahvikäigu muutnud mõnusalt madalaks, vaikseks ja tundlikuks.

Enne omale arvutiostmist oli uuem klaviatuur kindlasti üks olulisemaid argumente MacBook Pro 2016 kasuks. Täpsemalt siis üks kahest argumendist (lisaks suuremale puuteplaadile).

Arvestades aga, et oma lauaarvuti juures eelistan ma kõlavalt klõbisevat ja kõrge klahvikäiguga mehhaanilist, klaviatuuri, siis…nojah, ühesõnaga mulle tegelikult väga meeldib ja sobib ka mu MacBook Pro 2015 klaviatuur.

Pordid

Ilmselt on iga vähegi tehnoloogiahuviline peale uute MacBookide turuletoomist kuulnud lakkamatuid hurjutamist teemal, kuidas Apple on need erinevatest portidest paljaks, riisunud, jättes alles vaid kaks USB-C porti.

Tänaseks päevaks see enam põhimõtteliselt probleem ei ole, arvestades erinevate adapterite hub’ide ja arvutidokkide rohkust, mida erinevad tootjad turule on paisanud.

Ometigi on pisut lihtsam siiski ilma lisaseadmeteta ning seetõttu naudin mina täiega oma arvuti põhivarustuse olevad mitte-USB-C porte.

Pildistajale on kindlasti plussiks ka mälukaardipesa, millega MacBook Pro 2015 varustatud on.

Foto: Digitest.ee

Heli

Teatavasti varustas Apple oma MacBook Pro 2016 mudeli stereokõlaritega, mis on igati tore ja õige asi inimesele, kes nendest kõlaritest ka heli kuulab.

Kuigi ka minu MacBook Pro 2015 heli on igati kõlav ja puhas, siis eelistan ma kõigest hoolimata kuulata arvutist muusikat või vaadata filme siiski kõrvalappide abiga. Või siis lauaaruvuti täismõõdulistest stuudiokõlaritest.

Sülerikõlareid võib kasutada helide esitamiseks hetk vaid olukorras, kui on vaja kellelegi mingit videoklippi vms kiirelt demonstreerida, muusika jms nautimiseks eelistan ma ikkagi kasutada midagi tõhusamat sülearvutite kõlaritest.

Seega ei suuda vähemalt mina siin uuema MacBook Pro kõlarite heli hinnata. Kellegi jaoks aga võib see kindlasti oluline olla ja kaalukaussi uuema mudeli kasuks kallutada.

Vaikus

Jumalaga undavad ventilaatorid! Vähemalt senini pole mul õnnestunud oma sülearvutit veel piisavalt kurnata, et selle ventilaatorid isegi sahisema hakkaksid, mistõttu olen sunnitud täielikku vaikust nautima.

Suure tõenäosusega on MacBook Pro 2016 sama vaikne või vaiksemgi veel. Kuigi kas vaikusest saab vaiksem olla?

Temperatuur

Ainuke kord, kus mu MacBook Pro 2015 soojaks läks, juhtus siis, kui panin sellele ümber ühe kehvalt disainitud plastümbrise, mis ilmselt takistas arvutit läbivat õhuvoogu.

Usun, et ka uuematel mudelitel ei peaks kuumenemisega probleeme olema ilma ventilatsiooniavasid sulgemata.

Hind

Kuigi ostuhetkel oli miinimumkonfiguratsiooniga MacBook Pro 2015 ja MacBook Pro 2016 hinnavahe vaid paarisajaeurone, ei soovinud ma siiski leppida vaid miinimumnäitajatega, mistõttu pöördusin järelturu poole, kust sain vähekene kobedamate näitajatega garantiilise sülearvuti umbes kolmandiku võrra soodsamalt kui oli uue miinimumnäitajatega MacBook Pro 2016 hind.

Kokkuvõtteks

Peale umbes pooleaastast kasutamist pole veel olnud ühtegi hetke, mil ma oleks pidanud kahetsema oma otsust valida just MacBook Pro 2015. It just works, nagu omal ajal ütles Steve Jobs.

Arvutis võib olla avatud pihutäis rakendusi, ilma et selle kiirus või jõudlus kuidagi kannataks. Ei mingit ootamist enam erinevate protsesside järgi.

Olen oma MacBook Pro 2015, iPhone’i, iPad mini 4 ja Apple Watchi abil moodustanud endale mõnusa turvalise keskkonna, kus saan telefonikõnedele vastata soovi korral läbi arvuti, ilma taskust telefoni sikutamata. Kus arvutile pole vaja sisestada parooli, vaid piisab mu Apple Watchi lähedusest. Kus SMS-e saan saata ja lugeda oma arvutist. Ning alustades mingit tööd oma telefonis või iPadis, võin seda sujuvalt oma süleris jätkata ja lõpetada.

Ootan kannatamatult, et liita oma õunaperekonnaga veel üks liige – Apple AirPodi juhtmevabad kõrvaklapid. Paraku aga on nende populaarsus sedavõrd suur, et vähemalt kirjutamise hetkel ei pidavat neid Euroopas üldse müügil olema ja ka klappide kodumaal olevat nende poest leidmine veel üpris õnneasi.

Selline peakski olema 21.sajandi tehnoloogia koostöö ideaalkujul. Ning minu MacBook Pro 2015 moodustab sellele täiusliku keskme. Samas aga on kindlasti kasutajaid, kellele MacBook Pro ei sobi seoses erinevate programmide või mängudega, mida Mac OS-i operatsioonisüsteemile ei tehta.

Kui aga on tegu n-ö keskmise kasutajaga, kes spetsiifilisi programme ei kasuta, siis võib MacBooki valikul otsustavaks saada ainult hind.