5-tolliselt Note’i ekraanilt 3,5-tollise iPhone 4S-i peale kolida oli valuline ning päev, mis Apple teatas oma iPhone’i Plus.mudeli valmimisest, oli minu jaoks enam kui rõõmus. Apple iPhone 7 Plus on juba kolmas Plus-mudel, mida ma oman ja tagasiteed väiksema ekraani peale minu jaoks ei ole, kirjutab Digitest.ee.

Ometi pole aga ekraan Plus-variandi ainsaks eeliseks. Algusest peale on Apple sinna lisanud boonuseid, millest tavaline iPhone ilma on jäetud – mahukam parem aku ja kaamera optiline pildistabilisaator on vaid paar näidet nendest.

Kui Apple'i iPhone'e peetakse üldiselt preemiumklassi nutitelefonideks, siis Plus-mudel on omakorda Apple’i preemium-mudel. Ühesõnaga tipptase ruudus. Mille eest mõistagi tuleb välja käia ka preemiumklassi hinda.

Välimus

Üheks Apple toodete edu aluseks on disain. Maitsekas, vaoshoitu, stiilne ja minimalistlik. Osade disainiteoreetikute järgi on hea disain märkamatu ning selle tunneb ära kasutusmugavusest.

Kui varasemate mudelite kombinatsioon teras/alumiinium/klaas oli ka silmale edev vaadata, siis alates iPhone 6-st tundub võimutsevat funktsionaalsus, s.t telefoni üldmulje on vägagi vaoshoitud.

iPhone 7 juures on muidugi Apple ka oma edevusel lennata lasknud uue Jet Black-värvitooniga. Pianiinona särav korpus püüab küll pilku, kuid samas on sellele kriimud lihtsalt ülikerged tekkima. Seda võin ma väita oma kogemusest.

Varjata seda aga mingi kaitsekorpusega tundub vastupidisena tootja eesmärkidele. Seepärast surusingi maha oma madalad kired ning valisin endale telefonile tagasihoidliku musta korpuse (kuigi varasem Space Gray tundus mulle seksikam), seda enam, et hoian oma telefoni nagunii BookBook-kaante vahel ning korpust ennast on näha minimaalselt.

Ühesõnaga, kuigi välimus on iPhone 7 Plus pigem igavavõitu, siis sellest hoolimata saab ta minu käest siin plussi kirja, sest tegu on ikkagi tarbeeseme, mitte staatusesümboliga (kuigi mõned püüavad seda väita).

Heli

iPhone 7 ja iPhone 7 Plusi juures olid ilmselt suurimateks füüsilisteks muutusteks kõrvaklapipesa kadumine ning kahe objektiiviga kaamera (millest räägime natukese aja pärast).

Kuigi paljud tehnikaajakirjanikud ja muidu huvilised on 3,5-tollise heliväljundi kadumist kippunud traagiliselt võtma, siis mina seda taga nutma ei jää.

Ehkki paaril korral on see mind tänu mu hajameelsusele ilma muusikata jätnud, siis olin ise veidi enne seda sündmust liikunud juba juhtmevabade klappide peale. Mida soovitan ka kõigile teistele.

Iganenud kõrvaklapiaugu asemel pakuvad aga uus iPhone 7 ja 7 Plus kvaliteetset stereoheli. Mõistagi pole siin tegu mõne HiFi komplekti või isegi tavalise muusikakeskusega, kuid telefoni kohta on heli märkimisväärselt hea a valju. Mõnusast ja mahlakast bassihelist siin siiski unistada ei maksaks.

Aku

Pean tunnistama, et minu jaoks pole nutitelefoni akudega kunagi probleeme olnud. Pannes telefoni igal õhtul ontlikult laadima, pole mul aastate jooksul kordagi esinenud olukorda, kus aku oleks enne laadimapanekut täiesti tühjaks saanud.

Tõsi, üritan telefoni kasutada võimalikult arukalt ning kuna reegina on mul igapäevaselt kaasas ka iPad mini 4, siis langeb kindlasti osa koormusest ka sellele.

Aga igatahes täna ma oluliselt iPadi kasutanud ei ole ning sellest hoolimata on aku täituvus antud hetkel (14.45) veel 92%. Ning kui ma telefoni eile õhtul laadima panin, siis oli aku näit 67% peal.

Kusjuures tundub mulle, et aku püsib hetkel täis paremini kui veel mõni kuu tagasi. Ehk on siin abiks olnud mõni tarkvarauuendus!? Ehkki osad kasutajad väidavad, et kõige viimane tarkvarauuendus (mida mul veel pole) pidavat just akuga probleeme tekitama.

Ehki mul puuduvad igasugused objektiivsed näitajad aku kestvuse kohta, on mul vähemalt subjektiivne tunne, et Plusi aku on peajagu üle kõikide varasemate iPhone’ide mudelite omadest. Seega võin ka siia südamerahuga panne suure ja rasvase plussi.

Kaamera

Minusuguse harrastusfotograafi või pigem -piltniku jaoks suurim ja olulisem uuendus telefoni värske mudeli juures oli vaieldamatult parem, s.t kahe objektiiviga kaamera.

Juba varakult internetti imbunud näidisfotod uue telefonikaamera portree-režiimist ajasid mu suu vett jooksma nagu tuntud vene loomafüsioloogi Pavlovi koeral. Ning näidisfotod osutusidki reaalsuseks, s.t tulemus oli lihtsalt suurepärane.

Aga see pole veel kõik, tahaks siin telepoodnikuna hüüda. Lisaks kahele objektiivile on kaamera märksa nobedama fokusseerimise ha valgusjõuga, s.t hämaras tehtud piltidega.

Üllatada suutis mind isegi välklamp. Kui ma siiani olen seda põhimõtteliselt vältinud, siis paaris olukorras on selle kasutamine olnud möödapääsmatu ning tulemus on mind tõepoolest rõõmustanud.

Kui tavalise telefonikaamera välk muudab pildid ebameeldivalt kahemõõtmeliseks ja lamedaks ning värvid luitunuks, siis iPhone 7 ja 7 Plusi välk jättis pildid meeldivalt värvikaks ning meeleolukaks. Ehk loobun oma tõekspidamistest ning võtan edaspidi välklambi tihedamalt kasutusele... Minu käest saab kaamera igatahes veelgi suurema ja rasvasema plussi kui aku.

Kasutamine

Nii nagu on muutunud aastatega üha paremaks iPhone’id, nii on muutunud meeldivamaks ja sujuvamaks ka minu kasutuskogemus.

Kuigi aastatega on kasvanud nii telefonide kiirus kui ka võimsus, siis tavalises kasutusolukorras seda ei märka. iPhone’i iga mudel on olnud piisavalt kiire ja stabiilne, et sellistele asjadele üldse mitte tähelepanu pöörata.

Tõsi, ühes asjas olen ma siiski kiiruse kasvu märganud, kuid see oli iPhone 6 ja 6S-i erinevus, kus sõrmejäljesensori reaktsioon oli kasvanud täiesti märgatavalt.

Minu jaoks järgib ka iPhone 7 Plus ühte Steve Jobsi varasemat väidet: “It just works!” (see lihtsalt töötab). See on diametraalselt erinev minu varasema androidikogemusega, kui mul piltlikult öeldes pidid käised pidevalt olema üles kääritud ning käsivarred õlised nagu Harley Davidsoni mehhaanikul.

Kuigi olen lugenud netist ka paljude inimeste erinevaid kaebuseid iPhone'i üle. Küll veab alt aku, küll kaamera, küll on ekraan imelik. Ise aga pean ma ilmselt tänama mingit tehnikavidinate jumalat või pühakut, et minu kätte pole ühtegi problemaatilist seadet veel jõudnud.

Hind

Igasuguse iPhone’i hinna üle nurisevad reeglina need inimesed, kes seda maksta ei jõua. Need, kelle jaoks selline väljaminek probleemiks ei ole, hinna üle ei virise.

On ju kapitalistliku süsteemi üks olulisi tundemärke see, et head asjad on kallimad kui viletsad. Ning et turg teeb hinna, s.t kui sellise hinna eest on ostjaid, siis tuleb kasumi optimeerimiseks asju ka sellise hinnaga müüa.

Ehk siis siin ei tahaks ma anda iPhone 7 Plusile ei miinust ega plussi, sest sellise hinna puhul on ikkagi tegu meie pigem meie majandussüsteemi iseärasusega. Ühtlasi motiveerib kõrgem hind asju ka vääriliselt hoidma ning õhutab ka keskkonnasõbralikku järelturgu.

Nutitelefonide kasutajad jagunevad teatavasti kahte põhilisse rühma: Androidi kasutajad ja iPhone'i kasutajad. Marginaalse grupina on kuskil ka need, kes eelistavad miskipärast Windows'i opsüsteemi, kuid neist vaatame me hetkel viisakalt mööda.

Ning nende kahe grupi vahel käib sõda. Ususõda, milles leppimist näha ei ole. Seega pole mul isegi mõtet soovitada Androidi sõltlastele iPhone, ükskõik kui hea see ka oleks.

Neile aga, kes eelistavad kasutada iOS-iga nutitelefoni, võin ma täie julgusega soovitada vahetada see hetkel parima iPhone'i vastu. Eriti veel kui teile peaks meeldida pildistada.

Parema kaamera ja meeldivama kasutuskogemusega iPhone'i hetkel saada ei ole. Punkt. Või veel üks pluss.