Taas on kätte jõudnud aeg, mil Apple uuendas iOS-seadmete tooteseeriaid. iPod Touchile on seekordne värskenduskuur järjekorras juba viies ning aastate jooksul on nii funktsionaalsust kui ka kiirust lisandunud päris palju, vahendab Kahvel.ee.

Kas aga endiselt kehtib iPod Touchi puhul algusaastatel väljahõisatud "Nagu iPhone, aga telefonita" stereotüüp või on tegemist millegi asjalikumaga?

Pakend

Apple'ile omaselt on pakendi peale pikalt mõeldud. Läbipaistvast plastikust karp on väga kompaktne ning tühja ruumi sealt naljalt ei leia. Igal komplekti osal on oma koht, kust ta kindlalt istub ning transpordi käes viga ei tohiks küll ükski element saada.

Pakendi avamine ja sisu kättesaamine ei saaks olla lihtsamad, küll aga on päris keeruline kõik taaskord karpi saada - nii et ka kaas sulgeks ja suletuks jääks.

Demoseadet tagastades kogesime seda omal nahal ning ausalt öeldes päris esimese korraga see meil ei õnnestunud.

Pakendist leiame järgnevad asjad: iPod Tocuh, Lightning connector - USB kaabel, EarPods-kõrvaklapid, kasutusjuhend ja muu dokumentatsioon, käepael, ja loomulikult paar Apple'i logoga kleepsu.

Riistvara

Nagu ka piltidelt näha, käis meie kätest läbi 32 GB iPod Touchi punane mudel (PRODUCT) RED, mille müügitulust annetatakse osa AIDSivastase võitluse toetuseks Aafrikas.

Koostekvaliteet on kiiduväärt ning eeskujuks teistele tootjatele. Peamiselt on kasutusel klaas ja alumiinium, väga vähesel määral leiame ka plastikut.

Klaasialune kasutamata pind on valget värvi (erand on must iPod Touch) ning küljed ja tagus on ühes tükis ja valitud värvitooniga.

5. põlvkonna iPod Touch on 6,1 mm õhuke ning kaalub 88 grammi. Käes istub uus iPod Touch hästi ning mahapillamisohtu naljalt ei teki. Kindlust lisab ka käepael.

Tagaküljel, vasakpoolses alumises nurgas on kinnitus käepaela jaoks, mis vajutusel seadmest välja ulatub. Kui käepaela kinnitus ei ole kasutuses, on ta ülejäänud kerega täiesti tasa, mitte aukus või välja punnitamas.

Nupud ja ühendused

Kes viimase 5 aasta jooksul Apple'i toodanguga kokku puutunud on, neile peaks kõik tuttav olema. Vasakul küljel on nupud helitugevuse reguleerimiseks. Samuti saab neid kasutada ka vastavalt rakendusele piltide tegemiseks.

Üleval paremal on lukustusnupp, mis toimib ka käivitusnupuna. Eesmisel küljel, ekraani all on nn kodunupp, mis kahekordsel vajutamisel laseb ligi multitask-menüüsse. Kolmekordsele vajutusele saab ise funktsiooni määrata.

Alumisel küljel on vasakul standardne 3,5 mm audiopistik, paremal kõlar ning keskel paikneb uus ühenduspesa Lightning.

Lightning Connector

Keskendume uuele ühenduspesale eraldi, sest furoori on ta päris palju tekitanud.

Umbes 9 aastat kasutas Apple iPodidel, iPhone'idel ja iPadidel 30 ühenduspunktiga Dock Connectorit. Tegemist on standardiga, millele toodeti lugematu arv aksessuaare ning praktiliselt enamikest majapidamisest võib tagasihoidliku Dock Connectori kaablite ja lisavidinate kollektsiooni leida (nagu vanasti Nokia laadijatega).

Nüüdsest paigaldab Apple iOSiga seadmetele hoopis teistsuguse ühenduspesa Lightning ning rahvas on ärritunud. Et kasutada olemasolevaid aksessuaare, tuleb soetada 29 dollarit maksev adapter ($39 eest on kaasas ka 20 cm kaabel). Ka USB-Lightning kaabel eraldi on soolase $19 hinnaga.

Vähe veel sellest, Apple paigaldab Lightning-kaablitele sisse autentimiskiibi, mistõttu odavad eBayst ostetud kaablid vähemalt esialgu lihtsalt ei tööta.

Kõigest negatiivsest hoolimata, on tegemist hea uuendusega. Uus ühendus on eelmisest 80% väiksem, mis jätab rohkem ruumi seadmele ning on ka mugavam kasutada.

Samuti on Lightning-ühendus märgatavalt kiirem ning lukustub nii arvutisse kui ka iOS-seadmesse kindlamalt. Me küll ametlikult ei kinnita, et me kiigutasime ning raputasime uut iPod Touchi igas ilmakaares, hoides kinni vaid kaablist, kuid kui me teoorias oleksime seda teinud, oleks kõik väga hästi läinud. Teoorias.

Kasutusmugavus on siiski Lightning-pesa trumbiks. Mitu korda te USB kaablit ühendades olete sellega hakkama saanud alles kolmandal sooritusel? Ühtpidi ei sobi, keerate teistpidi, ka ei sobi, jälle esimese varianti juure: Great success! Kuidagi idioodi tunne tuleb selliste olukordade puhul peale ning Lightning eemaldab selle tobeduse. Vahet pole, mis pidi teda iOS seadmesse ühendada, ikka töötab.

Tegemist on uue asjaga ja nagu ikka, alguses kellelegi ei meeldi. Harjutakse ära ja kõik on jälle rõõmsad. Ka HDMI kaablid maksid algusaastatel hingehinda, nüüd saab neid veel odavamalt kui võileibu.

Ekraan

Kõigil eelnevatel iPod Touchidel on olnud 3,5-tolline ekraan, algselt 480 x 320, hiljem 960 x 640 resolutsiooniga.

Täpselt nagu iPhone 5, omab ka 5. põlvkonna iPod Touch uut, pikemat ekraani. Uus Retina ekraan on 4-tollise diagonaaliga TN LCD paneel. LED taustvalgus tagab ereda pildi ja elutruud värvid.

Resolutsioon on "veninud" 1136 x 640 pikslile. See tähendab, et tegemist on laiekraaniga. Displei külgsuhe ei ole küll täpselt 16:9, kuid laiekraanvideo sobib uuele ekraanile peaaegu ideaalselt.

Tänu lisapikslitele, leiab nüüd koduekraanilt nelja asemel viis rida ikoone ning rohkem ruumi on ka rakendustele.

Värskendamata rakendused töötavad uuel, suuremal ekraanil oma algse resolutsiooniga. Selliste rakenduste puhul leiame ülemises ja alumises servas mustad ribad (letterboxing) ning rakenduse pilt asetseb keset ekraani.

Jõudlus

Sisimas on uuel Touchil kahetuumaline A5 kiibistik. Sarnase vaatepildi leiab ka iPad 2, iPhone 4S ja ka uue iPad Mini seest. Eelis iPod Touchi ja iPad Mini puhul on üksiku transistori suurus, milleks 32 nanomeetrit, eelnenud 45 nm asemel. Väiksemad komponendid tagavad vähenenud energiakulu ning suurenenud võimekuse.

Kuigi iPod Touch pole päris sama kiire kui iPhone 5, on sellegipoolest tegemist väga suutliku seadmega. Kõik rakendused ja mängud, mida me proovisime, käivitusid kiiresti, jooksid sujuvalt ning rakendusesisesed laadimisajad olid meeldivalt lühikesed.

Muutmälu on 512 MB, mis ei kõla just ulmelisena, kuid ka mitme rakenduse korraga kasutamise puhul polnud märgata seadme aeglustumist.

Kaamerad

Eesmisel küljel paikneb 1,2-megapikslise sensoriga FaceTimeHD kaamera, võimeline salvestama kuni 720p videot 30 kaadrit sekundis. Tegemist on praktiliselt sama komponendiga, mida kasutatakse ka Apple'i arvutites.

FaceTime'i kõne ajal ning niisama pilti tehes pole siiski märgata suurt erinevust FaceTimeHD ning sellele eelnenud kaameramoodulite vahel. Ütleme nii, et midagi erilist ta pole, Instagrami ja videokõnede jaoks aga täiesti piisav.

Tagant leiame aga 5 MP kaamera, koos LED välguga. Videot saab teha kuni 1080p resolutsioonis, 30 kaadrit sekundis. Enne kui küsite, siis jah, välku saab kasutada ka taskulambina.

Kui eesmine kaamera jättis meid külmaks, siis tagumisega on lood teised. Pildikvaliteet üllatas meid praktiliselt igal sammul, sõltumata valgushulgast. Värvitoonid on elutruud ka hämaras välguga pilti tehes.

Autofookus on olemas ja täitsa töötab, kuid lähivõtete tegemisel kipub iPod Touch hätta jääma. Tänapäeval ollakse liialt kinni megapikslite arvus ning kõik muu unustatakse. iPod Touchi 5 MP kaamera teeb aga silmad ette mitmetele konkurentide 8 MP pakkumistele.

Uue asjana on lisandunud ka panoraamvõtte funktsioon. Kasutada on seda küll lihtne, kuid puuduvad kõige elementaarsemad seadistusvõimalused ning 3. osapoolte pakutavatelt variantidelt on õppida päris palju.

Tarkvara

Karbist tuleb 5. põlvkonna iPod Touch välja praegusel hetkel uusima, iOS 6 operatsioonisüsteemiga. Palju erinevusi eelkäijatega vähemalt selles vallas pole.

Rakendusi saab iPod Touchile soetada App Store'ist, mis ületas septembris 700 000 erineva rakenduse piiri. Valik on suur, kuid senimaani on uute 4-tolliste ekraanide jaoks oma rakendusi kohandanud häirivalt vähe tarkvaraarendajaid.

Apple'i sõnul pidi tegemist olema lihtsa muudatusega, justkui enamik arendajaid saaksid sellega paari päeva jooksul hakkama. Seda aga ei juhtunud ning arvatavasti paljud ei plaanigi vanu rakendusi värskendama hakata, vaadates vaid täiesti uute projektide poole.

YouTube'i rakendus on iOS 6 koduekraanilt küll kadunud, kuid see-eest on ta täiesti tasuta allalaetav ning parem kui kunagi varem. Kui nüüd saaks veel mõnest Apple'i rakendusest lahti, oleks super.

App Store'is on praktiliselt kõigile algsetele rakendustele parem alternatiiv olemas. Eriti sooviks eemaldada Newsstandi, mis on ainus äpp, mida ei saa kausta panna.

Enim on draamat olnud kaardirakendusega. Google Maps töötas suurepäraselt ning pakkus ka Streetview lahendust, kuid iOS 6 kaotas selle sootuks ning asemel on Apple'i enda arendatud Maps.

Paljud on kurtnud, et uus rakendus ei juhata õigesse kohta teed ning pinnamood näeb kuidagi eriskummaline välja. Meie katsetustel läks kõik siiski plaanipäraselt ning 3D vaade suurlinnadest ja vaatamisväärsustest võttis kohati sõnatuks ning tekitas ulmefilmi tunde.

Kogu operatsioonisüsteemi ja rakenduste kooslus jookseb uuel iPod Touchil suurepäraselt ning hangumist, taaskäivitust või rakenduse omavolilist sulgemist ette ei tulnud.

Muu

Kaasasolevad EarPods-kuularid on helikvaliteedi poolest teinud eelmise mudeliga võrreldes suure sammu edasi. Küll aga puuduvad nupud helitugevuse või pausi jaoks. EarPodse klappe eraldi või iPhone'iga ostes saab aga nuppudega variandi.

Üllataval kombel on sisseehitatud kõlar võimeline tegema päris kõva lärmi. Eelmiste põlvkondade iPod Touchidel on kõlar olnud võrdlemisi nõrk, aga seekordne mudel tegi vähemalt iPhone 3GS-ist valjemat häält. Vibratsiooni Touchil siiski pole.

WiFi on 5. iPod Touchil stabiilne, hea antenniga ja kiire, kuid tegemist on ikkagi kaasaskantava seadmega ning liikudes pole WiFi võrku alati käest võtta.

Kui puudub internetiühendus, kaob väga palju seadme funktsionaalsusest. Üpris tihti tekib igatsus SIM kaardiga mudeli järele, kuid mis eristaks saadud kooslust iPhone'ist?

Aku mahutavus on küll 1030 mAh, kuid iPod Touch on piisavalt ökonoomne, et ka keskmisest aktiivsema kasutamise puhul ei pea teda igal õhtul laadima.

Kokkuvõte

iPod Touch 5. generatsiooni mudel on kiiduväärt koostekvaliteediga ning täidab talle ettenähtud funktsioone enam kui hästi.

4-tolline ekraan on selge, kireva pildiga. Uus lisaekraanipind teeb rakendused meeldivamaks ning sobib hästi 16:9 küljesuhtes HD videodele.

Eesmise kaamera vajadus on kaheldav, kuid tagumise kaamera pildikvaliteet on üllatavalt hea, isegi pimedas välguga pilti tehes. Samuti saab salvestada 1080p videot 30 kaadrit sekundis.

Seade on käes mugav ning õhuke ja kerge, samuti pakub lisakindlust valikuline käepael. Rakendused-mängud töötavad sujuvalt ja Lightning ühenduspesa on pigem hea uuendus.

Kaasasolevad kuularid on oma klassis parimate seas, kuid puuduvad nupud.

Hetkel on veel liiga vähe rakendusi kohandatud uute 4-tolliste ekraanide jaoks ning mustad ribad väiksema rakenduse servades häirivad silma.

2,4/5 GHz WiFi on kiire, kuid liikudes tihtipeale kasutu. Aku peab vastu paremini kui keskmisel nutitelefonil, vaatamata ta suurusele.

Võrreldes iPhone'iga, on iPod Touchil võrreldavalt funktsionaalsust, küll aga on hinnasilt poole väiksem. Omad head ja vead on sellel olemas, kuid üldjoontes on tegemist väga hea tootega ja meie heakskiit on väljateenitud.

Täname Valget Klaari, kes varustas meid demoseadmega.