Laias laastus jagunevad kõrvaklapikandjad kahte leeri: need, kes teavad, et kvaliteetse kogemuse eest tuleb kukrut harjumuspärasest pisut enam kergitada, ning need, kel on täiesti ükskõik, missuguseid kanaleid pidi tümps kuulmekanalitesse jõuab, vahendab Kahvel.ee.

Üllataval kombel ei sobi Apple'i uued valged nööbid õigupärast kummalegi osapoolele, sest kunagisest iluvidinast on suudetud teha midagi, mis on enamat kui pelgalt stiili-ikoon.

Välimus

Esimene asi, mis kõrvakaunade puhul silma jääb, on eelkäijaist ja miks ka mitte enamusest tavalistest "nööpidest" selgelt eristuv disain.

Enam ei ole tegemist lihtsalt valge juhtme otsas tilpneva minikõlariga, vaid EarPodi loomisel on seatud esiplaanile ergonoomika. Nõnda meenutavad nad külgvaates meile hoopiski puuke.

Niisugune välimus ei ole aga juhuslik. Nimelt on klappide kujundamisel kasutatud sadade inimeste kõrvaprofiili ning inimkeha eripärade kokkulöömisel saavutatigi väidetavalt kuldne kesktee, mis peaks sobima igale kõrvatüübile.

Kandmine

Põhjalik arendustöö paistab olema vilja kandnud, kuna eelmise põlvkonna nööpidega võrreldes püsivad EarPodid Kahvli toimetajate kõrvades märgatavalt paremini. Samas tuleb silmas pidada, et tegemist ei ole in-ear klappidega, mis isoleerivad kuulaja pea täielikult välismürast.

Avatud disainist hoolimata suunavad Apple'i uued klapid heli palju täpsemalt otse kuulmekanalisse ning see aitab muusikaelamusele tublisti kaasa.

Küll aga tekitab kahtlusi marketingiosakonna väide, mille kohaselt ei kuku nööbid kõrvast ka kõva raputamise tulemusel, sest liigagi tihti tekkis meil tahtmine klappide asendit muuta, kuna tekkimas oli tunne, et kohe-kohe vupsab üks või mõlemad me kõrvust välja. Meie õnneks seda siiski kordagi ei juhtunud.

Nõnda võime julgelt öelda, et EarPodid istuvad kõrvas hästi ning mis olulisemgi, mugavalt. Samas tekitab libe plastikpind tunde justkui nende asend pole siiski nii stabiilne, kui me tahaks. Võib-olla aitaks sellele kaasa mõne õhukese kummiriba lisamine, aga see on, kui üldse, juba tulevikumuusika.

Heli

Ja nüüd siis selle kõige tähtsama juurde. Kuna Apple'i jaoks on tegemist evolutsioonilise tootega, siis üht võime öelda kohe — juhul, kui sa veel kasutad vanu valgeid nööpe, võid EarPodide või mõne uue i-Toote soetamisel nad julgelt sahtlisse panna, sest põlvkondade vaheline erinevus on just nimelt nii suur.

Loomulikult ei tähenda see, et nüüd võiks tootja ilustavat juttu, mille kohaselt "EarPodid on võimelised konkureerima sadu eurosid kallimate nööpidega", tõsiselt võtta.

Sarnaselt füüsiliste muutustega on ka helipilt pigem loomulikul teel arenenud. Nõnda suudavad EarPodid lõpuks ometi pakkuda vägagi meeldivaid madalaid sagedusi ning kesksagedused on kaotanud varasema "plekise" kõla ja teevad võimalikuks muusika nautimise.

Tervikpilt on kahjuks keskpärane, kuna kõigest hoolimata kõlab muusika aeg-ajalt ebatäpselt. Elektroonilise tümpsu austajaid see morjendada ei tohiks (vastupidi, EarPodid sobivad selleks hästi), kuid elava muusika esitamisel jäävad nööbid kõrgema klassi toodetele arusaadavalt alla.

Vast enim mainimist väärib hoopiski paranenud dünaamika, mis tähendab, et kui varem tuli "normaalse" helitugevuse saavutamiseks volüüm sisuliselt põhja keerata, piisab EarPodide puhul palju nõrgemast võimendusest.

Kindlasti mängib siin rolli uus ja parem tehnika, kuid oma osa on sel samal puugilaadsel kujundusel, mis suunab helivõnkeid senisest täpsemalt.

Kokkuvõte

Kõigele lisaks on EarPodide küljes väike juhtnupp, millega on võimalik muusikat peatada, edasi kerida või siis järgmist/eelnevat lugu valida.

Ka leiab juhtme küljest mikrofoni, mis tähendab, et mobiiltelefoni puhul saab teda väga edukalt kasutada ka hands-free-seadmena.

Nägus kujundus, parem heli ja vähemasti esmamuljel oluliselt parem vastupidavus 29 euro eest? EarPodid on küll head, kuid selle rahaga on võimalik kiigata juba in-ear klappide riiulitesse ning me oleme üpriski kindlad, et sealsele valikule tavalised nööbid vastu lihtsalt ei saa.

Küll on aga äärmiselt positiivne, et esmakordselt ei pea uue iPodi või iPhone'i ostnu kaasapandud klappe lihtsalt kõrvale heitma, vaid need sobivad vägagi hästi igapäevase muusikavajaduse rahuldamiseks.

Hinne: 6/10