Kui aga meilgi tuntud hulgifirma ELKO võtab selle oma tootevalikusse, siis võib uskuda, et kvaliteet on kontrollitud ja tegu on normaalse asjaga, kirjutab AM.ee.

AM testis kaamerat mõned päevad ja nüüd saab seda võrrelda ka seikluskaamerate lipulaeva GoPro'ga.

Shenzhen AEE Technology CO. Ltd. on Hiinas üks juhtivatest salvestusseadmete, mitmerootoriliste droonide ja mehitamata lennukite tootjatest. Muuhulgas tehakse ka seikluskaameraid. Paljudel meedia- ja sporditööstuste ettevõtetel on pikaajaline strateegiline koostöö AEEga. AEE süsteemid on kasutusel mitmete riikide politseijõududes, tuletõrjes ja tööstusettevõtetes.

Peab tunnistama, et AM-is ei teatud sellest tootjast varem suurt midagi. Seda põnevam oli oodata Poola kaudu Eesti ELKO-sse saabuvat pakki, mis mõni nädal tagasi tuligi.

Täpsemalt on kaamera nimeks AEE S71 16MP 4K WiFi Action Camera. Nimest võib nii mõndagi juba välja lugeda: seda, et tegemist on 16 MP ja 4K videot salvestava kaameraga, mis toetab WiFit ja kannatab ka raputamist karmimates tingimustes.

Pilt ütleb rohkemgi kui need vähesed sõnad: kaameral näib olevat kaasas ka korralik veekindel korpus ja hulk kinnitusi, mis on GoPro kinnitustega väga sarnased. Vaata, mida täpsemalt kaamera kaasavara hulgast leiab:

Tõepoolest, kaasa on AEE pannud oma tõsisele seikluskaamerale terve hulga igasugust lisavarustust: kõikvõimalikke jalgu, kahepoolse kleepsuga kiivri- ja armatuurlauakinnitusi, veekindel korpus nii ekraaniga kui ka ekraanita konfiguratsioonile.

See on üks omapärane ja kasulik lahendus: kaamera tagaküljelt võib eemaldada ekraanipaneeli, nii et seikluskaamera saab veel kompaktsemaks ja kergemaks. Ilma ekraanita püsib ka kaamera enda aku kauem.

Ekraani puudumine pole suur probleem, sest üle WiFi toetab AEE S71 Androidi ja iOSi mobiiliäppe, millega saab juhtida ja kaamerapilti vaadata.

Seadistamine on ka üle WiFi mobiiliga üsna lihtne. Veekindla korpuse tagakaane võib valida õhema ja ekraanimooduli näiteks sukelduma minnes kaldale jätta. Kumeram kaasasolev tagakaas mahutab ka ekraani. Kui on vaja pilti eemalt vaadata, saab seda teha mobiiliga (küll mitte vee all). WiFi mõjuraadius jääb napilt alla saja meetri sisse.

Kaamera esiküljel on hulk lükandnuppe: WiFi, fookustamine, asendiandur, sisse-välja lülitamise nupp. Lisaks on suur roheline video käivitamise nupp, pildistamisnupp ja video peatamise nupp. Ja siis veel üks nupp ekraanimooduli küljes.

Nuppudehulk ja menüüd pole aga nii intuitiivsed, et kohe kõigest aru saaks ja ka kasutusjuhend on napisõnaline abistama. Samas jõuab arusaamine, kuidas see loogika kaamera juhtimisel käib, peagi kohale. Kuigi mõnikord jääb puuteekraani nuppude loogika vahest arusaamatuks.

Lisaks taga olevale värvilisele, kuid üsna kehvale kahetollisele ekraanile (jah, me oleme heade mobiilidega ära hellitatud) on kaamera ülaservas lihtne mustvalge LCD-ekraan vajamineva infoga kaamera seadete kohta.

Nii jääb igasuguste numbrite asemel suurel ekraanil rohkem ruumi videopildi jaoks ja lisanumbrid saab kuvada ülalolevale pisikesele maatriksekraanile.

Kaamera salvestab videot Ultra HD 4K (3840 x 2160) formaadis kas 15 või 12 kaadrit sekundis, 2,7K formaadis kas 30 või 24 kaadrit sekundis, 1080p formaadis 60/48/30/24 fps, lisaks ka 960p ja 720p HD.

Selles viimases režiimis suudab kaamera salvestada ka aegluubis videoid 120 kaadrit sekundis. Samas on 4K huviliste jaoks 15 või 12 kaadrit ilmselt liiga vähe - 24/30 võiks vähemalt olla.

Siin on testklipp 1080p @29 fps režiimis:

Kui võtta üles kontrastseid kaadreid, siis testis valis kaamera pigem tumedamate alade väljajoonistamise ja heledate alade ülevalgustamise.

Lainurgana on hea filmida lähedalt, et vältida käes hoidmisest värisemist ja jõnksutamist, kuid siis on olemas päris suur kalasilma-moonutus.

Kaugemalt suuremaid plaane filmides oleks tõesti hea kas statiiv või mõni hoidik (või isegi odav steadycami-laadne alus), et pilt vähem kõiguks.

Videost saad ka aimu, kui palju tänavahelisid see mikrofon suudab peale võtta ning kui tundlik on kaamera katsumisest tekkivate krõpsude suhtes.

Pildistab nagu üks keskmine "seebikas" ikka, vaata näidispilti.

Kaasasoleva veekindla korpusega võib sukelduda kuni 10 meetri sügavusele, kuid lisaks saab osta veelgi veekindlamaid kesti.

Kaasa tulnud kestal on küljel ka lahtikeeratav kork, mille kaudu saab kaamerale külge panna välise toite või mikrofoni. Kork avaneb küljel klapi all olevate pistikupesade juurde. Ainuke asi, et neid kattev tolmuklapp kaamera küljes ei taha lahtises olekus enam veekindlasse ahtakesse kesta ära mahtuda. Seega tuleb see eemaldada.

Kaamera kannatab ka 10-kraadist miinustemperatuuri.

1500 mAh akut saab laadida üle USB kaabli.

Kui kaamera enda mikrofon on suhteliselt tavaline ja võib-olla isegi alla keskpärase, kui mitte öelda nadivõitu nagu sellistel kaameratel ikka, saab väikese pingutusega kasutada ka välist mikrofoni. Selleks on vaja micro-USB adapterit.

Ka väike sisemine kõlar teeb häält, mis siiski veel tõest ettekujutust video tegelikust helikvaliteedist ei anna. Samas pole teiste seikluskaameratega, näiteks GoPro'ga, võrreldes sisemisel mikrofonil häda midagi.
Foto: tootja

Kaamera käivitamiseks kulub ca 6 sekundit. See on seikluskaamera jaoks natuke pikk aeg, aga samas võib kaamera ka kogu aeg sees olla, kui väljas käid oma klippe üles võtmas. Väga ootamatutele kaadritele ei jõua taskus oleva AEEga kohe reageerida, kuid muus osas piisab sellest kuuest sekundist küll.

GoPro kasutajatele on siiski AEE juures tuttavat loogikat: kui esiküljel olev nupp käivitab video filmimise, siis sellele nupule uuesti vajutamine ei peata. Peatab ülalolev videonupp, nagu ka GoPro puhul. Pildi tegemiseks on ülal ka eraldi nupp.

Kokkuvõtteks võib öelda, et AEE kaamera on kohati GoProga täiesti samal pulgal, kohati isegi parem, kohati jääb natuke alla ka.

Samal pulgal on Hiina seikluskaamera pildikvaliteedi osas. Alla jääb 4K videoga, kuna ei suuda madalast kaadrisagedusest sel kõrgel resolutsioonil enamat. Ka menüüdes liikumine on kohati keerulisevõitu ja raskesti arusaadav.

Ületab GoPro-d aga võimaluse poolest eemaldada ekraani osa ja seeläbi akut säästa. Samuti on AEE-l kaasas tõsisem veekindel korpus, kus on ka mikrofoni ja/või toite väljaviik eraldi korgiga.

AEE seikluskaamera Actioncam S71 4K
Hind: ca 365 eurot
(ekraanitõmmis)