See 90ndate turbonupp oli arvutitel just seesama, mis on kiiretel autodel Nitro. Lühiajaliselt sai vunki ja kiirendust juurde ning masin lippas mitu korda kiiremini, kirjutab AM.ee.

Kus on aga Acer Aspire V17 Nitro nupp? Eraldi seda muidugi pole. Mänguriarvutile pole seda vajagi, sest maksimaalne vunk võib käivituda ka ilma nuputa, just siis, kui vaja.

Windowsi kasutajad on harjunud seda Power Settingutest sättima ning i7 protsessoril on oma nelja füüsilise ning kaheksa virtuaalse tuuma juhtimiseks oma sisemine Turbo Boost olemas. Lühiajaliselt saab käivitada 3,6 GHz taktsagedusega Nitro, et pigistada masinast välja kõik, mis võimalik kuni kuumenemiseni.

17-tolline arvuti on muidugi suur, nii et igapäevaselt sellega kotis ringi ei jaluta. Toiteplokk on samuti suur tükk lisaraskust. Kuid see on mänguri- või meedia tõsise tarbija lauaarvuti kompaktsem asendaja.

Ega asjata leia sellest eelinstallituna ka näiteks Cyberlink Powerdirectori videotarkvara, mille täishind on paarisaja euro ringis. Lisaks aga on Acer kaasa toppinud hulga muud lisatarkvara, mis pole ehk nii väärtuslik: näiteks PowerDVD, Booking.com, abPhot, abMedia jm koormustarkvara, mis tuleb enamasti masinast välja rookida.

PowerDVD-l siiski on üks tagamõte ka. Nimelt on arvutil endiselt olemas ka DVD-Bluray seade, mis on mahutatud suhteliselt õhukesse kesta. Seega plaatide kõrvetamise tarkvara võib vaja minna.

Vaatame üle ka muud pistikupesad ja lisad: ühel küljel on kaks aeglast musta keelekesega USB-pesa, teisel küljel kaks kiiret USB 3.0 pesa, mille tunneb ära sinise keelekese järgi. Lisaks on paremal küljel SD kaardi pesa, kõrvaklapipesa, klapiga Gigabit Etherneti kaabel, kõrvaklapipesa ning täismõõtmetes HDMI. Palju ühendusi pole, aga kõik hädavajalik on olemas.

Tagaküljel pole midagi. Sealt puhutakse jahutusõhku välja. Pealtnäha tundub olevat tegemist nikkelpinnaga metalliga, kuid lähemal katsumisel selgub, et ikkagi plastmass.

Teravamatest nurkadest kulub nikkelvärv kiirelt maha, seega kaubandusliku välimuse säilimise jaoks pole see hea disainilahendus.

Ventilatsiooniavadest rääkides – masin on vaikne. Ventilatsioon ei unda peaaegu kunagi, kui rahulikult kontoritööd teha. Tõsisemaks videotöötluseks või graafikarohketeks mängudeks lülituvad jahutusventilaatorid tööle, kuid ei tee ikkagi eriti palju lärmi.

Aceril on olemas ventilaatorite tolmust puhtaks “köhimise” süsteem, mis paneb need aeg-ajalt teistpidi pöörlema, et kinni pressitud tolm uuesti lahti puhuda.

Tolmu kogumiseks on süleri all kaks vastava märkega õnarust – sealt tuleb sodi ära võtta, nagu oleks korstnapühkija üle käinud.

Klaviatuur on madalate mugavate klahvidega, punase taustvalgustusega ja eraldi on esindatud ka numbriklaviatuur, eriti just raamatupidajate rõõmuks.

Klahvid on väga mugavad ja kiired. Ainult et tühikuklahv natuke plagiseb ja punast taustavalgustust ei saa reguleerida tumedamaks.

Hiireplaat on mõnusalt tundlik ja hiireklikk kerge. Kaasas oli Poolast saabunud pakis ilmselt komplekti mittekuuluv mängurihiir Genius GX-Gaming Gila Professional 12-button MMO/RTS, mis tõesti sobib selle arvutiga nagu rusikas silmaauku. Aga eks sellest hiirest räägime mõnes teises loos lähemalt.

Matt korpus, mis annab V17-le nimeliite “Black Edition”, on küll ilus vaadata, kuid korjab hirmsal kombel sõrmejälgi ja juhuslikke plekke. Väike niiske lapike peab ligi olema, et neid eemaldada. Eriti on see näha matil hiireplaadil, mis keskelt kähku läikivaks muutub.

Ekraanikaas on kaetud huvitava soonelise kattega, ekraanihinged avanevad raskelt, kuid saab avada ühe käega, ilma et arvuti põhi kaasa tõuseks.

Hingede ehitus on Acerile iseloomulikult muutuva vastupanuga: alguses avanevad hinged kergemini, kuid nö tööasendisse jõudes on liigutamine raskem. Nii hoitakse ära ekraani võbelemine tööasendis, kui kasutad näiteks bussis või lennukis.

Sisemised näitajad on masinal järgmised: kiire Inte i7 2,5 GHz protsessor, 6 GB mälu, 1 TB suurune kõvaketas, 17,3-tolline matt Full-HD ekraan. Graafikakaardi on nVidia GeForce GTX 960M. Vähem graafikaaplate tegevuste jaoks on energiasäästlikum graafika Intelilt: HD 4600.

Acer Aspire V Nitro VN7-791G toetab 5 GHz WiFi võrke, kus on eetris vähem kasutajaid ja nett kiirem ning muidugi ka ülekoormatud 2,4 GHz võrke. Masinal on neli kõlarit ja need teevad üsna valju heli. Kvaliteet on nagu süleritel ikka, või täpsemalt öeldes ikka üle keskmise arvutikõlarid.

Aku kestab kolm ja pool tundi. Ultrabookide jaoks oleks seda ikka vähe, mänguriarvuti jaoks parajalt. Aktiivsem graafiline mäng veab paar tundi välja.

Kokkuvõtteks on see arvuti üsna hea mängurile (ehkki ilmselt mitte ideaalne), kuid väga hea pühapäevapildistajale-videofilmijale ja ülihea tavalisele arvutikasutajale.

Isegi liigagi hea, kui ta tahab jõudsat kauaarvuti asendajat, mida näiteks suvel suvilasse või talvel vahest sõbra juurde vedada.

Aceri disain on hea, ekraan sobiv nii veebisurfiks kui suurteks Exceli tabeliteks ning graafika veab välja ka eredas päikesepaistes olles.

Hinna poolest on tegemist küll üle keskmise masinaga, aga muskleid saab selle raha eest ikka ka piisavalt kaasa.

TEHNILISED ANDMED
Sülearvuti Acer Aspire V Nitro VN7-791G
Hind: 1279 eurot (Euronics)

* Protsessor: Intel Core i7 4720HQ 2,5 GHz (kuni 3,6 GHz), 4 tuuma (8 virtuaaltuuma)
* Mälu: 8 GB (võimalik tellida kuni 16 GB)
* Kõvaketas: 1 TB (8 GB SSD)
* Mälukaardilugeja: SD
* Graafikakaardid: nVidia GeForce GTX 960M ja Intel HD 4600
* Ekraan: matt, 17,3-tolline, 1920 x 1080 pikslit ehk Full HD,
* Optiline seade: DVD-RW ja Blu-Ray
* Veebikaamera: 1 MP
* Ühendused: USB 2.0 (480 MB/s), 2x USB 3.0 (4,8 GB/s), 2x HDMI, Gigabit LAN, WiFi b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
* Operatsioonisüsteem: Windows 8.1
* Aku: 135 W, kestvus kuni 4 tundi
* Mõõtmed: 2,54 x 42,3 x 29,3 cm
* Kaal: 3 kg
* Jõudlustest: Passmark performance Test 8.0 – 3230 p