Sel nädalal tuli ilmsiks, et Terviseameti infosüsteemid olid sedavõrd halvasti kaitstud, et häkkeritel õnnestus novembris laialt levinud töövahendite abil siseneda asutuse veebiserverisse ja varastada sealt andmebaasi, milles oli 9157 inimeste delikaatsed isikuandmed.

Terviseameti pressiesindaja Simmo Saar tunnistas täna õhtul Fortele, et neid andmeid oli kogutud haiguste levikuteede väljaselgitamiseks inimeste „epidemioloogilise intervjueerimise käigus".

„Selgitan lisaks, et andmed on sisuliselt fragmenteeritud ehk kõikide 9158 inimese kohta ei ole ühetaolised andmekomplektid, vaid üksnes see info, mis on olnud oluline konkreetse juhtumi puhul oluline fikseerida," ütles Saar.

Seda, kas info võis sisaldada inimeste koduseid aadresse, isikukoode, telefone või terviseandmeid, terviseamet avalikult tunnistama ei ole nõus.

Eesti riigi küberturvalisuse tasemehinnang sai sel nädalal tõsise hoobi, kui selgus, et häkkeritel õnnestus novembris varastada andmeid paljudest riigiasutustest. Nende seas olid välisministeerium, sotsiaalministeeriumi haldusala asutused, veeteede amet, maanteeamet, lennuamet, tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet, Eesti geoloogiateenistus.