Telia Company ja Ericsson testisid Euroopas esmakordselt 5G mobiilset internetti välitingimustes ning saavutasid senised rekordid latentsuse ja kiiruse osas.

5G võrkude suuremahulisem arendus algab tõenäoliselt 2020. aasta paiku, aga Telia ja Ericsson pürgivad selles valdkonnas eestvedajateks ning plaanivad 5G-d Tallinnas ja Stockholmis pakkuda juba 2018. aastal.

Rootsis Kistas läbi viidud katsed näitasid võimalusi, mida uus tehnoloogia päris võrkudes saavutaks.

Katsed toimusid 15 GHz sagedusel 800 MHz sagedusribal. Tippkiiruseks kujunes 15 Gbit kasutaja kohta (enam kui 40 korda kiirem 4G tänastest tippudest) ja latentsuseks 3 millisekundit.

"See on suur edasiminek 5G võrkude käivitamisel Rootsis ja Eestis. Meie välitingimuste-testidest saadud teadmised on äärmiselt olulised 5G tehnoloogia ja võrkude loomisel," sõnab Telia Company globaalsete võrkude ja IT infrastruktuuri üksuse juhataja Mats Svärdh.

5G on seniste G-dega võrreldes kiirem ja madalama latentsusega, aga parandab lisaks võrgu jõudlust, katvust ja voolu tarbimist.

"Tänane test on oluline samm 5G võrgu kasutusele võtmise teekonnal Rootsis ja Eestis, mille käigus toome välja asjade interneti tehnoloogia ja 5G kontseptsiooni," sõnas Peter Laurin, Ericssoni Põhja-Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni juht.