Televiisorite arengut võib võrrelda valguskiirusega ning poodi külastades satub tänapäeva tarbija pigem segadusse, sest "teleka keelest" aru saamiseks oleks vaja sõnaraamatut.

Kas osta LED- või plasmateler? Kas televiisor peaks olema sisseehitatud WiFi, Full HD või UHD resolutsiooniga või hoopiski näitama 3D pilti?

Lisaks tehnoloogilisele arengule on aja jooksul muutunud televiisorite mõõtmed ja kuju – suurtest kogu seina katvatest ekraanidest kuni miniekraanideni, mida saab kasutada näiteks transpordivahendites.

Televiisor, mida enam ei mäleta

Algselt moodustas televiisorikuvar umbes poole tervest seadmest. Ajaloo esimesi telereid iseloomustasid mustvalge pilt ja tummfilmid.

Nõukogude-aegsed telereid võib kirjeldada massiivsete raskekaalu kuuluvate kastidena, mille tuppa mahutamiseks pidi kodus spetsiaalselt ruumi tegema.

Just siis kui mustvalged televiisorid olid saanud standardiks, tulid 1950ndatel müüki esimesed värviteleviisorid, mis esialgu müüsid kehvasti, tänu oma kõrgele hinnale ja vähesele kättesaadavusele.

Sõltumata pildi värviliseks muutumisest, ei toimunud siiski veel olulisi muutusi televiisorite välimuses, alles pärast värviteleviisorite läbimurret 1980ndatel aastatel hakati tähelepanu pöörama just niinimetatud kasti kompaktsemaks muutmisele ja teleri disainielementidele.

Lameekraanide võidukäik: LCD- ja plasmatelerid

Järgmiseks uuenduslikuks sammuks teleriajaloos on plasmateler ehk lameekraanide välja töötamine, milles kasutatakse pildi loomiseks paljudest väikestest kambritest koosnevat maatriksit.

Plasmaekraani tulekuga muutus tunduvalt ka telerite värvikvaliteet. Nimelt koosneb iga piksel rohelisest, punasest ja sinisest värvist, mille kaudu on võimalik luua üle 16 miljoni erineva värvitooni.

Tulemuseks on loomulikumad värvid ja tõetruum telepilt. 1998. aastal töötas Samsung välja täieliku lameekraan-teleri, mis oli eelnevatest mudelitest juba tunduvalt õhem, kuid samas suurema ekraaniga.

Ka LCD-ekraaniga telerid on läbi ajaloo teinud muutuse, sest tegelikult on LCD vanem kui plasmatehnoloogia.

Esimesed LCD–telerid olid kallid ja väikse ekraaniga, alles 2000ndate keskel ilmusid LCD-telerid, mis ka oma ekraanisuuruselt plasmateleritele järele jõudsid.

Digitaalajastu uuendused

Alates 2000. aastast on digitaalajastu toonud suuri muutusi telerite disainis ning võimaldanud veelgi enam uuendusi tehnoloogias.

Mõni aeg tagasi ei osanud ilmselt paljud meist ette kujutada, et kino 3D elamust võib vaid mõned aastad hiljem juba koduselt diivanilt nautida.

Lisaks pildi- ja helikvaliteedi pidevale parandamisele on jällegi saanud oluliseks televiisori kuju. Uusim saavutus on maailma esimene nõgus UHD teler Samsungilt, mis annab tänu nõgusale ekraanile teleri pildile laiema vaatevälja ja loob visuaalse efekti, kus vaataja tunnetab ekraani tegelikkusest suuremana.

Uue telerikuju eeliseks on see, et olenemata kasutaja vaatenurgast või asukohast on telerist avanev vaade ühtmoodi hea.

Seega võib oletada, et pärast 3D televiisorite väljatöötamist hakatakse taas tähelepanu pöörama televiisorite kuju arendamisele, et vaatajaelamus oleks võimsam kui varem.

Nagu uue tehnoloogiaga ikka, ei ole täna ulmelisena tunduv 3D televiisor veel Eesti kodudesse jõudnud, kui vaadates tagasi telerite ajaloole võib oletada, et tulevikuteleri trendiloojateks on nad juba täna ja mõne aasta pärast on lameekraanid asendunud nõgusate või siis painduvate pildinäitajatega.

Olulised sündmused televiisori ajaloost:

* 1884 – televiisori leiutamise aasta, Paul Nipkow tekitas elektri mõjul liikuva pildi

* 1908 – maailmas hakatakse laialdasemalt kasutama sõna televisioon

* 1936 – kavandati esimese lameda paneeliga televiisori süsteem

* 1. jaanuar 1954 – esimene värviline teleülekanne

* 23. juuni 1954 - Tallinna kauplustesse ilmusid esimesed televiisorid

* 11. märts 1956 – eetrisse läks esimene Aktuaalne Kaamera

* 1. juuli 1981 - kogu ETV programm edastatakse värvilisena

* 2010 – Eesti läheb üle digitaaltelevisioonile

* 2013 – maailma esimene nõgus UHD teler Samsungilt

*2014 – Samsungi painduv UHD teler, mis muundub sujuvalt lameekraanist nõgusaks