See on hea mõte. Elutoa seinale kinnitatuna paistab moodne telekas efektsem ja hoiab ruumi kokku. Kööki, seminariruumi või mujale telekalaud aga üldse ei sobigi. Õigesti valitud televiisori seinakinnitus võimaldab telerit seal lihtsalt ja paindlikult õige nurga alla keerata, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Seinale saab kinnitada praktiliselt kõiki tänapäeval tehnikakaupluses müügil olevaid telereid. See artikkel siin aitab leida seinakinnituse, mis sobib nii sinu telerile kui ka vaatamisvajadustele.

Seinakinnitus teleri külge: VESA mõõt, diagonaal ja kaal

Televiisorite tooteandmetes on välja toodud VESA suurus. Selle abil saame kindlaks teha, kas meie valitud kinnitus telerile sobib või mitte.

Iga televiisori tagaküljel on seinale kinnitamise jaoks neli keermega auku. VESA number iseloomustab nende kinnitusaukude omavahelist kaugust millimeetrites. "VESA 400x400" tähendab näiteks, et aukude vahemaa on nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt 400 mm.

Seesama VESA number on ära toodud ka telerikinnituste juures. Siin näeme reeglina vahemikku, sest üks kinnitus sobib tavaliselt mitmele erinevale VESA suurusele.

Näiteks kinnituse Titan WTL2 juures antakse maksimaalne VESA mõõt 600 x 400. See tähendab, et horisontaalne VESA kaugus on seadistatav vahemikus 100-600 mm, vertikaalne aga 100-400 mm.

Lisaks VESA mõõdule peaks seinakinnituse valimisel jälgima, et kinnituse lubatud koormus ei ületaks teleri kaalu.

Kindlasti võiks jälgida ka kinnituste juures olevaid soovituslikke ekraanidiagonaale – et laiem kinnitus väiksema teleri tagant välja paistma ei jääks.

ˇ
Foto: blog.photopoint.ee

Fikseeritud, üliõhuke seinakinnitus

Seinakinnitusi on laias laastus kolme erinevat tüüpi. Esimesed on sellised, mis fikseerivad teleri seina külge nagu kunstiteose. Võimalikult seina lähedale ning ilma, et oleks võimalik ekraani kallutada või küljelt-küljele pöörata. Seina ja teleri vahele jääb sellisel juhul vaevalt 5 mm ruumi.

Selliselt sobib telereid kinnitada näiteks (kitsastes) elutubades, kus ei olegi vajadust ekraani kuhugi poole keerata. Seina lähedal tundub teler suurem, ilusam ja efektsem.

Kallutatav õhuke seinakinnitus

Teise grupi moodustavad sellised teleri-seinakinnitused, mis on samuti üsna õhukesed kuid lubavad telerit seina suhtes kallutada.

Kaldenurk pole suur ja jääb tavaliselt 10-20° vahemikku. Samas on see piisav, et kõrgemal seinal olevat telerit oleks mugavam jälgida madalamalt – näiteks põrandal istudes või voodis enne uinumist.

Kallutatav, 2 jätkega pööratav teleri seinakinnitus

Kahe jätkega telerikinnitused on kõige paindlikumad. Tänu kahele jätkele saab teleri seinast päris kaugele tõmmata ning siis ei jää laiem ekraan ka teleri küljelt-küljele keeramisel kohe ette.

Kallutatav ja pööratav teleri seinakinnitus

Neljandas grupis on sellised kinnitused, mis lubavad ühe jätke abil telerit nii kallutada kui ka mõlemale poole küljele keerata.

Need kinnitused võimaldavad telerit seinast kaugemale-lähemale tõmmata, kuid jätavad teleri seinast tavaliselt üsna kaugele (8-10 cm).