Tele2 pakub seda ainult oma kliendile, Telia sellisel moel vahet ei tee. Otsustasin uurida, kui palju inimesed sellist võimalust üldse kasutavad.

Telia alustas selle teenuse pakkumist alles üsna hiljuti, 1. aprillil. Aprillis ja mais on "Vana uueks" kampaania raames võimalust kasutanud "enam kui 1500" inimest.

Tagasi on toodud palju erinevaid seadmeid, alates vanadest mittetöötavatest nuputelefonidest ja lõpetades päris uute seadmetega.

Enim tagastati Nokia nuputelefone või nn poolpuutetundlikke mudeleid, kokku 10% kõigist. Palju jõudis esindustesse ka nutitelefone, sh iPhone'i mudelid 4, 4S, 5 ja 5s ning Samsungi eri aegade lipulaevad Galaxy S2, S3, S4 ja S5.

Osad vahetasid "Vana uueks" raames välja ka oma mulluse tippmudeli. Nii kasutas 35 iPhone 6 omanikku võimalust seade 6s või 6s Plusi vastu vahetada. Tagastati ka 22 Samsung Galaxy S6.

Kõige popim telefon, mida kliendid eelistasid oma vana seadme asemele valida, oli iPhone 6s. Sellele järgnesid Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z5 Compact.

Tele2 andmed

Tele2 tagasiostmisteenus toimib juba möödunud novembri keskpaigast. Pikema ajaperioodi tõttu on ka tagastatud seadmete hulk suurem, "enam kui 3000".

Tele2 tootedirektor Katrin Aron: "Tagasi tuuakse telefone täiesti seinast seina – alates 5-10 aastat tagasi kasutuses olnud nuputelefonidest kuni päris kallite nutiseadmeteni.

Enim on tagasi toodud Nokia telefone, millele järgnevad Samsungi ja LG mobiilid. Viimastel kuudel on aina sagedamini tagasi toodud Sony erinevate ajaperioodide telefone. Kõige sagedamini jõuavad tagasi Nokia nuputelefonid nagu 1100, 1616, 1680 Classic, 2100, 3310, 3510, kuna selliseid on inimestel kõige enam lauasahtlisse kasutult seisma jäänud."

Samuti tuuakse tagasi heas korras uusi, näiteks sadakond klienti on oma olemasoleva iPhone’i tagastanud ja kohe ka uuema soetanud.

Tele2 Rootsi kogemus näitab, et sellise teenuse vastu on nõudlus väga suur – Rootsis tuuakse Tele2 tagasi keskmiselt 10 000 telefoni-tahvlit kuus.

Aga miks Tele2 ei võta vastu teiste mobiilioperaatorite klientide vanu seadmeid? Telia ju võtab.

Aron: "Kui klient tagastab seadme Tele2-sse, siis ta saab selle vastu kupongi, mille võrra on võimalus järgmine seade soodsamalt soetada. Kuna seda ei saa rahaks vahetada ja valdava enamiku seadmetest soetavad meie juurest Tele2 kliendid, siis lihtsuse huvides pakume mugavusteenust hetkel just oma klientidele."