Tele2 pakub tänu sellele eriti moodsat 4G mobiilse interneti võrku, mis on omal sagedusel (2100 MHz) maailma kiireim.

2100 MHz sagedust on kasutatud traditsiooniliselt 3G side jaoks. Eesti on nüüd esimesi riike, kus see teenindab täismahus nii 3G kui ka 4G LTE seadmeid.

Tele2 on uuendanud Nokia Networksiga väljatöötatud tehnoloogia abil oma 150 saatejaama ning jätkab rakendamist üle riigi.

Nokia plaanid

"See on maailmas üks esimesi omalaadseid lahendusi ning näitab teed teistele operaatoritele nii Euroopas kui ka mujal," selgitab Nokia Networksi asepresident Tommi Uitto.

Tele2 Eesti jaoks arendatud tarkvarauuendus lisatakse Nokia Networksi rahvusvahelisse tarkvarapaketti ning läheb kasutusele üle maailma.

Moodsa riistvara ning uue tarkvaraga on võimalik olemasolevad tugijaamad lülitada 4G-le virtuaalselt ning ilma füüsilise seadistamiseta. Samuti saab toimivate tugijaamade võimsust ja omadusi eemalt ja jooksvalt muuta.

2100 MHz levi suudavad kasutada kõik uuemad nutitelefonid, millel on 4G LTE võimekus. Allalaadimise tippkiirus jääb kasutajale siiski 150 Mbit/s kanti.

Tele2 kommentaarid

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul näitab võrgustatistika, et 3G kasutus väheneb ja 4G kasutus kasvab kiiresti.

"Me oleme esimesed Euroopa Liidus, kes hakkavad traditsioonilisel 3G sagedusel edastama paralleelselt ka 4G internetti. 3G ja 4G ühendamine samal sagedusel võimaldab võtta võrgust maksimum – teenindada korraga olemasolevaid 3G kliente ning pakkuda 4G kiirust!"

See kõik muudab ka võrgu efektiivsemaks. "4G võrgu laiendamine uue tehnoloogiaga ning 2100 sagedusel on meile senisest 40% soodsam, 25% parema katvusega ja 50% suurema mahuga." Plaanis pole 3G mahtu vähendada, 4G tekitamiseks osteti üks sageduslitsents juurde.

Edasisi plaane

Tele2 ja Nokia Networks plaanivad Eestis käivitada ka 4G edasiarenduse, mis kombineerib kolm edastamissagedust ja võimaldab kuni 375-megabitist allalaadimiskiirust.

(Viimase nautimiseks on vaja LTE-A toega nutiseadet. LTE-A hetkemudelid võimaldavad kuni 300 Mbit/s allalaadimist; sügisel on kuuldavasti oodata juba selliseid, mis võimaldavad 375 Mbit/s või rohkemgi.)

Tele2 Eesti vahetas mullu sügiseks välja kogu oma olemasoleva võrgu Nokia viimase generatsiooni seadmete vastu. Tele2 on viimaste aastatega investeerinud Eestis tehnoloogiasse ja teenuse kvaliteedi tõstmisse 40 miljonit eurot.