Mart Nielseni sõnul avab Tele2 Eesti 4G võrgu käesoleval aastal ning turule tullakse teisena just põhjusel, et lõppseadmeid polnud seni saada ja klientide poolt kinnimakstava pooliku tehnoloogia hind oli aasta tagasi kolm korda kõrgem.

"4G võrgus telefoni kõneliikluseks kehtestatud standard Voice over LTE ehk VoLTE kinnitati alles 2012 aastal ja Euroopas veel kommertsvõrke pole. Tele2 küll Rootsi laborites testib VoLTE kõnesid, aga ega uues võrgus rääkimine oluliselt erinevalt kõla, peamine pluss on andmeside kiirus telefonis," ütles Nielsen.

Täna olemasolevad LTE telefonid kasutavad CSFB (Circuit Switched Fall Back) mehhanismi, mis tähendab, et telefon on vaikimisi registreeritud 4G võrgus, kuid kõne algatamisel või saabumisel vahetab seade võrgu kas 2 või 3G-sse, millega kaasneb mõnesekundiline viivitus. Kõne lõppemisel liigub telefon võimalusel 4G võrku tagasi.

Mart Nielseni sõnul on Tele2 Eesti poolt 2012 aasta jooksul käivitatav 4G teenus piisavalt töökindlate telefonide puudumisel esialgu orienteeritud ainult andmesideliiklusele ja multimeediaseadmetele.

"LTE telefonitehnoloogia saavutab piisava küpsuse ja kättesaadavuse ilmselt 2013. aasta esimeses pooles," lisas Nielsen.