Uurime koos, mis need on!

SMS-sõnum

Suhtlusteenused on meie igapäevase (digi)suhtluse suuresti üle võtnud, aga SMS on endiselt vajalik ja populaarne.

Näiteks Tele2 hiljutine pressiteade märkis, et nende võrgus saadeti vana-aasta õhtul ja tänavuse aasta esimesel päeval enam kui 3,2 miljonit SMS-i, ehk keskmiselt kaheksa kliendi kohta.

Vana hea tekstisõnum leiab ka aina enam kasutamist eri teenuste osana, kus on vaja näiteks millegi kinnitamiseks teateid saata. Loe kasvava A2P valdkonna kohta pikemalt.

Esimene SMS liikus mobiilside teel adressaadini 3. detsembril 1992, kui 22-aastane insener Neil Papworth saatis Vodafone'i GSM-võrgus tervituse Vodafone'i direktori Richard Jarvise mobiiltelefonile.

Sõnumi sisu: "Merry christmas" ehk "Häid jõule". Papworth teadis nimelt, et Jarvis viibib parajasti jõulupeol.

Cartoon Network

1. oktoobril 1992 alustas tegevust esimene ööpäevaringne animakanal, mida on innukalt endale silmadesse ahminud paljud lapsed ja muidugi täiskasvanud, kes aeg-ajalt lihtsalt ajaviiteks teleri ees maanduvad.

Cartoon Network edastab tänapäeval sisu mitte ööpäevaringselt, vaid iga päev meie aja järgi vahemikus kell 16.00-10.00. See on suunatud lastele vanuses 7-15. Ülejäänud osa ööpäevast täidab eraldi nime ja identiteedi saanud programm Adult Swim, kus on nii animat kui ka muid saateid.

Wolfenstein 3D

5. mail 1992 ilmus arvutimäng Wolfenstein 3D, mis aitas aluse panna ruttu ülipopiks kujunenud mängužanrile FPS.

MS-DOS opsüsteemiga PC-arvutite jaoks loodud teos pakkus tollal täiesti ebatavalist vaatenurka, millest tuleneb ka žanri nimi. FPS on lühend first person shooterist, mille puhul vaatad mängu läbi oma juhitava tegelase silmade.

Olenevalt teosest näed oma tegelasest ekraanil siis kas ainult käelabasid, käsi, osa relvast või muust kantavast varustusest vm.

Tänapäeval pakuvad paljud FPS-id ka soovi korral muid kaameranurki, kus terve keha võib olla nähtaval. Ja läbi-silmade-vaade on levinud ka teistes žanrides.

Wolfenstein 3D on armastatud klassika tänaseni, see on saanud ridamisi järgesid (ka see ise ei olnud sarjas õigupoolest esimene, vaid kolmas) ja plaanis olla koguni filmivariant.

Aga ilmumise ajal oli see videomängu maailma muutev teos, mis paistis silma tänu kõrgele tehnilisele tasemele, Teise maailmasõja temaatikale, kiirele tempole ja veel mitmele asjale, mille tähtsust on praeguseks juba raske mõista.

Sarja uusim väljalase on hetkel Wolfenstein: The Old Blood (mai 2015).

pildiformaat JPEG

JPEG on maailma tuntumaid ja enimkasutatumaid filmiformaate, seda tänu selle edule veebis. See loodigi eesmärgiga pildiandmed nii tihedalt kokku pakkida, et neid oleks praktiline ja mugav alla laadida.

Esimene JPEG-i ametlik standard ilmus 1992. aastal ja veerand sajandit hiljem on see üks väheseid pildivorminguid, mida ka mitte tehnoloogia-asjatundja oskab peast nimetada. Paremal juhul.

Super Mario Kart

1992. a augustis nägi ilmavalgust ka kartidega kihutamine Super Mario Kart, mis pani aluse nii populaarsele siiani toodetavale sarjale kui ka seadis standardid, mida mitte-realismi-püüdvatelt-kihutamismängudelt üldse oodata.

Sarjas on hetkel üksteist väljalaset, neist kolm ainult arcade-masinatele, mida väljaspool Aasiat laiemalt näha ei saanudki. Uusim on 2014. a mais ilmunud Mario Kart 8.

2014. aasta seisuga on Mario Karti mängud müünud kokku üle 110 miljoni koopia. Aga esimene osa oli kindlasti põhjuste hulgas, miks mänguseade Super Famicom / Super Nintendo kunagi nii menukaks muutus.