See on tavalisele televisioonile suureks konkurendiks muutumas, sest laseb alati mugavalt valida, mida, millal ja millise seadmega vaatad (arvuti, nutiseade, olenevalt teenusest ka muud aparaadid nagu teler, mängukonsool, Apple TV, Chromecast jt).

Videoteenuseid on päris palju, aga suurtest rahvusvahelistest on Eestis tegevust alustanud vaid Netflix. See on ühest küljest hea, sest Netflix on ilmselt suurim ja tuntuim. Teisest küljest aga halb, sest sisuvalik sõltub riigist ja Eestis on see kehvapoolne.

Netflixil on juba mõnda aega ka kodumaine konkurent, arendaja on Telia, nimeks MINU.TV kodus. Hiljuti sai see laienduse FOXplay näol, mis pakub FOX-i kanalite filme ja sarju.

Mainitud teenus eksisteerib õigupoolest kahes variandis. Telia TV nõuab ka Telia internetiühendust, millest odavaim on 16 eurot kuus. MINU.TV kodus ei nõua. Siin artiklis keskendume viimasele.

Nüüd astus liivakasti veel üks kodumaine konkurent, Modern Times Groupi ja Tele2 ühisprojektina sündinud Viaplay. See on kasutatav otse brauseris (viaplay.ee) või Androidi või Apple'i nutiseadmes, äpp on juba allalaaditav.

Meie mehed vs Netflix

Mõlema kodumaise teenuse eelis Netflixi ees on suur valik kodumaise päritoluga sisu, nii eesti kui ka vene keeles, paljudele ka subtiitrid.

Siin on hetkel juhikohal MINU.TV oma "27 populaarsema telekanaliga". Viaplay piirdub esialgu Viasat Sport Balticu spordiülekannetega, mida saab pärast kuni 48 tundi pärast ekraanilejõudmist järelvaadata.

Viaplay esindajad peibutavad esialgu võimalusega nende vahendusel Rio mänge jälgida. Tulevikus lisandub muidki Viasati kanalite saateid, et vajadus tavatelevisiooni järele tasapisi kaoks.

Eestis maksab videoteenuste eest hetkel 4% elanikest, eesmärk on see viia nelja aasta jooksul 30% piirimaile, mis oleks võrreldav seisuga Aasias ja Põhja-Ameerikas.

Hinnad ja kontod

MINU.TV kodus on 5 eurot kuus, FOXplay sinnajuurde tasuta.

Viaplay maksab 6,99 või 9,99 eurot kuus, odavam konto spordiülekandeid ei paku.

Netflix maksab 7,99, 9,99 või 11,99 eurot kuus. Vastavalt on tugi ühele, kahele või neljale ekraanile ja SD, HD või 4K pildikvaliteedile.

Sisu

Võimatu on teenuseid võrrelda valiku suuruse alusel, kuna kõik esitavad siin eri infot ja eelistavad konkreetseid numbreid varjata.

Võib siiski eeldada, et enim filme ja sarju on Netflix Eesti menüüs, millega võrreldav on MINU.TV kodus ja kolmandaks äsja alustanud Viaplay.

Viaplay esitlusel sain teada, et teenus pakub kohe 3000 tundi sisu ning aasta lõpuks saab 5000 täis. Esmapilgul on valik küll "kõhn", aga sama tunne oli muidugi ka esmakordselt Eesti Netflixi avades, MINU.TV-st ja FOXplayst rääkimata.

Kõik kolm pakuvad uuele liitujale ka 30 või 31 päeva tasuta proovimist. Tellimuse katkestada võib alati. Kuna Viaplayga on seotud Tele2, saab viimase klient 60 päeva tasuta proovida ja võimaluse kuutasu oma Tele2 arvetele lisada.

Nagu mainitud, Viaplay konto toimib ainsana kolmest ka väljaspool Eestit ehk terves Baltikumis.

Mitmel seadmel?

Netflix lubab end kasutada korraga ühel, kahel või neljal ekraanil, aga kuutasu on vastavalt 7,99, 9,99 või 11,99 eurot.

Netflix on kolmest ainus, mida saab arvuti ja nutiseadme kõrval hoopis mängukonsooli vahendusel nautida.

Viaplay lubab siduda kontoga kuni viis seadet ja vaadata korraga kahel ekraanil.

MINU.TV-s saab sisu nautida ühest seadmest korraga. Kui hakata vaatama sama konto alt teisest seadmest, siis eelmine vaatamine katkestatakse.

Selleks, et ühte kontot kasutades mitmest seadmest samaaegselt vaadata, peab lisakohti juurde ostma. Üks lisakoht maksab 2,5 eurot. Kokku võib ühe kontoga siduda viis vaatajakohta.

Kes võiks valida uue teenuse Viaplay?

Kelle abil siis veebis filme ja sarju vaadata? Kellele maksta?

Telia kliendil pole mõtet esialgu tingimata Viaplayle kolida, minu.TV pakub rohkem sisu ja kohe kõvasti rohkem telesisu. Eestimaalane hoolib televaatamisest ja siin on MINU.TV ülemvõim tuntav.

Kes soovib lisa-vaatajakohti vähema raha eest saada või ootab Viasati telekanalite sisu lisandumist, siis Viaplay on täitsa mõistlik valik. Sõltub sellest, kui ruttu kui palju mida lisandub.

Kui kodumaisest sisust ja subtiitritest väga ei hooli, eelistab ilmselt Netflixi. Ikkagi maailmaklassi nimi ja menüü on tõenäoliselt rikkalikum – ja kuutasu ka kalleimas variandis mõistlik.

Netflixil on ainsana Full HD ja 4K kvaliteediga pildi ning kuni nelja seadme samaaegselt kasutamise võimalused. Selle eest ei tundu ka 9,99 või 11,99 eurot kuus kuigi kontemurdvad. Ja muidugi ainsana konsooli kaudu vaatamise võimalus.

Nagu ikka, selgeid võitjaid videoteenuste võrdluses välja tuua ei saa. Kõigil on mingi trump või asi, millega silma paista. Kui Netflix varustaks Eestit sama heldelt nagu näiteks USA varianti, võidaks muidugi see, sest sisuvalik on tähtsaim.

Ja siis veel pildikvaliteedi küsimus. Kas asi on minus või on see 2016. aastal kuidagi imelik, et nii Eesti telekanalid kui ka siin tegutsevad videoteenused ei taha HD-kvaliteedi juurest kõrgemale liikuda? Ja sisu pole isegi tervikuna HD-s.

Full HD kirssidega ja kõigile, palun, 4K võib veel oodata!