Et aga meediakajastust võimalikult pikaajaliseks venitada, sest uudiseid on tõepoolest palju, jõuab pisemaid uudiseid avalikkuse ette ka vahetult enne ja peale üritust. Nagu seekordki.

Kõiki neid järelhüüatusi ja –noppeid üle lugedes torkas silma, et Apple tutvustab oma toodetes veel tänavu kolme uuendust, mis rivaalide poolt juba ammu tehtud.

Uuendused pole sama ulatuslikud ja uhked kui konkureerivatel süsteemidel, aga parem varblane peos kui tuvi katusel. Teatud puudujääkidega tuleb Apple'i nutiseadme puhul lihtsalt leppida.

iOS 11 ja NFC

Me teame juba, et Apple’i nutiseadme-opsüsteemi iOS uus suur väljalase 11 ilmub sügisel ja hetkel uusim iOS 10 jookseb juba enam kui 90% õunalogoga nutiseadmetest, mis üldse kasutusel.

Tore uudis on, et Apple hakkab lähiväljaside (NFC) nimelise andmesidega lõpuks sina peale saama – sama asi toimib Tallinna ühistranspordis, kui rohelist kaarti piiksutad.

Apple lisas oma nutiseadmetele lähiväljaside toe tükk aega pärast seda, kui see Androidi maailmas juba tavaliseks kujunes, aga lasi seda seni kasutada pelgalt Apple Pay mobiilimakseteks.

Esmaspäevase ürituse käigus Apple seda ei maininud, aga iOS 11 beetavariant lisab iPhone 7 ja 7 Plus telefonidele Core NFC tehnoloogia toe. See on esialgu puhtalt kaubandusega seotud: laseb seadmel silte lugeda ja oma asukohale vastavalt kuidagi reageerida.

Aga küllap võimaluste valik tasapisi laienema hakkab. Loodetavasti. Kes seda Apple’it teab. Võiks saada näiteks telefoni ja Bluetoothi kõlarit toksamise teel paaritada, nagu Androididel.

Lähiväljaside võimalusi hakkab nautima ka nutikell Apple Watch, kui selle opsüsteemi watchOS suur uuendus 4.0 kättesaadavaks muutub.

Nutikell saab lähiväljaside teel jõusaalimasinatega andmeid vahetada – viimased peavad siiski ka vastava kiibi omandama ja tarkvara kasutusele võtma, mis sõltub jõusaaliomanike koostöövalmidusest. Aga muidu on küll tore idee!

Mac OS ja VR
(Foto: tootja)

Maci-arvutites virtuaalreaalsusele praeguse seisuga kohta pole, kui seal just Windowsit käima ei tõmba, ja korraliku VR-kõlbuliku graafikakaardi tuge pole ka.

Sügisel ilmuv opsüsteemi Mac OS suur väljalase High Sierra teeb senise puudujäägi tasa. Lisanduvad nii virtuaalreaalsuse esitamise võimekus kui ka võimalus Thunderbolt 3 teel Macile väline võimas graafikakaart külge ühendada.

Kui mõni arendaja tahab Macile virtuaalreaalsus- või muid senisest graafikanõudlikumaid äppe luua, saab ta nüüd 599 dollari eest osta seadme, millega seda teha. Selle nimi on External Graphics Development Kit ja karbis elab AMD Radeon RX 580 (8 GB videomälu) kaart.

Juba on teada ka High Sierra tugi SteamVR-ile ja HTC Vive’i peakomplektile, nii et kui opsüsteemi uuendus sügisel saabub, on virtuaalreaalsuse huvilistel Maci keskkonnas nüüd mõndagi teha.

HomePod

Digiabilisega varustatud nutikõlarid on tehnoloogiavallas teemaks juba tükk aega, alates sellest, kui Amazon oma Echo 2014. a novembris müügile pani.

Tänavu jaanuaris suurel CES 2017 tehnoloogiamessil olid kõikvõimalikud nutikõlarid ja digiabilisega varustatud koduseadmed juba suuresti tähelepanu keskpunktis.

Apple seni selle teema kohta sõna ei võtnud, aga tutvustas nüüd suurüritusel nutikõlarit HomePod, mille sees elab digiabiline ja mis lööb enamikke konkurente kahe asja poolest.

Üks neist on tootja sõnul vägev helikvaliteet, mis on parem kui rivaalidel. Nutikõlarite tootjad pole selle saavutamisele seni tõesti tegelikult rõhunud.

Apple'ile omaselt lööb HomePod ka hinnaga: USA-s 350 dollarit. Võrdluseks, et Amazoni Echo on kaks korda odavam, Google'i Home koguni kolm korda. Kui sul on juba mingid toredad kõlarid, siis võid ka hoopis lihtsalt 50 dollari eest Amazoni Echo Doti osta ja pole sarnase tulemuse jaoks palju rohkem vajagi.

Niisiis: kas oled väidetavalt parema helikvaliteedi nimel nõus palju rohkem maksma, eriti kui kõlaris elav digiabiline on vähem paindlik ja võimalusterohke kui Amazonil või Google’il?