Ligi paarkümmend tarkvaratootjat vaidlustasid kohtus lepingu, mille alusel Šveitsi riik ostab Microsofti käest tarkvara. Süüdisuste kohaselt paljastab nimetatud leping Microsofti monopoliseisuse Euroopa valitsuste silmis, vahendab eWeekEurope.

Kaebajate seas olev Linuxi-arndaja Red Hat Group palus Šveitsi föderaalsel kohtul tühistada leping riigi föderaalse ehituse- ja logistikabüroo ja Microsoftiga vahel, mille alusel osteti Windows 'i operatsioonisüsteemide litsentse ja tugiteenuseid 14 miljoni Šveitsi frangi eest aastas. Leping sõlmiti ilma avaliku riigihanketa, sest agentuur leidis, et Microsofti toodetel puuduvad alternatiivid.

Süüdistajad väidavad, et Microsofti tarkvarale on piisavalt alternatiive ning praeguses majandusolukorras on nende kasutamine atraktiivsem. Seda näitab ka IT analüütikaettevõtte Freeform Dynamics raport.

„Sellise jaburusega ei tegele mitte ainult Šveits. Seda liiki asju juhtub üle Euroopa," ütleb Ühendkuningriigi Open Source Consortium president Mark Taylor. „Peaaegu kõik Briti avaliku sektori tarkvarahanked on sõnastatud viisil, mis tagavad võidu Microsofti toodetele."

Taylori sõnul on valitsused salamisi aktsepteerinud Microsofti monopoli, vaatamata avalikuse ees tehtud pöördumistele, et avatud koodiga tarkvara kasutades võiks näiteks Ühendkuningriik säästa aastas üle 600 miljoni naelsterlingi. Tema hinnangul on selline käitumine skandaalne, miljardite kulutamine suletud süsteemidele pole millegagi õigustatud. Ühendkuningriigi parlamendisaadikute kuluhüvitiste skandaal on Taylori sõnul selle kõrval köömes ja ometigi keegi sellest ei räägi.

Red Hati juristide sõnul ootab ettevõtte ausat konkurssi, kus avatud koodiga tarkvaratoodete tehnilisi ja ärilisi väljavaateid õiglaselt hinnataks. Microsofti esindaja on teatanud, et ettevõttele kuulub Euroopa IT turust 40 protsenti.