TalTechi ja Telia Eesti ühise pilootprojekti raames on plaan uudset lahendust pakkuda peagi kõigile TalTechi töötajale.

„Tallinna Tehnikaülikool soovib oma tudengite ja töötajate elu lihtsustada innovaatilise tehnoloogia toel, selleks oleme ellu kutsunud initsiatiivi TalTechDigital.

Algatusega prototüüpisime mobiilse läbipääsukaardi lahenduse, tänu millele saavad kolleegid töötajakaardi koju unustamisel mugavalt auditooriumi või kontoriukse avada. Tudengite jaoks moodustavad grupitööd olulise osa õppeprotsessist – selle soodustamiseks loome tehnikaga varustatud ruumid, kuhu tudengid pääseksid turvaliselt ja hõlpsalt ka nutiseadme abil. mTasku läbipääsukaart võimaldaks turvalist sissepääsu õpperuumidesse ka nädalavahetustel,“ selgitas TalTechi IT arendusjuht Kristjan Kolde.

„Oleme juba aastaid arendanud mTasku mobiiliplatvormi, mis võimaldab viia oma erinevad makse-, kliendi- ja läbipääsukaardid digikujule ning neid mugavalt telefonis kanda ja kasutada. Koostöös TalTechiga lansseerisime lahenduse, mis toob esmakordselt mTaskusse inimeste töötõendid ja uksekaardid,“ ütles Telia Eesti ärikliendiüksuse juht Tarmo Kärsna.

Lahendust saavad tulevikus kasutada nii elektroonilisi läbipääsulahendusi pakkuvad firmad, ettevõtted, kes ise haldavad oma läbipääsusüsteeme, riigiasutused kui ka eraisikud oma kodu tarbeks.

Lahenduses on kasutusel Prantsusmaa firma IDEMIA ja Telia Eesti koostöös väljaarendatud uue põlvkonna NFC SIM-kaart koos selle juurde kuuluva spetsrakendusega. See toimib samuti telefoni offline-režiimis ehk mobiili- või wifi-levi puudumisel.

Uste avamiseks ei pea telefonis ühtegi äppi avama, piisab vaid lähiväljaside (NFC) toega telefoniga uksekontrolleri juures viipamisest. Ühtlasi töötab läbipääsu lahendus siis, kui telefoni aku on tühi või seade on väljalülitatud.

Hetkel saavad lahendust kasutada Androidi telefonide omanikud, lähitulevikus on plaan laiendada funktsionaalsus ka iPhone'ile.

Uudne mTasku lahendus sündis TalTechi, Telia Eesti AS, Datanor OÜ, Koolisüsteemide OÜ ja MTÜ Eesti Üliõpilaskondade Liit koostöös. Koolisüsteemide OÜ ja MTÜ Eesti Üliõpilaskondade Liiduga on plaanis lähiajal ka ISIC õpilas- ja üliõpilaspiletid ning ITIC õpetajakaardid mTaskuse tuua.

Uue elektrooniliste läbipääsulahenduse tervikarenduses osalesid koostööpartneritena IDEMIA, Valnes AS, Multilink Group OÜ, Hardmeier OÜ ja Ridango AS. Uue mobiilipõhise läbipääsulahenduse turvaauditi teostas Clarified Security OÜ.

Koostöös ühistranspordi piletilahendust pakkuva ettevõttega Ridango jätkab Telia analüüsi ja teste, kuidas tuua ka Ühiskaart mTaskusse, et mugavat ja turvalist mobiilipõhiste dokumentide kasutamist veelgi laiendada.