Küberkonverentsi korraldaja, Küberkriminalistika ja Küberjulgeoleku Keskuse teaduri Birgy Lorenzi meelest on tagajärgedega tegelemisest olulisem ennetada probleeme ja teada, mida teha "kui midagi on juhtunud". Tema sõnul on Eesti inimesed on neutraalse tehnoloogia usku, aga kui me ei mõista, milliseid otsuseid kübermaailmas tehakse, siis on see oht julgeolekule. Ta lisas, et kui tehisreaalsus on juba kohal Iseauto või pakiroboti näol, siis edaspidi suudame oma elus teha paremaid otsuseid kasutades suurandmeid. See võib puudutada tervishoidu, riigivalitsemist või targa linna teenuseid.

Konverentsi esinejate hulgas on Andrus Padar Kaitseliidu küberkaitseüksusest, tarkvarateaduse professor Tanel Tammet, Tallinna Ülikooli Loodus- ja terviseteaduste instituudi spordibioloogia professor Kristjan Port ning Marily Hendrikson StartUp Estoniast. Hilisemas paneelvestluses diskuteerivad Eneken Tikk (TalTech), Henrik Roonemaa (Geenius), Lauri Tankler Riigi Infosüsteemi Ametist ja Kristin Ehala (SIFR) kuidas tehisintellekti tulek küberkaitset ja ühiskonda mõjutab.

TalTech Mektorys toimuva konverentsi avavad IT-teaduskonna dekaan Gert Jervan, kaitseministeeriumi õigus- ja haldusküsimuste asekantsler Erki Kodar ning Maarja Kirtsi Eesti Interneti sihtasutusest.

Konverentsi ajal toimub ka Kübernaaskli võistlus, milles osalevad noored püüavad hakkama saada külmal maal asuva AI-ga (tehisreaalsusega), mis teeb otsuseid efektiivsuse baasil. Näiteks on süsteem otsustanud, et inimesed tuleb maalt välja ajada, kuna nad on hakanud liigselt jäätist sööma ja seetõttu temperatuur kogu aeg kasvab ja varud vähenevad. Võistlejate eesmärk on seda protsessi takistada. Konverentsi lõpus tunnustatakse Kübernaaskli võistluse parimaid.

Küberkonverents viiakse ellu projekti „Targalt internetis V“ raames ja selle läbiviimist toetab Euroopa Komisjon.

Otseülekanne üritusest algab kell 13:00.