See punkt on muidugi akukestvus, mis kipub nutifonidel jääma heal juhul kahe ööpäeva kanti. Vanad head mobiilid suutsid oma parematel päevadel ikka nädala välja vedada...

Akude areng paistab liikuvat tigusammul. Me ei koge akukestvuse vallas rutulisi ja/või suuri hüppeid paremuse poole nagu teiste komponentidega - ekraanidest protsessoriteni.

Miks see nii on? Akutehnoloogiad ju arenevad ning telefoniosad muutuvad aina tõhusamaks, mis toob sama või väiksema energianõudluse juures palju etema jõudluse.

Tootjad paistavad keskenduvat sellele, et hoopis telefon ise oleks õhem ja kergem. Samas kahaneb mudelite valik, mille akut saab üldse eemaldada - et võimekam asemele panna või hädakorras varuaku kasutusele võtta.

Probleem peitub selles, millega telefon tegeleb, kui seda aktiivselt ei kasuta.

(Vaesemates riikides endiselt laialt levinud) tavamobiilid ehk peenemas keeles feature phone'id täidavad peamiselt meie otseseid käske ning hoiavad käigus sideühendust, et saaks kõnesid vastu võtta jne.

Nutitelefon on aga nagu väike arvuti. See kasutab põhimõtteliselt sama tarkvara kui tavapärane arvuti ja tegeleb ise või rakenduste vahendusel pidevalt erisuguste ülesannete täitmisega, milleks kasutaja pole tingimata soovi ilmutanud (õnneks saab mitmeid tegevusi akukestvuse huvides käigust sulgeda.)

Mainitud ülesanded seostuvad peamiselt mitmesuguse info uuendamisega: hoida pilk peal ja teatada uutest e-kirjadest ja muust digisisust (postitused sotsiaalmeedias, podcastid ehk taskuhäälingud, ilmateade, geograafiline asukoht jpm) ning hüvedest nagu piirkonnas asuvad Wi-Fi võrgud...

Muidugi on nutitelefonis üldse rohkem ressursse õgivaid lahendusi kui tavamobiilis: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, lähiväljaside... Õnneks võib neid välja lülitada, mis pikendab akukestvust.

Samuti tuleb arvestada, et iga uus mobiilside-tehnoloogia väsitab akut üldiselt rohkem kui eelmine (LTE vs 3G). Kiirem andmeedastus ei sünni tühja koha peale.

Ja muidugi kulutavad paljud (allalaetud) rakendused akut kasutaja jaoks ebavajalikule, peamiselt info kogumiseks ja selle põhjal reklaamide ette söötmiseks. Seda teevad ka mängud ja muud pealtnäha täiesti süütud äpid ega küsi selleks tihti isegi luba. See on aga juba omaette teema, mida Forte on varem kajastanud.

Nii et akukestvus on hind, mida maksate kõigi nutitelefonide pakutavate võimaluste eest. Palju pikema akukestvusega seade oleks ka märgatavalt paksem ja raskem kui see kena läikiv iPhone või Galaxy, mida uhkelt taskus või kotis kannate.

Muidugi oleks võimalik nutitelefon varustada vähemnõudliku riistvaraga, ent me oleme suurte terava pildiga ekraanide ja kiirete protsessoritega juba nii harjunud...