Juba viimased kolm aastat, alates iPadi väljatulekust kuni siiamaani, on tahvelarvutid meeletu kiirusega turgu vallutanud. Esialgne eufooria on aga tasapisi lõppemas, kirjutab Photopointi ajaveeb.

Kui 2012. majandusaasta esimeses kvartalis müüdi üle kogu maailma 18,7 miljonit tahvelarvutit, siis tänavu on sama ajaga müüdud seadmete arv üle 20 miljoni võrra suurem – kokku 40,6 miljonit! (Andmed: Strategy Analytics)

Numbrid tunduvad suured, aga olgu võrdluseks toodud iga-aastane protsentuaalne kasv: kui 2012. aasta 1. kvartalis oli varasema aastaga võrreldes tahvelarvutite müügi kasv 146%, siis tänavu on protsent langenud 117-le.

Olgugi, et vähemalt viimaste numbrite järgi on suurem eufooria kadunud, pole kahtlustki, et tahvelarvutite müük liigub veel väga pikka aega tugevas tõusujoones.

Apple'i iPad on turgu valitsenud juba kolm aastat. 2012. aasta esimese kvartaliga võrreldes on Apple müünud ligi 8 miljonit seadet enam – kokku 19,5 miljonit iPadi.

Seadmete müük on jõudsasti kasvanud, aga osakaal tahvelarvutiturul on endise 63% asemel langenud järsult veidi alla 50%.

Miks? Sest konkurendid on teinud head tööd ja võtavad nüüd varasemaga võrreldes turust palju suuremaid tükke. Näiteks Android on eelmise aastaga võrreldes müünud samal perioodil rohkem kui 11 miljonit tahvelarvutit enam.

Seetõttu on Apple'i konkurendid endale saanud varasema 34% asemel 43% tervest turust. Kui Androidiseadmed suudavad sama tempot hoida, saavad järgmisel aastal samal ajal just nemad koogist kõige suurema tüki.

Möödunud oktoobris turule paisatud Windows 8-l põhinevate tahvelarvutite müük on kuue tegutsemiskuu jooksul end tahvelarvutiturule jõudsasti sisse juurutanud.

Nimelt ületas Windowsiga tahvelarvutite müük selle majandusaasta esimeses kvartalis esmakordselt 3 miljoni piiri, mis teeb 7,5% tervest tahvelarvutiturust!