Tahvelarvutite turgu praegu tuntud kujul polnud möödunud detsembris veel praktiliselt olemas.

Kõik muutus, kui Apple teatas iPadi valmistamisest - tahvelarvutid on sellest asjast läänemaailma kuumimad vidinad.

iPadi ja varasemate tahvlite suurim erinevus on, et Apple ei püüdnud täisverelist arvutiopsüsteemi pisemale seadmele sobitada. iPad on kui suur iPod Touch; kõlab ehk lihtsalt, aga ei takistanud müügiedu. Isegi vastupidi, seda tahavad ka inimesed, kes polnud varem tahvelarvutitest kuulnudki.

Mis uuel, seni pea täiesti iPadile kuuluval turul 2011. aastal aset leiab?

Apple'i iPad 2

Kui Apple tõi välja iPhone 3G, parandas see enamiku iPhone'i puudustest. iPadi puhul pole aga palju parandada, aga usume, et autorid lisavad piisavalt lisaväärtusi, et panna kõhklejad "sajalisi luhvtitama".

iPad 2-s on tõenäoliselt kaks kaamerat, üks ees- ja teine tagaküljel. Apple haipis hoolega iPhone 4 videokõnelahendust FaceTime, nii et iPad 2 pakub seda ilmselt ka. Algupärasel iPadil polnudki kaamerat, ja see leidis seadmele palju kritiseerijaid.

Tõusevad ilmselt ka ekraani resolutsioon, protsessorikiirus ja mälu hulk. iOS 4.2 tegi võimalikuks multitegumtöö, mis eelnevale väärilist kasutust pakuks.

Suurim küsimus on kujutegur. Kas iPad 2 ilmub mitmes suuruses? Paljud rivaalid eelistavad pisemat 7tollist ekraani, äkki võtab Apple neist eeskuju. Praegune iPad tundub veidi suur ja raske, kui kasutada seda e-lugejana või filmi vaatamiseks.

RIM'i BlackBerry PlayBook

Uudis PlayBooki ilmumisest kogus palju tähelepanu, ja põhjusega. See pole mitte ainult esimene BlackBerry tahvelarvuti, vaid uhkeldab ka tahvlile üllatavalt kõrgete tehniliste näitajatega.

1 GHz kahetuumne protsessor, 1 GB muutmälu ja kaks kaamerat (ees ja taga)... See on 7tollise ekraani tõttu iPadist väiksem ja kergem, mis kõlab hästi, kui te suuremat ekraani esmatähtsaks ei pea.

Riistvara on üks asi, BlackBerry Tablet OS opsüsteem peab samas leidma viisi iOSi ja Chrome OSi kõrval enda koht leida. BlackBerry App World pole ka nii arenenud nagu Apple'i App Store või isegi Android Market.

PlayBook ilmub USAs 2011. aasta alguses, aga ei jõua enne iPad 2 kaua müügil olla. Euroopas ilmub see Apple'i uuest tahvlist ehk isegi hiljem.

Android 3.0 Honeycomb

Android 2.2 tahvleid on juba nähtud. FroYo pole tahvli kujuteguri puhul siiski sobivaim opsüsteem, isegi kui Samsung tegi Galaxy Tabi puhul head tööd.

Android 3.0 Honeycomb saab olema seevastu väga tahvlisõbralik süsteem. See saabub heal juhul juba 2011. a alguses, ehk koguni enne iPad 2.

Kui Honeycomb suudab Androidi tahvli kasutajakogemust tõesti lihvida, võib see Apple'i elu raskemaks muuta.

HP webOS

Aasta eest kogus internetis tehnikahuviliste tähelepanu iPadi kõrval ainult üks tahvel, HP Slate, mida HP ka korduvalt avalikkusele näitas.

Seade jäigi siiski ilmumata, aga põnevust tekitas, kui HP ostis ära Palmi ja nende tehnoloogiad, kaasa arvatud webOS'i opsüsteemi. Kerge arvata, et HP nägi selles oma tahvelarvutile sobivat platvormi, sest webOS-põhist tahvlit nad 2011. a alguseks lubavadki.

HP tunneb riistvara ja webOS pakub muljetavaldavat kasutajakogemust, nii et PalmPad (see on kuuldavasti seadme nimi) võib olla päris uhke asi. Rakendusetugi on siiski Apple'ist kaugel taga, nagu ka PlayBookil.

Levivad ka kõlakad, et HP toob siiski webOS tahvli kõrval 2011. aastal müügile ka Win7 tahvli.

Ja veel...

2011. aasta on tahvelarvutitele kindlasti edukas, ja CES-mess jaanuaris pakub tutvumiseks kindlasti mõndagi seninägematut.