"Ideel muuta meie digi-ID tehnoloogiat nii, et vajadusel saaks jälgida id-kaardi omanike või e-residentide krüpteeritud sidet või sõnumeid, ei ole häid külgi," ütles Kotka.

"Eestlaste jaoks on oluline, et nad saaksid usaldada meie e-ühiskonda, nii avaliku sektori kui erasektori poolt pakutavaid e-teenuseid. Mis puutub e-residentsusesse, siis kogu programmi mõte on siduda Eestiga inimesi, kes hindavad läbipaistvust. E-residentsuse väärtus on nende jaoks see, et see aitab muuta kohmaka paberasjaajamise digitaalseks ning automatiseerituks," selgitas ta.

"Miks peaks näiteks kaks terroristi otsustama, et ajame nüüd oma asju digi-ID-ga, mille saamiseks nad peavad esitama oma isikut tõendavad dokumendid, andma oma sõrmejäljed ja lubama teha enda kohta taustakontrolli?" küsis Kotka retooriliselt. "Ja lisaks on selle digi-ID välja andnud NATO liikmesriik, kel on lähedased liitlassuhted USA-ga. Salajaste sõnumite edastamiseks on olemas märgatavalt lihtsamalt kättesaadavaid lahendusi."

"Me ei tohiks e-residentidele pakkuda kuidagi kehvemat digitaalset teenust kui oma kodanikele," sõnas Kotka. "Kui me oma kodanikke pealt ei kuula, siis ka e-residente pealt ei kuula. E-residentsus pole pättide jaoks."

Kotka sõnul töötatakse e-residentsuse taustakontrollide parendamisega pidevalt. "Meeles peab pidama seda, et e-residentsus ei ole kodakondsus, vaid Eesti riigi poolt pakutav hüve ja riik võib igal ajahetkel e-residentsuse suhte lõpetada kui vajalikuks peab."