200–300 euroga saab täiesti asise aparaadi, mida näiteks kooliaasta alguse puhul võiks kinkida.

Kakssada eurot ei tundu olevat summa, mille eest saaks korralike omadustega nutimobiili. See arusaam ei pea aga enam paika – nii mõnegi siinses võrdluses oleva seadmega saab teha kõike seda, mida keskmine mobiilikasutaja võiks oluliseks pidada.

Soodsam hind ei tähenda tingimata seda, et seade oleks helistamisel kuidagi ebakvaliteetsem kui sama brändi kallimad mudelid. Nii mõnelgi tootjal on kasutusel koguni samad raadiokomponendid.

Suurim erinevus on eelkõige kaamera ja ekraanide kvaliteedis. Ka odavama mobiili graafika väljanägemine ei pruugi olla nii viimistletud kui kallimatel, ent saadaolevate rakenduste hulk sõltub telefoni opsüsteemist, mitte hinnaklassist.

Kuidas tundub?

HTC One V puhul on esimeseks meeldivaks tähelepanekuks disain – õhuke ja kaarduv kuju istub kätte kui valatult.

HTC olulisimate tehniliste näitajate hulka kuulub 1 GHz ühetuumaline protsessor, 512 MB töömälu ja kena kujutisega 3,7" LCD. Opsüsteemiks on Android 4.0.

One V kaamera kvaliteet on mobiili kohta küllalt hea, aga piltide resolutsiooniks on tagasihoidlik 4 MP. 720p-videokaamera kvaliteet on siinse võrdluse parim, aga jääb siiski alla kallimate mobiilide omale.

Kaamera trumbiks on kiirus – vähem kui sekundiga on mobiil pildistamisvalmis. Nii foto- kui ka videopäästik on korraga ekraanil ning video salvestamise ajal on võimalik teha ka fotosid.

Veidi vanemat Androidi versiooni 2.2 sisaldav LG Optimus Black pole samuti paha aparaat. Nova-nimeline IPS-ekraan peaks tootja lubaduste kohaselt olema kirkaim saadaolevaist ning need pole tühjad sõnad – mõõtmistulemuste kohaselt oli heledus ligi kaks korda suurem senistest parimatest mobiiliekraanidest.

Ka LG kaamera on hea keskmine – vähemalt päevasel ajal õues pildistades. Tervikuna on fotode kvaliteet võrdluse parim. Video resolutsioon on 1280 x 720 ehk 720p.

250 eurot maksev Nokia Lumia 610 võistleb "androididega" eelkõige oma Windows Phone 7.5 opsüsteemiga, mis peaks vägagi sobima kõikvõimalikku nutisotsiaalsust oluliseks pidavatele inimestele.

Nokia on omalt poolt lisanud ka korraliku hääljuhatava navi. Windows Phone'i (varem Metroks kutsutud) kasutajaliides on stiilne ja kiire – suured ruudukujulised "nupud", mida saab ise kohandada ja mis kuvavad ka ajas muutuvat infot, nagu ilmateade jne. Esmamulje on igatahes selge ja paljulubav.

Koonerdatud on aga mälumahu ja protsessorikiirusega – 800 MHz pole tänases mõõtkavas just väga kiire. Ka 3,7tollise TFT-ekraani kujutis pole kõige kontrastsem, jäädes selgelt alla tippklassi AMOLED-paneelide heledusele, teravusele ja värvidele. Sumedavõitu on ka kaameraga tehtud pildid ning suurimaks video-resolutsiooniks on vaid VGA.

Nn säästuandroidide hulka liigituv Galaxy Ace on saanud endale järje nimega Galaxy Ace Plus. Võrreldes eelmise mudeliga on ekraan suurem ning protsessor kiirem, aga opsüsteemiks on ikkagi vanaldane Android 2.3.

Suurenenud on küll ekraan, aga mitte resolutsioon – 480 x 320 pikslit 3,65 tollisel displeil tähendab nähtavalt karvast pilti. Kaamera teeb samuti sumedapoolseid pilte ja videokaamera piiriks on VGA. Kusjuures – ilma mälukaardita pole üleüldse võimalik pilte-videoid salvestada.

Mida nutiga teha?

Kõiki võrdluse mobiile võib vabalt kasutada ka muusikapleieritena. Vaatamata hifi-klassi kvaliteedile on aga heli väljundnivoo kehvakene. Vähem tundlikud kuularid võib seega mobiiliga ühendamata jätta.

Väga hästi täidavad need mobiilid aga oma rolli telefonidena. Heli kostab kõigis küllalt selgelt ning ka nõrgas levis püsib kõne enamasti katkematuna. Kui mobiili tagasihoidlikumalt tarbida, võib akust jätkuda isegi kaheks ööpäevaks.

Tõenäoliselt ei osta aga keegi endale nutitelefoni vaid helistamiseks. Vabu momente saab sisustada netis või sotsvõrkudes surfamisega, rääkimata lugematutest mängudest.

Õnnestunud kompromissid

Vaatamata mõningatele puudustele pakuvad kõik neli küllalt head kompromissi hinna ja omaduste vahel. Ükski neist ei konkureeri otseselt kallimate mudelitega, aga omas hinnaklassis on tegu asiste asjadega.

Taoline telefon võiks hästi sobida näiteks teismelise või vähenõudliku kodaniku esimeseks nutitelefoniks. Kui eesmärgiks pole suurim puuteekraan või teised kallima hinnaklassi võlud, võib neid seadmeid julgelt soovitada. Ja ülejäänud raha kulutada hoopis septembri alguse tähistamiseks.

Piltidel (vasakult): HTC One V, LG Optimus Black P970, Nokia Lumia 610, Samsung Galaxy Ace Plus

Kokkuvõtted

HTC One V

Hinnaklass: 350 eurot
Üldhinne: 8,4

HTC One V meenutab mudelit Legend – just esile kaarduva allserva poolest. Opsüsteemiks on viimane Android 4 ning seade reageerib sõrmele erksalt.

Pikslid on küllalt väikesed, ent vertikaalsuunas paiknevad teineteisest suhteliselt kaugel. Heledus on keskmine ja kontrast igati hea. Värvigamma on lähedane standardile, eriti küllastunud värvide korral. Ka valgetasakaal on paigas ning halltoonid neutraalsed.

HTC eripäraks on foto- ja videokaamera kombinatsioon. Video salvestamise ajal saab teha ka fotosid ning päästikuviive on lühike.

Fotokaamera kujutis on terav, olgugi et piltide suurim resolutsioon on 4 MP. Õues tehtud pildid kipuvad olema veidi külmade toonidega ning peenemate detailide juures on näha värvimüra.

720p-videokaamera kvaliteet on võrdluse parim. Kuigi seadmel on ka gigabaitides seesmist salvestusmälu, tuleb videote tarbeks lisada ka mälukaart.

Muusikapleieri kvaliteet on hea ning helitugevust keskmisest enam. Mürasuhe pole siiski päris tippseadmete tasemel. Nii liiniväljundi kui A2DP kaudu edastatavasse helisse sekkub jõuliselt Beats Audio heliparandus ning see midagi head ei lisa.

Mobiilikuulari heli on piisavalt vali ning loomulik. Sõnade lõppudes on kuuldavad sahinad. Kuuldavus on hea ka nõrgas levis. Aku vastupidavus on hea.

Hea: ekraan, opsüsteemi toimivus, topeltkaamera
Halb: väiksevõitu mälu

LG Optimus Black P970

Hinnaklass: 300 eurot
Üldhinne: 8,2

LG Optimus Blackil on suur neljatolline ekraan, mis nutiomadustele igati kasuks tuleb. Opsüsteem on juba rohkem kui aastavanune Android 2.2, mis seab rakendustele ja kasutamise sujuvusele veidi piire.

LG suure Nova-ekraani heledus on aga tippklassist – mõõtetulemuste järgi on see koguni kaks korda kirkam senisest mobiilsest tippmargist. Midagi halba ei saa öelda ka kontrasti ja halltoonide värvustemperatuuri kohta, aga värvide täpsus jätab soovida.

LG 5 MP kaamera teeb õues küllalt särtsakaid pilte, tumedamatel aladel on siiski nähtav kerge värvimüra. Tervikuna on pildikvaliteet võrdluse parim. Video resolutsioon on 1280 x 720, ent peenemate liikuvate detailide juures häirib karedus. Ka ei liigu pilt alati kõige sujuvamalt.

Kuulariväljundi võimsus on keskmisest väiksem ja üle 50oomise tundlikkusega kõrvaklappide puhul jääb nivoo vaikseks. Seadme komplektis on õnneks tundlikud 15oomised kuularid. Nii 100 Hz madalamad kui 10 000 Hz kõrgemad sagedused hakkavad n-ö ära kukkuma – muus osas on aga kõla hifi-nimetuse vääriline.

Mobiili kuulariheli on õhuke ja bassivaba ning mitte kõige selgem. Müravähendusautomaatika tekitab kuuldavat "pumpamist". Mikrofonihelis on vähe keskmisi sagedusi, mis muudab kõla uduseks. Kuuldavus nõrgas levis on aga keskmisest parem. Ühest laadimisest jätkub LG Optimus Blackile peaaegu terveks päevaks.

Hea: ekraan, kaamera
Halb: vanaldane opsüsteemi versioon

Nokia Lumia 610

Hinnaklass: 250 €
Üldhinne: 8,0

Nokia Lumia 610 puhul on selgelt võetud suund noortele – värvilised korpused ja Windows Phone'i head Facebooki-võimed peaks olema olulised argumendid. Tehnilistelt näitajatelt on aga tegemist artikli kõige tagasihoidlikuma seadmega.

Ekraani pikslitihedus on võrdluse suurim, aga vertikaalsuunas on pikslitevahelised kaugused küllalt suured. Ekraani heledus ja kontrastsus on keskmised, aga värvustemperatuur igati optimaalne – mis tagab loomulikud halltoonid.

Erinevad rakendused – nagu hääljuhitav navi ja muusikapleier – on seadme suurimateks plussideks. WP-operatsioonisüsteemiga saab kiirelt sõbraks, aga parandamisruumi on nii siin kui seal.

Andmete liigutamine seadmest teise nõuab kannatlikkust, lisaks pole seadmes ka vahetatavat mälukaarti. Hea vähemalt, et seesmine salvestusmälu on võrdluse suurim.

Lumiaga tehtud piltidel jagub küll piksleid, aga need on sumedavõitu. Õues tehtud pildid on tumedapoolsed ning sinakad. Videokaamera suurim, 640 x 480 VGA-eraldusvõime on võrdluse nigelaim. Ka liikumiste sujuvus jätab soovida.

Kuulariväljundi võimsus on väiksemapoolne. Sagedusriba on ühtlane, kõvema nivoo puhul aga on kuulda häireid ning digitaalset sirinat.
Telefoni kuularihelis on madalaid sagedusi teistest enam, aga üldnivoo ulatus võiks olla suurem. Mikrofoni helis on vähem keskmisi sagedusi, tulemuseks veidi summutatud kõla.

Kõne kuuldavus nõrgas levis on hea ja aku vastupidavus keskmine.

Hea: ekraan, rakendused
Halb: failide siirdamine, videokaamera

Samsung Galaxy Ace Plus

Hinnaklass: 200 eurot
Üldhinne: 7,7

Samsung Galaxy Ace Plus ei erinegi esmapilgul kallimatest Samsungidest, ent lähemal vaatlusel selgub siiski, et materjalide valikus on kokku hoitud.

Samsungi TFT-LCD resolutsioon on võrdluse väikseim ning kujutis paistab karvane. Kujutise heledus on keskmine, aga kontrasti on piisavalt. Värvigamma on tervikuna küllalt tasakaalus, ent kõrgevõitu värvustemperatuur muudab halltoonid külmaks.

Opsüsteemiks on vanaldane 2.3, milles puudub viimaste Androidide viimistlus. Mobiili sisemälu on vaid 1,8 GB, mistõttu on videote-fotode salvestamiseks vaja lisada mälukaart.

Samsungi 5 MP kaamera kujutis on sumedapoolne. Õues tehtud piltidel on tume punakaspruun varjund ja kesine kontrast.

Videosalvestuse resolutsioon on 640 x 480 pikslit, ent vaatamata küllalt väiksele striimikiirusele on pilt suhteliselt sujuv. Videokõnesid ei saa Ace Plusiga teha, sest puudub eesmine kaamera.

Kuulariväljundi nivoo jääb nõrgaks mis tahes kõrvaklappide puhul. Sagedusriba on ühtlane, aga kergelt on kuulda müra ja sirinat.
Telefoni kuulariheli on nõrguke ja alla 500 Hz kostab müra. Müravähendusalgoritmid ühtlustavad ka kõne valjemaid osi.
Nõrgas levis toimib mobiil probleemideta.

Väikese voolutarbe tõttu ooterežiimil kestab Samsung Galaxy Ace Plusi aku vähese kasutuse juures pikalt.

Hea: kuuldavus, aku vastupidavus ooterežiimil
Halb: seesmine mälu, videokaamera

Foto: Tehnikamaailm

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!