Põhjaliku sertifitseerimise tulemusel on Smart-ID nüüd tunnustatud kui QSCD (Qualified Signature Creation Device) tasemele. See on kõige kõrgem võimalik tase Euroopa Liidus ning tänu sellele on võimalik Smart-ID kasutajatel anda nüüd Qualified Electronic Signature (QES) tasemel digitaalallkirju, mis on võrdväärsed käsitsi kirjutatud allkirjadega ning mida on kohustus aktsepteerida kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides. Smart-ID nii toote kui ka teenuse hindamise viis läbi Saksamaa turvasertifitseerija TÜViT.

„See oli väga pikk ja õpetlik kogemus meile. Me oleme tõesti kogu meeskonnaga ülimalt õnnelikud, et saame oma klientidele lõpuks pakkuda seda, mida nad on pikalt oodanud. Smart-ID sertifitseerimine tootena annab tulevikus kindlasti kasutamiseks uusi võimalusi, mis muidu oleks jäänud püüdmatuks. See on garantii nii e-teenuste pakkujatele kui tavakasutajatele, et Smart-ID on väärt usaldust, mida talle on juba omistatud ning avab ukse uute kasutusjuhtude tekkeks. See on väga oluline muudatus kõikidele Smart-ID kasutajatele, keda on praeguseks rohkem kui Eestis on elanikke,“ ütles SK ID Solutions juht Kalev Pihl.

Pihla sõnul pole aga see veel kindlasti viimane uudis teenuse vastavuse osas kehtestatud normidele ning SK soovib kindlasti jätkata ka Smart-ID kui identimisteenuse hindamist liikmesriikides, kus teenus kättesaadavaks tehakse. Hetkel see veel võimalik pole olnud, sest vastav õigusruum on kõikjal alles kujunemas.

Kõik alates tänasest (8.11.2018) registreerunud kasutajad saavad automaatselt QSCD tasemele vastava Smart-ID. Varasemalt registreerunud kasutajad, kes soovivad sellisel tasemel digiallkirjastada, peavad uuendama oma Smart-ID rakendust ning uuesti registreerima Smart-ID konto. Hetkeseisuga pole SK Solutionsi sõnul teenust, millele olemasoleva Smart-IDga ligi ei saa ja uuega saaks, kuid tulevikus see tõenäoliselt muutub.

Pihl demonstreeris üritusel lahendust kasutades selleks Microsofti kontoritarkvarasse integreeritud Dokobit lahendust, mis võimaldab näiteks Wordi-sisest dokumentide allkirjastamist nii Smart-ID kui ka Mobiil-ID abil nii Eestis, Lätis kui ka Leedus.

Smart-ID aktiivseid kasutajaid on Eestis praegu 336 225, samuti on lahendus populaarne Lätis ja Leedus, kus sellel on vastavalt 496 425 ja 511 890 kasutajat. Eestis on inimesi, kes kasutavad samaaegselt Mobiil-ID ja Smart-ID lahendust 17 protsenti.