Microsofti esimene nutitelefon pärast mobiiliärist loobumist ja sellest mitu aastat ka eemal püsimist on valmimas ja vähemalt USAs tootja kodulehelt eeltellitav.

Kahe ekraani ja Android 10 opsüsteemiga Surface Duo ei ole aga odav lõbu. Hind on 1399 dollarit ehk ümmarguselt 1190 eurot. Kui tahad 128 GB failiruumi asemel 256 GB saada, siis pead veel 100 dollarit juurde maksma (kokku ca 1270 eurot).

Tehnoloogiasaidi Engadget esmamuljed kinnitavad, et Google ja Microsoft on siiski vaeva näinud, et Android kahel ekraanil korralikult tööle saada. Mis annab uut lootust nii Microsofti naasmiseks (põneva) telefonitootjana kui ka kahe ekraaniga Androidi seadmetele üldisemalt.

"Microsoft, mida armastate, ja Android, mida teate" (esitlusel kuuldud hüüdlause) tähendab, et seade on loodud MS Office'i, Teamsi ja Outlooki püsikasutajate silmas pidades, aga mitte unustades ka Androidi äppe.

Nagu oodatud, saab kummalgi ekraanil avada eri rakenduse või ka venitada ühe üle kahe ekraani. Või nt avada ühes toodud linke teisel ekraanil. Microsoft lisab oma äppidele ka seninägemata võimalusi, nt To Do ja Edge'i kõrvuti avatuna hoides saab märgistatud teksti ühelt ekraanilt teisele lohistada.

Microsoft ei varjanud ka põhjust, et miks Windowsi asemel äkki Androidi nutiseadmeid toota. Vastus peitub muidugi Google'i e-poes Play Store, kus on juba nii palju häid rakendusi, et sellega pole mõtet võistelda. MS peab Surface Duos Play Store'i omamist kriitilise tähtsusega asjaks.

Kui tarkvaraloojad just kahele ekraanile mõeldes mingeid uusi huvitavaid lahendusi ei paku (midagi on varuks juba näiteks Amazon Kindle'i ja Spotify äppidel), siis vähemalt töötavad kõik Play Store'i äpid mõlemal Surface Duo ekraanil.

Surface Duo põnevaim osa on muidugi ekraanidesse puutuv:

  • 5,6-tollised OLED-ekraanid, ühendatud 360 kraadi pööratava hingega, mõlemad 1800 x 1350 resolutsiooni ja 4 : 3 kuvasuhtega
  • ekraanid koos loovad 8,1-tollise 2700 x 1800 resolutsiooni ja 3 : 2 kuvasuhtega pinna
  • kumbki seadmepool on vaid 4,8 mm paksune ja kui need kokku panna, on kogupaksus 9,9 mm. Võrdluseks: Samsungi peatne Galaxy Z Fold 2 on kokkupanduna 16,8 mm paksune

Nagu uudse kujuteguritega telefonide puhul kahjuks tavaline, siis tipptelefoni-vääriliste näitajateni kallile hinnale vaatamata Surface Duo päris ei küüni:

  • kiip on Snapdragon 855, mis debüteeris nutiseadmetes juba poolteist aastat tagasi
  • Android on hetkel uusim 10 (hea seegi)
  • ekraanikaitse on Gorilla Glass 5
  • töömälu on 6 GB (failiruumi vastavalt 128 või 256 GB)
  • põhikaamera on 11 MP ja 23 mm lainurk / 1,0 µm, PDAF / 4K video 30 või 60 k/s, 1080p video 30 või 60 k/s
  • puuduvad lähiväljaside (NFC) ja 3,5 mm kõrvaklapipesa, sõrmejäljelugeja on küljel
  • õnneks on uuema aja andmeside: wifi ac, Bluetooth 5 ja USB-C 3.1
  • 3577 mAh aku (vist üsna vähe, kui peab kaht ekraani käigus hoidma?), 18 W kiirlaadimine

Võib arvata, et Surface Duo saatuse otsustavad suuresti kaks tegurit, mille mõju me veel ette ei tea. Esiteks, et kes on valmis maksma nii palju raha, kui ühe ekraaniga tippklassi telefone saab isegi nende kalleimates variantides odavamalt.

Näiteks Samsungi uus ja alles peagi ilmuv lipulaev Galaxy Note 20 on hv.ee osutusel kalleimas variandis (Ultra) Eestis tellitav 1299 euro eest. Kevadise S20 Ultra saab aga 1049 euro eest.

Teiseks muidugi küsimus, et kes on see julge uudse telefoni soolase hinna eest ostja, kes on nõus testima, et kas kahe ekraaniga seade on ikka sama vastupidav kui tavalised.