Ehk siis pontsakas staartorumees jõudis äpi Super Mario Run kujul Apple'i nutiseadmetele. Varsti on oodata ka Androidi varianti. Ja veel paar aastat tagasi oli mõte Nintendost nutiseadmetel ulme killast.

Okei, aga kas dessant oli edukas? Kas Nintendo legendaarne kangelane on atraktiivne ka moodsale lääne mängurile, kes pole ehk Nintendo mängude ja nende peresõbraliku disainiga isiklikult tuttavgi?

Tundub, et on. Äpiturgu jälgiv SensorTower teatab, et Apple'i nutiseadmete omanikud laadisid esimesel päeval alla 5 miljonit koopiat* ning rakendus teenis tootjatele selle perioodi jooksul 5 miljonit dollarit ehk 4,8 mln eurot.

Suvine hitt-mobiilimäng Pokémon GO, mille loomisel on samuti Nintendol oma roll, kogus muide esimese päeva vältel 900 000 allalaadimist ja 3 miljonit dollarit (2,88 mln eurot).

[HILJEM LISATUD] Mario on kogunud esimese nelja ööpäeva jooksul 40 mln allalaadimist. Pokémon GO saavutas 30 mln allalaadimist kahe nädalaga.

Mõlemad on tasuta allalaaditavad, aga Go pakub valikulisi pisimakseid ja SMR mitte. Mario kogu sisu avaneb siiski alles 9,99 dollari/euro maksjale.

Mario nõuab pidevat internetiühendust ja kasutab seda kurjalt ära. Teost tasub nautida wifi võrgus, muidu kulutab see eri andmetel su andmemahust 75-150 MB tunnis, kui selle ajal pidevalt mängida. Ei kõla positiivselt.

Androidi variandi ilmumisaeg pole selge, aga amatöörmänguloojad ei malda oodata ja on Google'i e-poodi Play Store üles riputanud juba mitmeid ilma loata loodud kloone, mis kopeerivad Super Mario stiili nii välimuselt kui ka mängitavuse osas. Google võtab need üsna ruttu maha ka, kui märkab.

Üks kloon näeb välja selline:

Super Mario Runi lubamatu kloon Super Plumber Run (ekraanitõmmis)

Paljud inimesed pole rahul, et peavad SMR-i kogu sisu nägemiseks 9,99 dollarit/eurot maksma ja hindavad seetõttu äppi karistuseks App Store'i e-poes madalaima võimaliku hindega.

See paistab mõjutavat ka Nintendo aktsiate hinda, sest firma turuväärtus on SMR-i ametlikust esmatutvustamisest alates kahanenud ca 2,89 miljardi euro võrra.

Nii et Mario Runi edu on seni osutunud kahe teraga mõõgaks. Pigem positiivne kangelasele, pigem negatiivne tootjale.

Nintendo lubab muide oma uue konsooli Switch märtsis välja anda ja seda jaanuaris USA linnades tuuritada, et inimesed saaksid oma käega proovida. Siiski on kuulda, et kui seade dokkjaamast välja võtta, siis jõudlus langeb kuni 40% võrra. Ei teagi, mida sellest arvata.

* esialgu räägiti hoopis siiski 2,85 miljonist koopiast, mis on tegelikult samuti vägev tulemus.