Enne, kui teemat pikemalt lugedagi, tasub teha järgmised sammud, kirjutab applespot.ee.

* võtta oma iPhone / iPod Touch / iPad kätte
* minna Settings rakendusse
* valida General > About > Advertising
* valida Limit Ad Tracking > ON

Miks see vajalik on ja mida tähendab Limit Ad Tracking?

Apple kaotas järk-järgult küll kasutajate seadmete UDIDi ehk unikaalse identifikaatori jälgimise, ent on nüüd koos iPhone 5 ja iOS 6 tulekuga asunud kasutama uut jälgimismeetodit nimega IFA või IDFA (identifierForAdvertising). Sisuliselt on tegemist jälgimissüsteemiga turundajate jaoks.

Kuidas see töötab?

IFA/IDFA on suvaline anonüümne number, mis määratakse Apple'i poolt kasutajale ja tema seadmele. Oma olemuselt on see ajutine ja välja lülitatav (vt algus) nagu brauserites leiduv küpsis.

Lühidalt - kui vaatad rakendust või sirvid veebis lehekülgi, teab Apple, mida vaatad ning suudab seeläbi seadmesse või kasutaja teistesse seadmetesse kuvada vastavaid reklaame.

Ehk kui vaatad veebis auto- või tehnika-alaseid lehekülgi ning kasutad ka sarnaseid rakendusi, saab Sulle esitada vastavaid reklaame. Nii hakkad nägema just neid reklaame rohkem.

IFA võimaldab ka jälitada kasutajat kuni nn konverteerumise või eesmärgini. See võib olla teatud rakenduse allalaadimine (nt palju autosaite ja lõppeesmärgina teatud autouudiste rakenduse allalaadimine).

Kuigi reklaamija, kes asub väljaspool Apple infrastruktuuri otseselt Sinu kasutaja andmeid ei näe, võimaldab see ometigi teha Sulle suunatud pakkumisi.

Kui kõik nii süütu ja juhuslik tundub, miks see peaks tavakasutajat häirima?

Kummalisel kombel on Apple reklaamide jälgimise omaduse peitnud mitte privaatsus-sätete alla või mujale loogilisse kohta, vaid just ülaltoodud üldise info alammenüüdesse.

See väldib olukorda, kus kasutaja vaid kasutajaliidesele intuitiivselt lähenedes suudaks sellise jälgimise välja lülitada ja annab nii Apple'ile võimaluse reklaamide müügist rohkem raha teenida.

applespoti tegijaid siin häirib seesinane silmakirjalikkus ja asjade peitmine ning soovitame omalt poolt igasuguse jälgimise välja lülitada. Aitab sellestki, et Google jpt iga päev kasutajaid üritavad jälgida.

Üllamatest eesmärkidest ning turvalistest privaatsustest saavad kahjuks kas häkkerite tööriistad või mis veel hullem, julgeolekuorganite abivahendid.