Päästeameti 2017. aasta aruande kohaselt on Eestis tulekahjudega seotud mõned olulised trendid, mida Sa ei pruukinud teada:

* Tulekahjude arv on vähenemas, aga muutumas ohtlikumaks - keskmiselt üks vigastatu 10 põlengu ja üks hukkunu 21 põlengu kohta

* kõige rohkem esineb tulekahjusid kivihoonetes (45%)

* 68% tulekahjudest toimus tiheasustusega piirkondades

* 76% tulekahjudest olid eluhoonetes

* 61% tulekahjudest põhjustas inimene

* 61% tehnikast tulenevatest tulekahjudest on seotud elektriseadmetega

* varakahju puit/kivihoonetes on kasvamas - keskmine kahju ühes põlengus 34 755 eurot

Mis on suitsuandur ja milleks seda vaja on?

Suitsuandur on nagu kindlustus - enamikel inimestel pole õnneks selle põhiväärtust (alarmi) vaja, aga väike investeering on siiski hädavajalik.

Suitsuandur on kodudes kohustuslik elupäästev seade. Anduri esmane eesmärk on olla valmis ja anda häiret, kui tuvastatakse põlemine.

Suitsuandur aitab päästa inimelusid ja seega on ülimalt oluline, et seade oleks korras ja täis patareiga. Kõige levinum on optiline suitsuandur, mis hindab õhu läbipaistvust ja hakkab piiksuma, kui õhk ei paista läbi.

Anduril on vaid mõned näitajad, mida ostes vaadata

Töökindlat suitsuandurit valides pead veenduma, et see vastaks nõuetele ja seda tohib Eestis ja Euroopa Liidus müüa. Suures plaanis on nõudeid kaks:

* suitsuanduri tagaküljel on tähis CE

* andur vastab standardile EN 14604.

Valikut tehes vaata ka anduri soovitatavat eluiga, mis peab olema välja toodud soovitatavalt anduri tagaküljel. Üldiselt on see umbes 10 aastat.

Hea oleks, kui suitsuanduril on kaasas eestikeelsed paigaldus- ja hooldusjuhend ja kontakt maaletooja andmetega.

Anduri paigaldamine on lihtne

Paigaldus on lihtne, kui järgid anduriga kaasasolevat paigaldusjuhendit. Õnneks on reegleid vähe. Siin on mõned vihjed, et saaksid oma uut andurit õigesti paigaldada või üle kontrollida, kas varasemalt paigaldatud andur on heas kohas:

* paigalda suitsuandur magamistoa lähedale koridori või esiku lakke - see asukoht on hea, sest sinna pääseb kõikidest ruumidest tekkiv suits ja äratab inimesed teistes ruumides. Poleks paha paigaldada suitsuandur kõikidesse magamistubadesse.

* mitmekordses majas peaks olema minimaalselt üks suitsuandur korruse peale

* andurit ei soovitata paigaldada kööki või vannituppa, kus liigne veeaur võib põhjustada valehäireid

* kui paigaldad suitsuanduri avatud köök-elutuppa, siis pane see elutoa poolele.

* väldi asukohana toa nurkasid ning jäta ventilatsiooniavani vähemalt 40 cm ruumi

Töökindluse tagab hooldus

Nii nagu enamik tehnikast, vajab ka suitsuandur vahepeal hooldamist. See ei ole keeruline ja ei võta palju aega, kuid tagab anduri töökorras oleku ja sulle rahuliku une.

Tee nii:

* kontrolli, kas andur töötab vähemalt üks kord kuus testnupu abil. Kui häire tööle ei lähe, proovi vahetada patareisid. Kui see ka tulemust ei anna, siis vaheta andur välja

* andur võib hakata tegema üksikuid piikse - see võib tähendada, et patarei hakkab tühjenema või on andurisse pääsenud tolm. Tolmu saab eemaldada suruõhu ballooni abil

Nutikad suitsuandurid

Suitsuandur on suitsuandur, kuid tehnika arenedes on ka selline lihtne seade võimalik mitmekülgsemaks muuta. Üks selline on Fibaro süsteemi andur. See töötab nii täiesti iseseisvalt kui ka juhtmevaba automaatikasüsteemi osana.

Mille poolest nutikas suitsuandur erineb tavalisest optilisest andurist?

* salvestab ajalugu. Andurist on võimalik soovi korral alla laadida info sellest kui kiiresti suits tekkis, mis oli selle intensiivsus ja mis samal ajal temperatuuriga toimus. See võimaldab spetsialistidel hinnata paremini millal ja mis põhjusel põleng tekkis

* reageerib temperatuuritõusule ja annab häiret ka ilma nähtava suitsuta põlemise korral

* reguleeritav tundlikkus. Saad lihtsa vaevaga anduri tundlikkust sättida, kui mingil põhjusel ta annab valehäireid (näiteks on paigaldatud köögile liiga lähedale)

* ühendatav küttejuhtimise süsteemi. Saad suitsuandurit kasutada osana oma nutikodulahendusest toa temperatuuri mõõtmiseks ning sellega aidata nutikal termostaadil toa temperatuuri juhtida.

Üks asi veel - vähemalt Fibaro andur näeb palju parem välja kui tavaline suitsuandur. Aga ega hind pole ka sugugi vähetähtis. Tavalised andurid maksavad suurusjärgus 10-15 eurot, aga Fibaro multifunktsionaalne seade on kättesaadav enam kui 60 euro eest.

Kui tavaline andur seisab enamikes kodudes pea kasutuna (s.t valmisolekus), siis nutika suitsuanduri saad enda kasuks tööle panna igapäevaselt. Äkki just see on sinu kodus esimene nutikas seade, miks mitte?

Fibaro suitsuandureid saab osta näiteks Indome.ee lehelt või Oomipoest.