Juba 2014. aastal Sotsiaalministeeriumi ja Praxise poolt läbi viidud uuringust “Telemeditsiini laialdasem rakendamine Eestis” tuli välja, et turul on suur vajadus telemeditsiini teenuste järgi. Uuring tõi välja, et Eesti ravisüsteem vajab inimkesksemat tervishoiusüsteemi, mis tagaks omakorda kogu süsteemi jätkusuutlikkuse nii kvaliteedi, kättesaadavuse kui ka efektiivsuse seisukohalt. Varasemates teadusuuringutes on toodud ka välja, et ühiskond liigub üha enam kaugteenuse osutamise suunas ning nii järjest arenev tehnoloogia, digitaalsus kui ka inimeste üleüldine valmisolek soosivad uute efektiivsemate lahenduste turule tulekut, seda ka meditsiinis.

Minudoc.ee turule toonud Sentab Estonia OÜ tegevjuhi Tarmo Pihli sõnul on uue teenuse eesmärk võimaldada inimestel saada kiiret ja kvaliteetset arstiabi just sellel ajal, mil see neile endile kõige paremini sobib: “Minudoc.ee tugevuseks on kahtlemata paindlikkus. Inimene saab nö minna arsti vastuvõtule täpselt seal, kus ta parasjagu on ja ta ei pea väiksemate murede lahendamiseks kulutama aega mitme erineva koha vahel sõitmisele. Samuti võtsime eesmärgiks arstiabi kättesaadavuse parandamise. On üldtuntud teadmine, et paljudel juhtudel vajavad inimesed arsti konsultatsioone töövälistel aegadel ja nädalavahetuseti. Seetõttu on EMO arstid tihtipeale ülekoormatud probleemidega, mida saaks lahendada perearst läbi videokonsultatsiooni,” lausus Pihl.

Veel ühe uuendusena olemasolevate tervishoiu kaugteenuste lahenduste kõrval toob Pihl esile, et läbi Minudoc.ee on patsiendil võimalik saada isikustatud konsultatsiooni. “Alustades videokõnet, annab patsient nõusoleku arstile tutvuda ka tema digilooga, mistõttu saab arst aidata patsienti paremini lähtuvalt tema varasemast haigusloost ning vajadusel kirjutada välja ka digiretsepti või saatekirja eriarstile,” selgitas Pihl.

Minudoc.ee telemeditsiini teenus võimaldab kiiresti lahendada inimeste muresid ja aidata neid lahenduseni ka sellistel juhtudel, mil tavameditsiin kättesaadav ei ole. Näiteks on telekonsultatsioon heaks alternatiiviks neile, kes elavad suurtest keskustest väljaspool ja kus arstiabi kättesaadavusega on muresid. Seejuures on portaali eesmärk võimaldada inimesele arstiaja saamist ka samaks päevaks. Lisaks saab inimene ise valida, millise arstiga ta suhtlema asub. Heaks lahenduseks on Minudoc.ee ka Eestis elavatele välismaalastele, kuna arsti konsultatsioone pakutakse lisaks eesti ja vene keelele ka inglise, soome, hispaania ja prantsuse keeles. Portaalist saavad kiiret ja kvaliteetset arstiabi ka Eesti ravikindlustuseta inimesed.

Läbi platvormi on arst igaühele kättesaadav 7 päeva nädalas kuni kella 22.00ni õhtul. Hetkel saab keskkonnas broneerida konsultatsiooni aegu perearstide, pereõdede, psühholoogide, füsioterapeutide ja toitumisnõustajate juurde. Tänaseks on platvormiga liitunud kokku 25 tervishoiutöötajat, kuid teenusepakkujate arv on järjest kasvav ning lähiajal on lisandumas veel mitmed teisedki eriarstid ja koostööpartnerid. “Oleme avatud koostöö läbirääkimisteks kõigi arstidega, kes soovivad pakkuda patsientidele uuenduslikku ja mugavat võimalust kiireks arstiabiks distantsilt”, julgustab Pihl võtma arstidel Minudoc.ee-ga ühendust.

Uuenduslikus telemeditsiini keskkonnas osutavad arsti e-konsultatsiooni teenust vastavat tegevusluba omavad kvalifitseeritud tervishoiutöötajad. Minudoc keskkonda haldab ja arendab idufirma Sentab Estonia OÜ.