Teada on, et koroonaviiruse algosakesed ehk virionid on diameetriga ligikaudu 125 nm ehk 0,125 mikronit. Tavalised maskid lasevad läbi oma riide kuni 3 mikroni suuruseid osakesi ja valdav osas hingeõhust väljub niikuinii nina kõrvalt otse silmadesse ja õhku - vaadake poes näiteks prillikandjaid. HEPA filtriga õhupuhastid aga 0,3 mikroni suuruseid osakesi.

Espoo peakontoriga ettevõte Genano teatel on nemad leidnud aga viisi, kuidas tappa ka kõigest 0,003 mikroni suuruseid viiruseosakesi ja sealjuures ühtegi filtrit või kemikaali kasutamata.

Nimelt tekitavad tema õhupuhastid seadet läbiva õhu suhtes nii tugeva elektrivälja, et see hävitab hetkega kõik mikroobid. Must õhk imatakse kogumiskambrisse, seal puhastatakse see ioniseeritud elektrivälja abil - negatiivselt laetud koroonaviiruse osakesed tõmmatakse vastu positiivse laenguga pinda ja tapetakse justkui elektrišokiga - ning suunatakse edasi aktiivsöefiltrisse ebameeldivate lõhnade eemaldamiseks. Kogu saast juhitakse veega täidetud konteinerisse ja hiljem kanalisatsiooni.

Soome töötervishoiu instituut andis oma testide tulemusel teada, et sellisel viisil puhastatud õhus olid 99,5 % tõenäosusega hävitatud kõik aeroloosiosakesed suuru sega 0,003 - 10 µm. 36-kuupmeetrise ruumi õhu täielikuks puhastamiseks kulus masinal 13 minutit.

Seadmeid kasutavad juba Soome, Belgia, Saksamaa ja Poola haiglad. Kasutust leidsid need (kaks tükki nurkades) näiteks ka Brüsselis 15. oktoobril toimunud riigipeade kohtumisel: