Täna on maailm juba teistsugune. 40 miljonit peab endiselt paika, niipalju kui videomängutöösturite esitatud müüginumbreid üldse neil päevil võib tõe pähe võtta... aga PlayStation 4 eksisteerib korraga kolmel kujul.

Sony tõi eile maailma ette kaks lisamudelit, millest veebikõlakad ammu rääkisid, aga nüüd siis saabus ametlik kinnitus. Saage tuttavaks: Slim ja Pro.

Kuna need kõik näevad üldpildil suht sarnased välja, siis piirdun siin artiklis ainult PS4 Pro pildiga alguses.

PS4 Slim

15. septembril jõuab müügile PS4 kompaktsem variant Slim, mis maksab USA-s 299 dollarit, meil loodetavasti 350 eurot, mitte enam.

Algupärane PS4 on USA-s pärast 50 dollari võrra kallim, nimelt 350. Eesti edasimüüjad tahavad selle eest Hinnavaatlus.ee andmetel 500 GB kõvakettaga variandina 304-499 eurot, 1 TB variandina 339-568,94 eurot.

Slim on üsna PS4 moodi ja laseb nautida kõiki sellele loodud mänge. Leidub väikeseid kosmeetilisi muutusi: optilist porti pole enam, esiküljel on USB portide vahel rohkem ruumi, kõvaketas on ainult 500 GB, ülaosas valgusriba.

Andmesidet on uuendatud: wifi n-ile lisandub ac, Bluetooth 2.1 asemel 4.2, HDMI 1.4 asemel 2.0). Saab 4K videot vaadata, toetab moekat HDR-pilditehnoloogiat. See lõik kehtib ka Pro-mudeli kohta.

PS4-ga võrreldes on Slim 30% võrra väiksem ja 700 grammi võrra kergem ning tarbib tootja väitel 28% võrra vähem energiat.

Algupärane PS4 uueneb veidi

"Vana" PS4 ei jää ka päris samaks. Meeldivaim "uuendus" on mõistagi veidi langenud hind, näiteks USA-s 350 dollarilt 299-le.

HDR-pilditehnoloogia tugi saabub seadmele järgmisel nädalal püsivaralise uuendusena, aga vähemalt Forte ei tea, milliseid olemasolevaid mänge ja filme see ilusamaks muudab.

Netflix lubab PS4 äpile igatahes HDR-i toe lisada, aga see juhtub vast alles novembris, kui PS4 Pro konsool ilmub.

PS4 Pro näeb täpselt nii fantaasiarikas välja, kui lähemalt uurida. Aga vahet pole, mängud ei jookse fantaasia najal. (Foto: tootja)

Pro on uuem, suurem ja võimsam PS4

Hea uudis: 29. novembril ilmuv PS4 Pro ehk värskendatud, võimsam ja suurem PS4 pole väga kallis. See saabub USA-s 399dollarilise hinnaga ehk sama kallilt kui PS4 ise kolme aasta eest saabununa.

Halb uudis: UHD Blu-ray pleieri asemel on ikka tavaline sinikiir, nii et 4K filme kettalt konsool nautida ei lase. 4K video on kättesaadav äppide nagu YouTube ja Netflix vahendusel; need pakuvad ka HDR-videot.

Siin on eelis augustis ilmunud Xbox One S-il, mis ongi hetkel ainuke UHD Blu-ray pleieriga mänguseade. Hinnavaatlus.ee näitab, et S maksab Eesti edasimüüjatelt:

* 500 GB kõvakettaga variant 397,51 eurot,
* 1 TB on 447,94 eurot,
* 2 TB on 479 kuni 548,77 eurot

PS4 Pro tulevane hind Eestis pole teada, aga pakun, et 450-500 eurot.

Pro on veel suurem ja 500 grammi võrra raskem kui algupärane PS4, aga tootja sõnul kuni kaks korda võimsam ning loodud spetsiaalselt 4K UHD teleritele ja PlayStation VR seadmetele mõeldes.

Aga kõik PS4 mängud näevad Pro abil väidetavalt ka tavalisel HD-teleri ekraanil paremad välja, mille eest hoolitsevad pilditöötluslahendused.

Isegi veidi vanemates mängudes nagu Paragon, Infamous: First Light ja Shadow of Mordor on oodata paremaid peegeldusi ja kirkamaid värve, mis saabuvad tarkvaralise uuendusega.

Sony kinnitab, et eriti vinge mõte on PlayStation VR kinnitada PS4 Pro külge, sest loota on teravamat ja ladusamalt jooksvat pilti ja efekte. Näiteks FarPointis olla sel moel kaks korda rohkem detailsust.

Remote Play ja Share Play töötavad nüüd 1080p kvaliteediga, mis on kindlasti suur samm edasi PS4 puhul seninähtud 720p 30 k/s (kaadrit sekundis) juurest. Aga videovaatamise kvaliteet sõltub teenusepakkujast. Näiteks DailyMotioni ja YouTube'i videod on 1080p 60 k/s, Twitchi ülekanded aga 1080p ja 30 k/s.

Mänguloojatel on PS4 Pro puhul kättesaadav ka võimalus, et resolutsioon pole "lukku pandud": kui kõik jookseb kenasti, siis võib tarkvara seda üles skaleerida, kuni see on umbes 90% 4K pislitihedusest.

Arvata on, et paljud arendajad nii ambitsioonikad pole, aga näiteks Rise of the Tomb Raider, Shadow of Mordor ja The Elder Scrolls Online on tänu sellele küll Pro peal palju kenamad, nagu veebist lugeda saab.

Midagi PlayStation VR-i kohta ka

Kõik, mida sa peaksid hetkel teadma PS4 külge ühendatavast virtuaalsest reaalsusest, mis ilmub müügile 13. oktoobril, on mu värskes ülevaates.

Veidi uuendatud DualShock 4

Sügisel ilmub ka uuendatud DualShock 4 pult (CUH-ZCT2), mis hakkab meie maailmajaos maksma 59 eurot.

Selle põhiuuendus kopeerib Xbox One'i puldi oma, mida viimane pakub juba alates 2013. a novembrist ehk One'i sünnist peale.

Nimelt vahetab pult konsooliga andmeid nii USB kui ka Bluetoothi kaudu, et juhtmevaba sidet toetada, kui selle usaldusväärsus kõigub. Võimekamat akut aga Sony lisada ei soovinud.

Lõpetuseks

PlayStation 4 eksisteerib nüüd siis kolme mudelina, mil põhinäitajatelt palju ühist:

* esitab Blu-ray- ja DVD-filme,
* esitab kõiki PS4 ja PS VR-i mänge,
* näitab äppides 4K ja HDR-videot (YouTube, Netflix)
* sama põhipult DualShock 4,
* AMD kaheksatuumaline Jaguar x86-64 protsessor,
* AMD Radeoni graafikalahendus,
* 8 GB töömälu,
* 500 GB või 1 TB kõvaketas (Pro pakub ainult 1 TB)
* wifi, Bluetooth, HDMI, USB 3.0

Erinevused ilmnevad kasvanud võimsuses ja kiiremas andmesides. Pro olla kaks korda vingem kui teised. Hetkel teame, et Pro "väänab" välja 4,2 terafloppi graafikajõudlust, teised vaid 1,84.

Kas ja kui palju eri mängud sellest võidavad, on hetkel veel loomulikult teadmata. Ma kahtlustan, et peamine kasu ilmneb PS VR-i kasutades. Saame näha.

Kes tahab seni võimekaima PS4 osta, siis Pro on õnneks vaid sama kallis kui PS4 algselt ilmudes. Suhtelise odavuse eest maksame aga sellega, et 4K Blu-ray kettaid kasutada ei saa ja 4K mänge ei toeta.

Nagu öeldud, Xbox One S toetab 4K Blu-rayd, aga 4K mänge samuti mitte. Viimaste nautimiseks on ainuke võimalus hetkel arvutit kasutada, kuigi see peab päris moodne ja võimas olema, paljud jääksid jänni.

See pole mängusõbra seisukohast kõige tähtsam, aga Pro on ka tunduvalt suurem ja raskem kui PS4 või PS Slim. Täpsemalt 3,3 kg vs PS4 2,8 kg vs Slimi 2,1 kg. Ning 295 x 327 x 55 mm vs PS4 275,1 x 305,1 x 53,1 mm vs Slimi 265 x 288 x 39 mm.

Aga kuna konsool on ilmselt üsna paikne seade, mida pole vaja liigutada, siis pole hullu.