Arenenud läänes ja Aasias on seis aga roosilisem ja vähemalt 4K sisu juba natuke laiemalt levinud, nii et pole ime, kui tootjad meelitavad inimesi juba 8K telereid hankima.

Muidugi kummitab 8K skeenet vähemalt väljaspool Jaapanit hetkel sama probleem nagu enne 4K puhul: puudub sobivalt kõrge kvaliteediga sisu, et tasuks uut ülikallist ja -moodsat ekraani üldse sisse lülitada. Kui selline pill juba olemas, ei tahaks ju madala resolutsiooniga sisu lihtsalt upscale'ida!

Sony pole küll 8K sisu nappuse probleemile lahendust pakkunud, aga kui otsustada (täna lõppeval) suurel tehnoloogiamessil CES 2020 esitletud 8K telerite põhjal, siis on neil vähemalt üks paljulubav idee, kuidas panna tehnoloogiafänne 8K teleri eelistele vähemalt mõtlema.

Messil tutvustatud uus tippteler Z8H 8K LED sisaldab nimelt lahendust Ambient Optimization, mis viimistleb esitatud pilti ja heli vastavalt ruumile, s.t kus vaatajad selles ruumis asuvad. Asukoht tuleb esmase seadistusprotsessi käigus muidugi kindlaks määrata, mitte heli ei reisi vastavalt inimese asukohale.

Lisaks on lahendus nimega Frame Tweeter, mis väristab haarava heli tekitamiseks teleri enda raami, nii et kui sul pole (korralikke) kõlareid, siis peaks tulemus ikkagi muljetavaldav olema. Väidetavalt tekib tunne, et heli tuleb otse ekraanist.

Kolmandaks on lahendus Sound-from-Picture-Reality, mis suunab heli vaatajani eri punktidest, vastavalt ekraanil toimuvale.

Rõhk pildi kõrval ka heli viimistlemisele pole iseenesest ammendav põhjus 8K UHD telerit osta, aga kui juba selline suur väljaminek juba teha, siis kõlavad kirjeldatud arendused paljulubavalt. CES-i seda kogenute sõnul on tulemus vägev. Loodame siis, et päriselus ei teki olukord, kus parimad elamused saab ainult televiisoriga kaasapandud demoklippe vaadates.

Muidugi on põhinäitajate hulgas esindatud veel piisavalt erineviad tehnoloogilisi võlusõnu, et asjatundjal (või glamuursete väljendite armastajal) kõrvad heameelest liikuma panna.

* Triluminos Display tüüpi ekraan

* opsüsteem Android 9 pluss muidugi Sony enda kasutajakeskkond

* pildiprotsessor Picture Processor X1 Ultimate

* pilti värskendab X-Motion Clarity

* suhtlus Google Assistanti ja Alexa digiabilistega

* Apple TV äppi ei ole, aga AirPlay 2 ja HomeKIti toetus on

Hindu ja ilmumisaegu pole tootja avalikustanud, küll aga võimalikud ekraanisuurused. Lipulaev Z8H on 75- või 85-tolline. Hinnaks julgen ennustada 15 kuni 20 000 eurot.