Vertul on muidugi konkurente – nimekamatest näiteks Tag Heuer ja Porsche Design – aga edestanud pole neid keegi.

Proovijaid ikka jätkub. Nüüd püüab juhtiva luksustelefoni tootja tiitlit uus poiss liivakastis, Iisraeli idufirma Sirin Labs, mis kuulutab lausa: nende Solarin on "nutitelefonide Rolls Royce".

Luksuslikud telefonid on vahel üllatavalt keskpäraste näitajatega, nagu rikkad ei tahaks korralikku jõudlust või midagi. Solarin on siin selgelt üle keskmise:

* 5,5-tolline ekraan, IPS LCD, 2K resolutsioon (na-atuke rohkem piksleid kui täiskõrglahutuse puhul, 2048 x 1080)

* 23,8 MP Sony toodetud põhikaamera, nelik-LED-välk, laser-autofookus

* Qualcommi 8-tuumaline kiip Snapdragon 810

* 4 GB töömälu, 128 GB andmeruumi, mälukaarte ei loe

* 4040 mAh aku,

* sõrmejäljelugeja, veekindel korpus, neli eri värvitooni

Tootja seab kesksele kohale siiski mitte tehnilised näitajad või disaini, vaid turvalisuse. Kasutusel on "kõige arenenum privaatsustehnoloogia, mis väljaspool valitsusagentuuride maailma saadaval".

See tähendab näiteks kaitset võrguhosti põhiste rünnakute eest, e-posti krüpteerimist ja 256-bitist VoIP-kõnede krüpteerimist, täies ulatuses ja otse kiibitasandil.

Vertu muutis luksustelefonide vallas ootuspäraseks concierge'i-teenused, et probleemide lahendajad oleksid alati vaid telefonikõne kaugusel. Solarin seda ei paku, aga ilmselt ainult sellepärast telefon ka ostmata ei jää, kui rikas onu või tädi seda ikka väga himustab.

Solarin on müügil veebis ja ka Londonis avatud tootja butiikpoes. Kui ma seda veebis osta püüdsin, maksis Eestisse tellides kokku 16 560 dollarit (ümmarguselt 14 830 eurot). Rahast hakkas kahju ja ma ikkagi ei tellinud.