Kuna viimase kolme aasta jooksul on SMS-ide hind USAs tõusnud kümnelt sendilt kahekümnele, siis on sealsed rahvaesindajaid tõstatanud küsimuse hinnatõusu seaduslikkusest, vahendab Foxnews.

Üks aktiviste, senaator Herb Kohl avastas, et tegelikult on 160 tähemärgiga piiratud SMS-id pisikesed failid, mille liigutamine on operaatorile äärmiselt odav.

Pealekauba pole tekstisõnumid mitte ainult väikesed, vaid nende saatmiseks kasutatakse mobiilivõrkude kontrollikanaleid või surutakse nood „tasuta sõitvate jänestena“ mobiilivõrkude juhtimiseks kasutusel olevasse ribalaiusesse. Nimetatud kanalid tarbivad ribalaiust kogu aeg, sõltumata sellest, kas seal tekstisõnumid liiguvad või mitte.

Kanalite kasutamise tõttu on tekstisõnumite tähemärkide arv piiratud. Sõnumi suurus ei tohi ületada andmemahtu, mida vahetatakse kõne alustamiseks mobiilimasti ja telefoni vahel.

Operaatorid AT&T, Sprint ja T-Mobile vastasid küll senaator Kohli arupärimisele, kuid ei andnud teada, kui palju tekstisõnum tegelikult maksab. T-Mobile ja AT&T väitsid selle asemel, et tekstisõnumi maksumus pole oluline, sest neid müüakse pakettidena. 10 — 15 dollarilise kuutasuga paketi täismahus ärakasutamine langetab ühe SMS-i hinna ühe sendini.

Lisaks senaator Kohli arupärimisele on kodanikud üle kogu USA algatanud AT&T ning teiste operaatorite vastu üle 20 kohtuasja, mis vastustavad tekstisõnumite hinnapoliitika.

2008. aastal saadeti maailmas 2,5 triljonit SMS-i, mis oli Gartner Group’i kinnitusel 32 protsenti rohkem kui 2007. aastal.

Eestis maksab ühe SMS-i saatmine sõltuvalt paketist 75 sendist kuni 2.60-ni.