SK ID Solutions tutvustas uut autentimis- ehk isikutuvastuslahendust Smart-ID Baltikumi kasutajatele 2017. aasta veebruaris. Sellest ajast alates on Smart-ID kasutajate hulk pidevalt kasvanud ning tänaseks on Balti riikides ületatud miljoni unikaalse Smart-ID kasutaja verstapost. Kui Eestis on Smart-ID kasutajaid ligi 260 000, siis Lätis on uue autentimisvahendi võtnud kasutusele pea 400 000 ja Leedus üle 350 000 inimese. Ühes kuus tehakse Smart-ID’ga ligi 14 miljonit tehingut kasutades seda nii e-teenustesse sisenemisel kui ka tehingute kinnitamisel.

Lisaks kasutajate arvule on pidevalt suurenenud ka nende e-teenuste hulk, kus saab Smart-IDd kasutada. Tänaseks on selliseid e-teenuseid juba 80. Lisaks enimtuntud pangandusteenustele, on võimalik lahendust kasutada ka näiteks erinevate kommunaalfirmade iseteenindustesse sisse logimiseks.

Smart-ID toimib lihtsal põhimõttel: kasutaja laadib oma telefoni rakendusepoest nutiseadmesse Smart-ID äpi ning tuvastab oma isiku elektrooniliselt, kasutades selleks Mobiil-IDd või ID-kaarti, või minnes pangakontorisse. Nii nagu ID-kaardi ja Mobiil-ID jaoks, on ka Smart-ID kasutamiseks vaja PIN1 ja PIN2-koode, mille kasutaja loob samas rakenduses. Kui kogu protsess on tehtud, saabki rakendust enda isiku autentimiseks kasutada.

Kahjuks ei ole Smart-ID Eesti riigi poolt veel digiallkirja andmisega võrdsustatud ning hetkel saab anda vaid täiustatud allkirja - see on küll õiguslikult kehtiv ning näiteks kohtumenetlustes tõendusväärne, aga sellega ei saa anda riigi poolt kõrgeima tasemeni kvalifitseeritud digiallkirja nagu näiteks mobiil-ID puhul.

SK ID Solutionsi juhi Kalev Pihli sõnul töö aga käib: "Eesti riik on äsja lõpetanud riiklikult väljastatud autentimisvahendite rahvusvahelise hindamise. Erasektori skeemide hindamisega on olnud plaanis tegeleda pärast selle protsessi lõppu ning see toimub ilmselt lähikuudel," selgitas ta olukorda. "Kui Eesti riik meile selliseks ametlikuks hindamiseks ja tunnustuse saamiseks võimaluse annab, siis seda ka kasutame. Hindamisprotsess ise võtab samas ilmselt mitu kuud. Meie teada on selles osas ka ettevalmistavad tööd tegemisel. Väike sisemine lootus on, et see saab veel sellel aastal ka hinnatud ja toetatud."

SK ID Solutions tõi Balti riikides populaarse Smart-ID turule 2017. aasta alguses ja selle abil saab kasutada finants-, haridus-, telekommunikatsiooni-, energia- ja jaekaubandussektori e-teenuseid. Smart-ID kasutamine on tasuta.