Kurjakuulutav märk meenutab kaht välgunoolt – või miks mitte kaht stiliseeritud S-tähte – ja tähistab Hiina tootja Xiaomi seadmetes kiirlaadimist.

Paraku oli sarnane märk kasutusel ka natsi-Saksamaal, kus sellist embleemi kasutas sõjaväeline organisatsioon SS ehk Schutzstaffel, mis Teises maailmasõjas ridamisi jõledusi korda saatis ja osales muuhulgas Holokausti läbiviimisel.

Vaata skandaalset ekraanimärki veebis ja võrdle seda SS-i embleemiga. Kui esimene link ei tööta, vaata avalõigus toodud linki kogu artiklile!

Ilta-Sanomat avastas märgi mudelis Mi 10 5G, kus see tähistab 30-vatist kiirlaadimist. Ilmselt silmab seda Xiaomi teisteski kiirlaaditavates telefonides ja seadmetes (neid ridu tippides ei leia ühtegi sobivat aparaati, et kontrollida). Keegi ei hakka vast ühe seadme jaoks eraldi ekraanimärke looma.

Xiaomi on möödunud aasta seisuga nii kodumaal Hiinas kui ka maailmas üldisemalt suuruselt neljas telefonitootja (näiteks Indias esikohal). Nii et inimesi potentsiaalselt häiriv "sümboolika" võib telefonide kaudu jõuda paljudeni.

Kuna hiinlastest tootearendajad ei pruugi Euroopa ajalooga süvitsi kursis olla (eriti, mis puudutab natsi-Saksamaad), on täiesti usutav, et nad võtsid "natsimärgi" kasutusele pahaaimamatult.

Xiaomi vastus soomlaste artiklile kõlab nii, et nad ei mõelnud midagi halba ja kuna märk on mõnele kasutajale solvav, siis vahetavad selle MIUI 12 järgmise tarkvarauuendusega välja. MIUI on Xiaomi telefonide kasutajakeskkond, mis jookseb Androidi opsüsteemil.

Veebiotsing kinnitab, et Ilta-Sanomat polnud siiski esimene, kes Xiaomi pahaendelist ekraanimärki esile tõstis. Samal teemal kirjutas mullu novembri lõpus näiteks sait NotebookCheck, mis teatab, et märk ilmus kasutusele 22. oktoobril ilmunud MIUI 11-s.

Ega natsid neid topeltvälgunooli või S-tähti ka ise välja mõelnud. Säärane stiliseeritud S pärineb armaanlaste ordu ruunide hulgast. Aga pärast SS-i kurikuulsaid koletegusid on märk paljude jaoks kahtlemata rikutud, sest seostub eelkätt sõjakoledustega.

Saksamaal on SS-i julmuste kaudu kurikuulsaks saanud märk igatahes keelatud, kui seda ei kasutata just harival või kunstilisel eesmärgil.