Nüüd siis on Apple'i fännide kord midagi sarnast PC-arvutite pooldajatele või Apple'i vihkajatele nina peale visata.

Inteli 64-bitised protsessorid peidavad nimelt tõsist turvaviga/nõrkust. See tähendab, sisuliselt pea kõik viimase kümne aasta jooksul toodetud protsessorid. (allikas: The Register)

Intel on teadupärast keskse tähtsusega protsessoritootja nii PC- kui ka Mac-arvutite vallas, nii et suure tõenäosusega puudutab see jutt ka sinu arvutit. Inteli kiipidega on varustatud 80% laua- ja 90% sülearvutitest, mis maailmas müügil.

Täielik ülevaade vea kohta pole veel avalikkuse ette jõudnud, aga seniste andmete põhjal võiks selle "puust ja punaseks" stiilis kokku võtta nii:

* arvuti süda on andmeid töötlev keskprotsessor (lühidalt protsessor)

* Intel on põhiline arvutiprotsessoritootja

* Sisuliselt kõigis arvutiprotsessorites, mida Intel on viimase kümne aasta jooksul pakkuma hakanud, on disainiviga, mis laseb pahatahtlikel rakendustel kernelimälu ligi pääseda. Vähemalt teoreetiliselt.

* Kernelimälu on mõeldud opsüsteemi tähtsaimate osade jaoks ning nende suhtluse jaoks arvutikomponentidega

* Disainiviga võib ligipääsu lubada kaitstud infole nagu paroolid

* Kuna viga on osa kogu Inteli x86-64 arhitektuurist, on lappimiseks vaja opsüsteemi tasemel tarkvaralist parandust igale opsüsteemile, mida Inteli 64-bitise kiibiga arvuti kasutab (Windows, Linux ja Mac OS).

* Vea lappimiseks on juba ilmunud Linuxi-parandus, aga see vähendab kuuldavasti protsessori jõudlust 5-30% võrra.

* Kuna vea parandamine hõlmab kernelimälu täielikku äralõikamist nn kasutaja protsessidest, siis muutuvad väga tõenäoliselt pärast "plaasterdamist" aeglasemaks ka Windowsi ja Mac OSi arvutid.

* Kui palju su arvuti võib aeglasemaks muutuda? Oleneb toimingust ja protsessorimudelist. Kiirelt liikuva ja kiiret reageerimist nõudva mängu puhul võib 5% jõudlusekadu juba muidugi märgatav olla.

* Rõõmusta, kui su arvuti on vana ja selles pole 64-bitist protsessorit – sind kogu see jutt üldse ei puuduta. Aga aeglane on ka see arvuti praegusaja mõistes nagunii, sest see on nii vana.

[LISATUD 4. jaanuaril kell 8.55] Google'i turvablogis ilmus asja kohta pikem postitus, millest selgub muuhulgas, et siin loos kirjeldatud ehitusviga on Inteli kõrval ka AMD ja ARM-i kiipides.