Maailma esimese veebilehe ning ka veebi (World Wide Web) looja on briti teenekas arvutiteadlane sir Tim Berners-Lee.

Euroopa tuumauuringute keskuses (CERN) töötanud teadlane tegi ettepaneku ühendada tollal juba ammu olemas olnud internet hüpertekstiprotokolliga, mis annaks võimaluse CERN-i teadlastel jagada infot kiiresti võrgu teel ning nõnda sündiski veeb.

(Internet on üleilmne arvutivõrkude võrk, veeb aga see konkreetne kogumik sisu ja hüpertekstlinke, mida surfates näeme-kuuleme.)

Kui Berners-Lee aga oma algupärase idee veebi loomiseks ülemusele välja pakkus, ei saanud viimane ideest veel päris hästi aru ning kommenteeris – “ebamäärane, aga huvitav”.

Lee pani esimese veebilehe püsti 1990. aastal ning see oli mõeldud CERN-i sisevõrgus informatsiooni jagamiseks. Hiljem muudeti see aga kõigile kättesaadavaks ning seda on võimalik külastada ka nüüd, aadressil info.cern.ch.

Aprillis 1993 otsustas Berners-Lee teha veebi lähtekoodi avalikuks ning kõik soovijad said hakata oma veebilehti ja brausereid valmistama.

Maailmas on hetkel hinnanguliselt 1,7 miljardit unikaalset veebilehte, neist enim külastatatud on YouTube.com, Facebook.com, en.wikipedia.org, Twitter.com ja Amazon.com.

Tim Berners-Lee (Foto: Wikimedia Commons / Paul Clarke)