Meie meelest tähtsaimad uuendused kokkuvõtvalt: uus opsüsteem iOS4 (varem tuntud kui iPhone OS 4.0), superhea ekraan, ühe asemel kaks kaamerat, kõrglahutusega video salvestamine ja kohe samas seadmes redigeerimine, pikem akukestvus.

Mälumahult on kaks eri mudelit, 16 GB ja 32 GB; värvivalikus on must ja valge. Üldisi näitajaid: Esindatud on GPS, Wi-Fi (802.11n), Bluetooth, neljaribaline HSDPA (7,2 Mbit/s). Kaart peab olema mikro-SIM. Apple'i enda protsessor, peakomplekti kasutamise võimalus.

Neljanda põlvkonna iPhone on välimuselt nurgelisem ja 24% õhem kui 3GS. 9,3 millimeetrit teevad sellest üldse hetkel kõige õhema taibutelefoni maailmas. Ees- ja tagaküljed on kaetud klaasiga, seade ise ääristatud roostevaba terasega, mis aitab kaasa antenni tööle.

Ekraan ei kasvanudki 3,5tollisest suuremaks, ja oodatud OLED-lahenduse asemel on see ipadilik 800:1 kontrastsusega IPS. Apple nimetab ekraani Retina Displayks, see pakub senisest kõrgemat lahutust (960 x 640), mis olla ühtlasi oodatust teravam. Esmaesitlusel tundus väga hea.

Kuna pikslite arv igas suunas kahekordistub, muutub lahutusvõime (326 pikslit tollile) 3GSi omaga võrreldes neljakordseks ja iPadiga võrreldes 78% paremaks. Digiteksti lugemine peaks seega mõnus olema; Apple lubab ka iBooki e-lugejat, mis tunneb ka PDF-faile.

iOS4 joonistab rakenduste ekraanikäsud ja teksti vajadusel kohe käigult teravamaks, aga Apple kutsub tarkvaraloojaid üles juba ise Retina Display võimaluste-võimekusega arvestama.

Lisakaamera esiküljel võimaldab videokonverentse pidada, kui mõlemal osapoolel on iPhone 4 ja Wi-Fi ühendus. (Siin on abiks kindlasti kaks uuendust: müra summutav mikrofon, 802.11n traadita side.) FaceTime on ehitatud avatud standarditele nagu SIP, H.264 ja AAC. Jobs lubas, et see hakkab tulevikus tööle ka üle tavalise mobiilside. Taga on 5megapiksline, viiekordse digisuumi ja LED-välguga kaamera. Lisandub ka kõrglahutusega video salvestamine (720p, 30 kaadrit sekundis). Videoesitust saab käigult ühest kaamerast teise saata, videokõnesid saab teha nii püst- kui rõhtpaigutusega.

Videoredigeerimise rakendus iMovie on üllataval kombel tasuline, USAs 4,99 dollarit, aga vähemalt saab sellega tegeleda kohe iPhone'is, mida Androidi seadmete puhul ei saa. Siiski võiks andmeruumi rohkem olla kui 32 GB.

Akukestvus pikeneb lubaduste kohaselt 40 protsenti, mis tähendab senise viie asemel seitset jututundi, või kuut tundi mobiili-internetis, kümmet tundi Wi-Fi-netis surfamist, neljakümmet tundi muusikaesitust või kolmsadat tundi ootel.

Eelmiste iPhone'ide ja iPod Touchide omanikud saavad iOS4 opsüsteemi alates 21. juunist tasuta alla laadida, kuid kõik võimalused pole iPhone 4-st vanematel seadmetel kättesaadavad. iOS4 pakub kolme otsimootorit, Google'ile (endiselt vaikivalik) ja Safarile lisandub Bing. Uus opsüsteem sisaldab üldse umbes 1500 uuendust, nende seas paljuhaibitud (pseudo)multitegumtöö, ühendatud inbox, rakendusekaustad jm.

iPhone on edukas videomänguplatvorm, nii et ka siin on oodata uusi häid asju. Näiteks seni peamiselt Facebookiga seostatud ülipopp "Farmville" ja "Guitar Hero", mis töötab samamoodi nagu taskukonsoolidel. Kompass, güroskoop ja kiirendusmõõtur võimaldavad nt mängu- ja kaardiloojatel kasutada seadme kallutamistundlikkust kõigil kuuel teljel (sixaxis).

iPhone 4 ilmub USAs, Prantsusmaal, Saksamaal, Jaapanis ja Suurbritannias 24. juunil, millal Eestis, pole veel teada. Hind on vähemalt USAs 199 dollarit 16 GB mudelil (hetkekursi järgi 2600 krooni) ja 299 dollarit 32 GB puhul (3915 krooni); seda võib Apple'i sõnul mõjutada ka konkreetne leping operaatoriga. Lisaks on selgunud, et iPhone 3 tootmine lõpeb.

Vaadake FaceTime'ist ehk videokõne pidamisest jooksvat pilti ka:

(Alumiste fotode õigused: vasakult AFP, AP, REUTERS)