Tolkien ei kirjeldanud "Sõrmuste isanda" romaane koostades loomulikult nutiseadet, aga ülaltoodud sõnad (mis pärinevad eestikeelsest tõlkest) sobivad kummaliselt hästi tutvustama ka Soome firma Oura taibusõrmust, millest siin juttu.

Kui uskuda tootja väiteid sõrmuse võimekuse kohta, siis kujuneb Soome firma Oura nutisõrmusest praegusel murelikul ajal üks väärtuslik vidin, mida endaga kiivalt kaasas kanda. Nimelt suudab see kandjale varakult teada anda SARS-CoV-2-koroonaviirusse nakatumisest.

See pole pelgalt tootja väide, vaid põhineb märtsis meediale tutvustatud uuringul, kus sõrmuse võimekust uurisid USA teadusülikooli Lääne-Virginia ülikooli meditsiiniharu töötajad, koostöös Rockefelleri neuroteaduse instituudi esindajatega. Nad leidsid, et Oura märkab koroonaviirusega seostuvaid sümptomeid kuni kolm päeva ette ja 90% täpsusega.

Oura sõrmus kogub selle kandjalt mitmesuguseid tervisenäitajaid (kehatemperatuur, südamelöökide arv minutis, hingamiskiirus jm), aga ka psühholoogilisi näitajaid (stress, ärevus jm) ning koostab nende põhjal numbrilisi tulemusi, mis peaks tervislikust seisundist hea ülevaate andma.

Sõrmust testivad ka juba enam kui 600 USA tervishoiutöötajat ja kiirreageerijat. Samuti püüavad selle koroonaennustamise-võimes selgusele saada mitmeid suuremaid uuringuid alustanud kõrgkoolid, nagu Thomas Jeffersoni ülikool, Vanderbilti ülikool ja San Franciscos asuv California ülikool.

Kantavad koroonaseadmed võivad olla tuleviku sõna. Nt Singapuri valitsus juurdleb hetkel plaani üle kõigile kodanikele sellised kätte jagada.