Sel nädalal hakkas veebis levima uudis fotost, mille kasutamine Androidi taustapildina (ingl wallpaper) võib nutiseadme segaselt käituma panna. Kuuldavasti eriti siis, kui too seade on Samsungi toodetud.

(Samsung kuulis kõnealusest probleemist mai keskel ning lubab selle lahendada peatse püsivaralise täiendusega.)

Telefon ei muutuvat täiesti kasutuks, aga võib hakata bootloop'ima – püüab süsteemi alglaadida, ebaõnnestub selles ja proovib aina uuesti.

Sellest nõiaringist päästab turvarežiimi (ingl safe mode) minek ja foto kustutamine või halvemal juhul bootloader-tarkvara abil kogu opsüsteemi lähtestamine. Mõlemad variandid on tehnoloogiakaugele inimesele ilmselt mõeldamatud.

Pilt ise on täitsa süütu jäädvustus järvest ja puudest, taustal mäed ja loojuv päike. Mingit pahatahtliku sihiga koostatud koodi ega muud sarnast pole sellele lisatud.

Probleem on pildi värviprofiilis – andmetes, mis kirjeldavad värviruumi. Õigemini selles, milliseid värviruume selle pildi endale saanud telefon toetab ja kuidas neid haldab.

Pilt kasutab Androidi poolt eelistatud sRGB värviruumi asemel RGB-d, mida Android 10 opsüsteem ümber ei muunda, aga Android 11 töövariant juba konverdib.

Pilt teisendatakse sRGB formaati, kuid sellega tegelevas tarkvaras on viga. Fotol on nimelt üks piksel, mille puhul läheb värvi numbriline väärtus piiridest välja ja ajab konverteri lolliks, kuna sellise võimalusega pole lihtsalt ette arvestatud*.

Google kommenteeris, et uurib probleemi js vajadusel väljastab selle jaoks paranduse. Hetkel tasub aga taustapildiks seada ainult pilte usaldatud allikatest, mida Android ise soovitab.

Teema kohta lähemalt näiteks selles videos:

* Selline hea kokkuvõte on uudise all kommentaarina, kopeerisin siia ka, aitäh.

NB! Selle uudise avapildil on kasutusel ProPhotoRGB värviruum. Üilt ise pärineb ekraanitõmmisena ülalolevast YouTube'i videost. Uudistes on aga juttu olnud siiski konkreetselt RGB-st.