980 Pro on Samsungi esimene PCI-e 4.0 ühendusega NVMe SSD ja kõik selles sisalduvad jupid on firma enda poolt toodetud (k.a uus kontroller, V-NAND ja DRAM).

SSD pakub kuni 7000 MB/s lugemis- ja kuni 5000 MB/s kirjutamiskiirust, mis teeb selle kuni kaks korda kiiremaks kui PCIe 3.0 põhised SSD-d ja kuni 12 korda kiiremaks kui SATA-ühendusega SSD-d.

Uudne on ka jahutus: kui enamik tänaseid NVMe SSD-sid kasutab välist vasest radiaatorit, siis siin on 980 PRO on varustatud niklist kattega kontrolleril ja sooja juhtiv kate on SSD taga.

980 Pro ilmub septembris ja valida on kolmes suuruses failiruumi seast: 250 GB, 500 GB, 1 TB. Tootjapoolsed soovituslikud hinnad on vastavalt 89,99, 149,99 ja 229,99 eurot. Garantii kehtib viis aastat.

Võrreldes vanemaid ühendusi kasutavate SSD-dega on uuemal tehnoloogial muidugi soolasem hind. "Tavalised" 1 TB SSD-d maksavad Eestis kusagil alates 80 eurost.

Aga kui tahad ikka kiireimat andmeedastuskiirust, mida praegu osta saab, tuleb see raha välja käia. Peaasi, et PCI-e 4.0 toega emaplaat on juba arvutis olemas, mis võimaldaks 980 EVO-st viimast võtta. Muidu näed ülalmainitud jõudlusest parimal juhul poolt.

Auväärne ajakiri PCMag on 980 Pro'd ka juba testinud ja kinnitab, et toode, et on muljetavaldav. Kiireim teoreetiline jõudlus peavoolu-SSD poolt, mida nemad on näinud.

Ära tasub siiski mainida, et mis andmekandjaid puudutab, siis suurima märgatava kiirushüppe teeb kõvaketta vahetamine SSD vastu, mitte SSD puhul kiireima võimaliku liidese tagaajamine. Kui sa pole pühendunud entusiast, kes kannatlikult süsteemist iga võimaliku untsi võimsust välja väänab. Või sa pidevalt väga suuri andmemahtusid ühest kohast teise ei kopeeri.