Apple esitles 12. septembril kolme uut iPhone-telefoni ja uut Apple Watchi nutikella. Täna toimus aga üritus, mille keskmes uued Macid.

Nagu ikka, algas esitlus firma vägevate tulemuste statistikat. Maailmas on ostetud juba 100 miljonit Mac-arvutit. Neil päevil 51% ostjatest pole enne Maci ostnud, Hiinas koguni 76%.

Uus MacBook Air (Foto: tootja)

Retina-ekraaniga MacBook Air

Veebis levis hiljuti kõmu, et Airi kerged sülerid on ajaloo prügikasti kadumas, aga võtke näpust. Uus Air on täitsa tulekul ja mitte lihtsalt jätkumudelina, vaid täiesti uuena kokku pandud (re-engineered).

See tähendab, et uus Air on segu tootja hiljutisematest Macidest ja nutiseadmetest.

Esiteks muidugi iPhone’idest-iPadidest tuttav Retina-ekraani. Raami on selle ümber õige vähe, aga FaceTime’i-kaamera mahtus siiski vanasse kohta ekraani ülaosas. Ekraan on 13,3-tolline ja pakub eelmisest Airist neli korda rohkem piksleid (enam kui neli miljonit) ja 48% võrra rohkem värve.

Klaviatuur on MacBook Prost tuttava nn liblikdisainiga, üleval paremal nurgas on samuti muudest Macidest tuttav Touch ID isikutuvastuse pind. See tähendab, et kasutusel on T2 turvakiip ja alati valvel digiabiline Siri.

Kõlar olla varasemaga võrreldes 25% võrra valjem ja kahekordse bassivõimekusega. Siri ja kõnede jaoks on kolme mikrofoni rida.

Muud põhinäitajad: Inteli kahetuumaline 8. põlvkonna protsessor, kuni 1,5 TB SSD-andmeruumi, kuni 16 GB töömälu. Lisaks kaks Thunderbolt 3, kaks USB-C ja 3,5 mm helipesa, mis meenutab heas mõttes 12” MacBooki.

Baasmudelis on Core i5 protsessor, 8 GB töömälu, 128 GB andmeruumi, hind USA-s 1199 dollarit. Müügile jõuab 7. novembril, praegu eeltellitav.

Aku peab Apple’i väitel kuni 12 tundi veebis surfamist, 13 tundi videoesitust.

Uus Air on 10% võrra õhem ja kaalub 1,25 kilo, eelkäija on 1,34 kilo. Korpuses on kasutatud ainult taaskäideldud alumiiniumi – tulemus olla kõige "rohelisem" Mac seni üldse.

Uus Mac mini (Foto: tootja)

Uus Mac mini

Kauaoodatud uus mini! Kosmosehall kasukas muudab seadme eemalt justkui Apple TV digiboks-mikrokonsooli sarnaseks.

Neljatuumaline protsessor, tellida võib ka kuuetuumalise. Inteli kaheksanda põlvkonna protsessorid andvat eelmise miniga võrreldes 60% parema graafikajõudluse ja tõstvat üldjõudluse viiekordseks.

Võimaliku töömälu hulk kasvab 16 GB-lt 64-le. Välgupõhist andmeruumi võib olla kuni kaks korda rohkem ehk 2 TB. Lisatud T2 turvakiip ja uus soojuse ärajuhtimise süsteem, mis olla siiski vaikne. Etherneti pesa, Thunderbolt 3, HDMI, kaks USB-A pesa, 3,5 mm helipesa.

Baasmudel on Inteli Core i3 protsessori, 8 GB töömälu ja 128 GB andmeruumiga, USA-s hind 799 dollarit. Saame näha, kui palju tippvariant maksab. Juba eeltellitav, müügile jõuab 7. novembril.

Korpus samuti ainult taaskäideldud alumiiniumist, nagu uue MacBook Airi puhul.
Kahe eri ekraanisuurusega toodetav uus iPad Pro (Foto: AFP)

Uus iPad Pro

Maailmas on müüdud juba 400 miljonit iPad-tahvlit. Viimase aasta jooksul läks neid Apple'i väitel kaubaks 44,2 miljonit, mis teeb sülearvutite müügile ära (edukaim süleritootja oli HP oma 36,9 miljoniga).

Apple on uue iPad Proga üldse jube rahul, tippjuht Tim Cook nimetas seda esitlusel "suurimaks muutuseks" peale algupärast iPadi ja üldse tahvliks, „mille loomisest oleme juba algusest peale unistanud”. Okei.

Ekraan on muidugi uhke. Vähe raami, moetehnoloogatest kasutusel Liquid Retina ja True Tone. Valida on kahe suurusega: 11 ja 12,9 tolli.

Nagu veebis kõmutatud, on kasutusel uuematest iPhone’idest tuttav Face ID näotuvastus, kadunud on aga koduekraani-nupp.

Protsessor on kaheksatuumaline A12X Bionic, mis on toodetud 7 nm tehnoloogia baasil. Sarnane iPhone’ide A12 kiibiga. Graafikaprotsessor on seitsmetuumaline ja pakub Microsofti Xbox One S-i mängukonsooli omaga võrreldavat jõudlust. Veider, et rivaali seadmega võrreldi.

Üks tõesti tähtis uuendus ka: USB-C pesad. Nüüd saab palju rohkem eri välisseadmeid kasutusele võtta. S.t, eri tootjate eri hiiri ja klaviatuure peamiselt.

Uus ekraanipliiats kinnitub magneti abil tahvli ääre külge, laeb end juhtmeta. Toksa pliiatsit ja see aktiveerub ning lisaks avaneb Notesi rakendus.

Ubisofti hittmänguseeria uus jagu Assassin's Creed: Brotherhood ilmub ka uuele iPad Prole. Apple näitab ka NBA 2K kossumängu demo.

Publikut ajab elevile järgmisel aastal ilmuva Photoshopi fototöötlus-rakenduse demo. Apple rõhutab, et see on puuteekraanisõbralik ehk pliiats pole hädavajalik, et end iPadi-Photoshopiga mõnusalt tunda.

11-tollise uus iPad Pro baasmudel maksab USA-s 799 dollarit, 12,9-tollise baasmudel 999 dollarit. Vanem 10,5-tolline iPad Pro jääb ka müügile, baashind 649 dollarit.

Müügile jõuavad 7. novembrist, praegu eeltellitavad. Tulekul ka 4G LTE andmesidega variandid, mis muidugi veel kallimad.