Mainitud uudis lõppes tõdemusega: "Millise hinnaga need laiemalt müügile jõuavad, pole teada, aga äriklassi vajadustega arvestavad andmekandjad ei ole odavad. Ootame ja saame teada aasta järgmise veerandi jooksul!"

Aga võta näpust, ei pidanud me nii kaua ootama – ilmumisajaks on praegu märgitud juba jaanuari esimene pool. Ja hind on isegi mõistlik! Vähemalt USAs. Aga uurime lähemalt.

USAs hakatakse 8 TB isendi eest küsima ~260 dollarit, mis teeb gigabaidi hinnaks kõigest 3,25 senti. ExtremeTech märgib võrdluseks, et näiteks odavaimad 6 TB kõvakettad Amazonis ja Neweggis nõuavad samas umbes 4,5 senti gigabaidi eest.

Selle meeldivalt odava hinna sisse mahuvad ka kolmeaastane garantii ja madal energiatarve. Aga kiirust ei maksa loota, ketta eesmärk on vastu pidada – failidele pikalt vastupidavat kodu pakkuda. Süsteemi kiirust aitaks siin tõsta muidugi sellise Archive HDD sõbrustamine korraliku SSDga nagu Samsung 850 Pro/Evo, kuhu tarkvara paigaldada.

Archive HDD seeria pakub koguni kolme elukat: rekordsuure 8 TB kõrval tavapärasemad 6- ja 5-terabaidised. Kõigist on kaks varianti, Standard ja Secure ehk tavaline ja krüpteerimiskiibiga.

Pöörlemiskiirus on 5900 pööret minutis, vahemälu on 128 MB, kirjutamise-lugemise läbilaskevõime keskmiselt 150 MB/s (tipp on 190 MB/s). MTBF on 800 000 tundi, ehk nii kaua töötab see tootja eeldusel ilma vigadeta.

Kõik eelnev on hea ja tore, aga nagu moodsa tehnika puhul ikka, ei maksa eurooplased sama head hinda oodata nagu põhjaameeriklased. 260 dollarist on saanud (hopsti!) vähemalt 250 eurot, kui vaadata mõnda veebipoodi, mis seda juba pakub. See on ju 50 eurot lisaks, karistuseks, et valel mandril elad!